Glukoza jako dodatek do nastawów?

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy

Post autor: Kucyk »

Chciałbym zapytać szanowne bimbro- i wino-grono czy celowym będzie dosładzanie nastawów owocowych glukozą zamiast zwykłego cukru. Ponadto interesuje mnie kwestia wydajności alkoholu tych dwóch słodkości.
online
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Glukoza jako dodatek do nastawów?

Post autor: radius »

A może trzeba by zrobić próbę porównawczą :?: Ja już kupiłem glukozę i zobowiązuję się do zrobienia próby wydajnościowej na soku z brzozy, dosłodzonym i cukrem i glukozą :shock:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Glukoza jako dodatek do nastawów?

Post autor: Zygmunt »

Dzięki uprzejmości jednego z forumowych Kolegów jestem w trakcie organizowania małego przerzutu glukozy do siebie. Po wstępnej lekturze bratniego forum wnioskuję:
- glukozówka daje lepszy smak niż cukrówka na sacharozie
- produktu wychodzi nieznacznie mniej w przeliczeniu na kilogram tego i tego.

No i patrząc logicznie- drożdżom jest łatwiej, więc wprowadzają mniej zanieczyszczeń...


UPDATE- walnąłem się w obliczeniach- wychodzi, że 0,85kg glukozy = 1kg cukru, więc produktu wychodzi więcej! Pierdykłem się przy przeliczaniu, przepraszam...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

dreiko
50
Posty: 54
Rejestracja: wtorek, 8 gru 2009, 17:43
Krótko o sobie: Lepsze wrogiem dobrego
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Glukoza jako dodatek do nastawów?

Post autor: dreiko »

Produktami reakcji sacharozy z wodą są:
glukoza i fruktoza, a glukoza i fruktoza są to dwa cukry proste.

Nie rozumiem sensu tego eksperymentu, ani tej dywagacji.
Lepsze wrogiem dobrego!
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Glukoza jako dodatek do nastawów?

Post autor: Zygmunt »

Sama woda nie zhydrolizuje Ci sacharozy. Drożdże posiadają odpowiednie enzymy, ale każda przemiana biochemiczna ciągnie za sobą dodatkowe produkty. Dlatego glukozówki smakują inaczej od "cukrówek".
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Kontakt:
Re: Glukoza jako dodatek do nastawów?

Post autor: artaks »

No ja też jestem ciekawy tematu glukozy. Czy faktycznie osoby, które rektyfikowały czuły różnicę, a może tylko był to efekt psychologiczny? A jak faktycznie czuły to czy to zmiana na lepsze, czy może na gorsze (w końcu nie ma tutaj fruktozy, która jest jakby bardziej naturalna, niż 'sterylna' glukoza).
Także ta mniejsza wydajnośc jest zastanawiająca, jeżeli to 100% cukru prostego...
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Glukoza jako dodatek do nastawów?

Post autor: Kucyk »

artaks pisze:ta mniejsza wydajność jest zastanawiająca
Ale Zygmunt napisał:
Zygmunt pisze:walnąłem się w obliczeniach- wychodzi, że 0,85kg glukozy = 1kg cukru, więc produktu wychodzi więcej!
To w końcu jak jest z tym pojedynkiem C6H12O6 vs C12H22O11?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Glukoza jako dodatek do nastawów?

Post autor: Zygmunt »

Wychodzi na to, że jest lepiej- a mało tego- z lektury postów na sąsiednim forum wynika wyraźnie, że nastawy glukozowe dochodzą do większych procentów! Dobre drożdże+ kilka kg glukozy= nawet 20% nastawy!
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Glukoza jako dodatek do nastawów?

Post autor: JanOkowita »

Gwoli ścisłości - dochodzą do 23% :D

Pozdrawiam

Jan Okowita
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Kontakt:
Re: Glukoza jako dodatek do nastawów?

