Dobry Przepis :) GOŁĘBIÓWKA

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
adam_26
10
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2010, 12:24

Post autor: adam_26 »

Witam mam przepis na zbożówkę od kolegi z pracy postanowiłem wypróbować tylko na ryneczku zamiast zboża dostałem mieszankę
zbożowo - jęczmienno - kukurydzianą ( podobno do karmienia gołębi z czego nazwa ;) oto przepis :
20 kg ( śruty dla gołębi ) zalać zimną wodą tak aby całość była zamoczona a woda była jeszcze tak 5cm nad powieszcznią ustanej śruty,
odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej na około 4-5 dni (można przemieszać), na powierzchni wody powstanie piana.do
Następnie odsączamy wodę i do śruty dodajemy 20kg cukru rozpuszczonego w 60 litrach ciepłej wody nastaw stoi około 19 dni.
Śrutę można wykorzystać nawt do 5 razy ( dodajemy tylko cukier ).
Mi za pierwszym psoceniem wyszło 13L 60% trunku piękny smak i aromat :) za 2 i 3 wyszło 17L 75% już o mniejszym zapachu,
obecnie fermetuje następna porcja :)
Awatar użytkownika

Bzymek80
100
Posty: 107
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2010, 21:59
Krótko o sobie: Po ukończeniu kursu solówek na trójkącie i oboju wyegzekwowałem szkolenie z naczyń ręcznie dmuchanych w podmiejskiej cepelii. Doktorat i habituacje z metalurgii OKRUTNEJ zdobyłem przypadkowo kręcąc się nieopodal zakładów obuwniczych rożnych fasonów w szczególności butów lewych.. a potem poleciało....
Ulubiony Alkohol: Jim Beam, VIP
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Dobry Przepis :) GOŁĘBIÓWKA

Post autor: Bzymek80 »

Witam,
Kolego nie dodawałeś żadnych drożdży?
Bardzo jestem ciekawy smaku i postępu destylacji
Pozdrawiam,
Bzymek
(...) ile musiałbyś wypić żeby zagrać w Ich Troje??
...hmm nie da się tyle wypić...

Autor tematu
adam_26
10
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2010, 12:24
Re: Dobry Przepis :) GOŁĘBIÓWKA

Post autor: adam_26 »

Właśnie w tym rzecz że nie dodaje sie żadnych drożdzy, ( mozna dodać małą łyżeczkę do zapoczątkowania fermentacji ) ale jak jest w
ciepłym miejscu to samo ruszy po około 1.5 godziny. Drożdze znajduja się na nasionach i jest ich wystarczajaco do przerobienia cukru :)
Awatar użytkownika

teofil20
50
Posty: 80
Rejestracja: niedziela, 7 cze 2009, 12:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Dobry Przepis :) GOŁĘBIÓWKA

Post autor: teofil20 »

Bardzo ciekawy przepis. Zamierzam zrobić burbon z kukurydz bez słodowania, ale i ten wyrób też zrobię :)
Picie alkoholu z umiarem, nie szkodzi nawet w największych ilościach.

Autor tematu
adam_26
10
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2010, 12:24
Re: Dobry Przepis :) GOŁĘBIÓWKA

Post autor: adam_26 »

Już na sam zapach nastawu robi się wesoła mina ;)
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Dobry Przepis :) GOŁĘBIÓWKA

Post autor: Calyx »

adam_26 pisze:Już na sam zapach nastawu robi się wesoła mina ;)
http://alkohole-domowe.com/forum/ziarno ... -t318.html
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

Autor tematu
adam_26
10
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2010, 12:24
Re: Dobry Przepis :) GOŁĘBIÓWKA

Post autor: adam_26 »

:poklon; bo razem idziemy do tego samego celu :)
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Dobry Przepis :) GOŁĘBIÓWKA

Post autor: Calyx »

adam_26 pisze::poklon; bo razem idziemy do tego samego celu :)
...aby sztuka wypalania trunków przetrwała i rozwijała się w narodzie.

Taka psota na ziarenkach ma bardzo miłe posmaki.
Mieszanki "z gołębnika" (jeśli dostanę) również spróbuję :)

Pozdrawiam serdecznie
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

Autor tematu
adam_26
10
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2010, 12:24
Re: Dobry Przepis :) GOŁĘBIÓWKA

Post autor: adam_26 »

Czwarta porcja już gotowa ( już się grzeje ;) ) tuż przed ściągnięciem zrobiłem fotki cudowny widok :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”