Witam wszystkich psotników.
Jestem laikiem, ale od kilku miesięcy śledzę forum i trochę psoty mam w piwnicy głównie z owocówek na pot stillu.
Jestem w trakcie przerabiania kwaśnego zacieru Wujka Jessego na sprzęcie:
-kana 30l,
-deflegmator szklany 30cm ze szklanym wypełnieniem, zaizolowany, umieszczony nad kaną,
-chłodnica szklana 40cm,
-grzanie maszynka elektryczna 2,5KW z regulacją.
Wszystko połączone wężykami sylikonowymi, szczelne.
Nastaw mam z 3,5kg kukurydzy, 3,5kg cukru i 20l wody. Zawsze, bo jestem już przy szóstym pędzie, wychodziło mi ok. 4l psoty 50% czystej i klarownej o pięknym zapachu.
Przyszła kolej na stworzenie armaty do cukrówek i taka powstała:
-ta sama kana 30l, izolacja termiczna, grzanie tą samą maszynką,
-rura z KO120cm fi70mm z kołnierzem z jednej i drugiej strony na 6 śrub, wypełniona zmywakami, izolacja termiczna. Na początku katalizator z miedzi, ok. 30cm drobniutki drut,
-refluks fi70 30cm z KO z kołnierzem, 7 ZP fi12 w odstępach 0,5cm, na szczycie termometr cyfrowy z dokładnością do 0,1st
-wyjście par fi10 połączone z chłodnica z KO fi60,3, dł. 45cm, spirala z fi8 dł. 2m.
Wszystko połączone ze sobą szczelnie, uszczelki i wężyki sylikonowe.
Dwa obiegi wody na ZP i chłodnice. Jak będę miał fotki to wkleję.
Postanowiłem przepuścić ten szósty pęd na tej właśnie maszynie, oczywiście bez refluksu i gdy przy temp.78,5 odbierałem przedgon to byłem zachwycony, leciało ciurkiem do 80st, a potem było już coraz gorzej. Wydajność spadła i proces zakończyłem na 95st, gdzie już zaczynało lecieć mętne. Na pot stillu nigdy mi się to nie zdarzyło.
Zestawienie pot still: 22l 7% psoty, proces 4 godziny, efekt ok. 4l - 50%.
Kolumna: 22l 7%, plus 1,5l 40% pogonu, proces 5godzin, efekt - 3,5l - 60%.
Czy to normalne czy jest coś nie tak. Dziękuję i pozdrawiam.
Proszę o radę
Złomowisko, w którym będą skasowane posty.
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Przejdź do
- FORUM STARTOWE
- ↳ Przywitaj Się!
- ↳ Poczekalnia Pytań
- DESTYLATY
- ↳ Pierwsze Kroki
- ↳ Bimbrownia
- ↳ Zaciery i Nastawy
- ↳ Problemy zacierowe
- ↳ W czym nastawiać?
- ↳ Drożdże i fermentacja
- ↳ Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- ↳ Nastawy cukrowe
- ↳ Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- ↳ Nastawy owocowe
- ↳ Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- ↳ Nastaw na Rum
- ↳ Składniki zacierów
- ↳ Oczyszczanie nastawu przed destylacją
- ↳ Budowa Aparatury
- ↳ Problemy i pytania
- ↳ Materiały
- ↳ Łączenie
- ↳ Kotły
- ↳ Grzanie
- ↳ Chłodzenie
- ↳ Destylatory pot-still
- ↳ Kolumny destylacyjne
- ↳ Wypełnienie kolumny
- ↳ Osprzęt
- ↳ Bufory stabilizująco-wzmacniające
- ↳ Katalizatory miedziane
- ↳ Kontrola procesu destylacji
- ↳ Aparatury kompletne
- ↳ Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- ↳ Projekty aparatur
- ↳ Eureka!
- ↳ Galerie destylatorów
- ↳ Galeria destylatorów Pot-Still
- ↳ Galeria urządzeń do destylacji masowej
- ↳ Galeria destylatorów szklanych
- ↳ Galeria destylatorów Reflux
- ↳ Galeria destylatorów różnych
- ↳ Destylacja i Rektyfikacja
- ↳ Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- ↳ Alembiki
- ↳ Destylacja metodą reflux ratio
- ↳ Destylacja wina i piwa
- ↳ Dzielenie frakcji podczas destylacji
- ↳ Ogólnie o destylacji
- ↳ Problemy destylacyjne
- ↳ Kolumny półkowe
- ↳ Zdrowie i Bezpieczeństwo
- ↳ Gotowe Destylaty
- ↳ Oczyszczanie destylatu
- ↳ Węgiel aktywny
- ↳ Chemiczne poprawianie destylatów między operacjami
- ↳ Mętny produkt
- ↳ Przepisy smakowe
- ↳ Przechowywanie destylatu
- WINO DOMOWE - WINIARSTWO
- ↳ Wytwarzanie Wina
- ↳ Wina Gronowe
- ↳ Wina Owocowe
- ↳ Wina Różne
- ↳ Cydr
- ↳ Miody Pitne
- ↳ Pszczelarstwo
- ↳ Sprzęt Winiarski
- ↳ Przechowywanie i dojrzewanie wina
- PIWO DOMOWE - PIWOWARSTWO
- ↳ Warzenie Piwa
- ↳ Przepisy na Piwo Domowe
- ↳ O Piwie i Nie Tylko
- ↳ Sprzęt Piwowarski
- NALEWKI DOMOWE - LIKIERY
- ↳ Przepisy na Nalewki i Likiery
- ↳ Wytwarzanie Nalewek
- DRINKI I ALKOHOLE ŚWIATA
- ↳ Wytwarzanie Drinków
- ↳ Najlepsze Drinki
- INNE WYROBY DOMOWE
- ↳ Chleb Domowy
- ↳ Wędliny Domowe
- ↳ Serowarstwo
- ↳ Zakąski Domowe
- ↳ Przetwory Domowe
- ↳ Ocet Domowy
- ZAOPATRZENIE
- ↳ Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- ↳ Sklep Alkohole-Domowe.pl
- ↳ Ogrodnictwo
- ↳ Targowisko
- INNE - PRODUKCJA I SPOŻYWANIE
- ↳ Aspekty Estetyczne
- ↳ Degustatornia
- ↳ Alkoholowe Zbiory
- ↳ Akcje Specjalne
- ↳ Prawo a Produkcja Alkoholi
- ↳ Download
- ALKOHOL I PROBLEMY
- ↳ KAC
- ↳ Alkohol a zdrowie
- ↳ Alkoholizm - Choroba Alkoholowa
- INNE
- ↳ Fun Forum
- ↳ Po Godzinach
- ↳ Sprawy Techniczne
- ↳ Radioaktywne
- ↳ Śmietnik