Post autor: artaks »

wychodzi, że 0,85kg glukozy = 1kg cukru
Więc powoli można zacząć mówić, że WARTO stawiac na glukozę.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw

radagosta
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 12 wrz 2010, 19:19
Re: Glukoza jako dodatek do nastawów?

Post autor: radagosta »

Do tak wysokiego procentu 23% można dojść ale tylko ze specjalnymi drożdzami. A z glukozą to nie jest tak .Jest ona mniej kaloryczna więc i mniej % można uzyskać . Dokładnie napisze jak wróce do domu ( z dyżuru) mam to w książce o gorzelnictwie.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Glukoza jako dodatek do nastawów?

Post autor: JanOkowita »

To prawda, że ze specjalnymi drożdżami. Muszą być MOCARZE. Ale podforum ze sklepami jest w innym miejscu, więc nie piszę z jakimi. :poklon;

Pozdrawiam

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

dreiko
50
Posty: 54
Rejestracja: wtorek, 8 gru 2009, 17:43
Krótko o sobie: Lepsze wrogiem dobrego
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Glukoza jako dodatek do nastawów?

Post autor: dreiko »

Zygmunt pisze:Sama woda nie zhydrolizuje Ci sacharozy.
To prawda. W kwaśnym środowisku hydrolizuje do fruktozy i glukozy. Wystarczy dodać trochę kwasku cytrynowego.
Lepsze wrogiem dobrego!
Awatar użytkownika

gobo
100
Posty: 115
Rejestracja: wtorek, 7 gru 2010, 16:03
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Glukoza jako dodatek do nastawów?

Post autor: gobo »

Z reakcji hydrolizy sacharozy do glukozy i fruktozy:
C12H22O11 + H2O + katalizator = 2C6H12O6
molowo: dwucukier sacharoza 342 + woda 18 = 2 cz. cukru prostego glukoza i fruktoza (2x180) = 360
a więc 342:360=0,95 zatem 95 kg dwucukru = 100 kg cukru prostego.
Jeszcze bardziej skondensowanymi węglowodanami są polisacharydy (skrobia, celuloza). Tu współczynnik przeliczeniowy wynosi 0,9.

Wydajność alkoholu:
C6H12O6 = 2C2H5OH + 2CO2 + energia
molowo: cukier prosty 180 = 2cz.alkoholu (2 x 46) = 92 + 2 cz. dwutleneku węgla (2 x 44) = 88
Czyli ze 100 kg heksozy otrzymujemy: 92 : 180 x 100 = 51,1kg etanolu.
W przeliczeniu na litry w temp. 200C otrzymujemy:
- z 100 kg cukru prostego (glukoza, fruktoza) 64,7 L etanolu
- z 100 kg dwucukru (sacharoza, maltoza) 64,7:0,95= 68,1 L
- z 100 kg polisacharydu (skrobia, celuloza) 64,7:0,9= 71,9 L

Praktyczne wydajności wynoszą od 85% do 95% teoretycznych.

radagosta
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 12 wrz 2010, 19:19
Re: Glukoza jako dodatek do nastawów?

Post autor: radagosta »

Tadeusz Chrząszcz - "Gorzelnictwo": ze 100kg cukru glukozy powstaje 51,14kg wzgl. 64,39 l alkoholu. Przy fermentacji dwucukrów, sacharozy lub maltozy, powstaje ze 100kg - 67,77 l alkoholu, zaś przy fermentacji skrobi wydajność teoretyczna ze 100kg wynosi 71,54 l alkoholu. Powyższe teoretyczne wydajności nie są w praktyce osiągalne.
Ostatnio zmieniony piątek, 11 mar 2011, 16:41 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: spacja i inne duperele
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Glukoza jako dodatek do nastawów?

Post autor: Zygmunt »

Zwróćcie uwagę na drożdże, jakich używamy przy glukozówkach. Stąd się biorą rozbieżności.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

gobo
100
Posty: 115
Rejestracja: wtorek, 7 gru 2010, 16:03
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Glukoza jako dodatek do nastawów?

Post autor: gobo »

Jeżeli chodzi o rozbieżności w wydajnościach alkoholu, które podał za T. Chrząszczem kolega Radagosta a które podałem ja, to ich tak naprawdę nie ma. T. Chrząszcz podał wydajności w temperaturze odniesienia 150C, dla której ciężar wł. etanolu wynosi 0,7936 g/ml a ja w temperaturze odniesienia 200C dla której c. wł etanolu wynosi 0,78932 g/ml.
Wyliczenie:
Dla temperatury odniesienia 150C
Cukry proste 51,1 kg etanolu : 0,7936 = 64,39 L
Dwucukry 64,39 L : 0,95 = 67,77 L
Wielocukry 64,39 : 0,9 = 71,54 L

Dla temperatury odniesienia 200C
Cukry proste 51,1 kg etanolu : 0,78932 = 64,74 L
Dwucukry 64,39 L : 0,95 = 68,15 L
Wielocukry 64,39 : 0,9 = 71,93 L

Są to wydajności teoretyczne, na które enzymy drożdżowe nie mają wpływu.
Wydajności rzeczywiste wynoszą średnio 90% teoretycznych. Ta mniejsza wydajność jest wynikiem zużycia części cukru na rozmnażanie i czynności życiowe (oddychanie) komórek drożdżowych oraz wytworzenie innych, ubocznych produktów fermentacji, takich jak; aldehydy, kwasy, estry, alkohole wyższe, gliceryna i inne. Tutaj dobór odpowiednich ras oraz stworzenie optymalnych warunków dla ich rozwoju i zdolności fermentacyjnych (temperatura, pH, stężenie alkoholu i wiele innych) decyduje o wydajności alkoholu ze 100 kg cukrów ulegających fermentacji alkoholowej.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Glukoza jako dodatek do nastawów?

Post autor: olo 69 »

Panowie,
Używam glukozy już z pół roku i efekt jest taki że drożdże radzą sobie znacznie lepiej podczas fermentacji,dużo szybciej kończą pracę ale efekt końcowy otrzymanego spirytusu jest zawsze 10 - 15% mniejszy niż na cukrze.
Po dodaniu glukozy już samo blg nastawu jest niższe niż po dodaniu takiej samej ilości cukru.
Plusem jest to że wódka jest łagodniejsza niż na cukrze.
Glukozę kupowałem w Warszawie w Ziarnexie - jest to glukoza w 25 kg workach firmy Peepes z Łomży.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1844
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Glukoza jako dodatek do nastawów?

Post autor: drgranatt »

Kolego olo 69,
Czy możesz zdradzić nam po ile sprzedają tę glukozę? Dzięki

Panowie, a co powiecie o fruktozie? Czy nada się do naszych celów?
Od producenta obydwu dowiedziałem się, że mówiąc w uproszczeniu i bardziej obrazowo zawartość słodyczy w glukozie to około 70% sacharozy a natomiast zawartość słodyczy we fruktozie to około 200% w porównaniu z sacharozą.
Czy fruktoza łatwo poddaje się fermentacji :?: Czy ktoś już próbował :?:

No i na koniec cena:
U producenta fruktoza jest około 2,5 raza droższa od glukozy.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Glukoza jako dodatek do nastawów?

Post autor: olo 69 »

W Ziarnexie w Warszawie glukoza jeszcze tydzień temu kosztowała 4 zł brutto za kilogram,worek 25 kg - tel. do hurtowni to 22 8724444
W firmie Peepes w Łomży jest tańsza ponad 50 gr. na kilogramie.Mimo że to producent tej glukozy to można kupić np.jeden worek 25 kg.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam,olo 69

zor-ro1970
100
Posty: 118
Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Glukoza jako dodatek do nastawów?

Post autor: zor-ro1970 »

Glukoza z doświadczenia jest mniej wydajna od cukru o min 20%
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”