Witam mam przepis na zbożówkę od kolegi z pracy postanowiłem wypróbować tylko na ryneczku zamiast zboża dostałem mieszankę
zbożowo - jęczmienno - kukurydzianą ( podobno do karmienia gołębi z czego nazwa oto przepis :
20 kg ( śruty dla gołębi ) zalać zimną wodą tak aby całość była zamoczona a woda była jeszcze tak 5cm nad powieszcznią ustanej śruty,
odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej na około 4-5 dni (można przemieszać), na powierzchni wody powstanie piana.do
Następnie odsączamy wodę i do śruty dodajemy 20kg cukru rozpuszczonego w 60 litrach ciepłej wody nastaw stoi około 19 dni.
Śrutę można wykorzystać nawt do 5 razy ( dodajemy tylko cukier ).
Mi za pierwszym psoceniem wyszło 13L 60% trunku piękny smak i aromat za 2 i 3 wyszło 17L 75% już o mniejszym zapachu,
obecnie fermetuje następna porcja
Dobry Przepis :) GOŁĘBIÓWKA
-
- Posty: 107
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2010, 21:59
- Krótko o sobie: Po ukończeniu kursu solówek na trójkącie i oboju wyegzekwowałem szkolenie z naczyń ręcznie dmuchanych w podmiejskiej cepelii. Doktorat i habituacje z metalurgii OKRUTNEJ zdobyłem przypadkowo kręcąc się nieopodal zakładów obuwniczych rożnych fasonów w szczególności butów lewych.. a potem poleciało....
- Ulubiony Alkohol: Jim Beam, VIP
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Las nad Pilica
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Dobry Przepis :) GOŁĘBIÓWKA
http://alkohole-domowe.com/forum/ziarno ... -t318.htmladam_26 pisze:Już na sam zapach nastawu robi się wesoła mina
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Las nad Pilica
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Dobry Przepis :) GOŁĘBIÓWKA
Taka psota na ziarenkach ma bardzo miłe posmaki.
Mieszanki "z gołębnika" (jeśli dostanę) również spróbuję
Pozdrawiam serdecznie
Calyx
...aby sztuka wypalania trunków przetrwała i rozwijała się w narodzie.adam_26 pisze: bo razem idziemy do tego samego celu
Taka psota na ziarenkach ma bardzo miłe posmaki.
Mieszanki "z gołębnika" (jeśli dostanę) również spróbuję
Pozdrawiam serdecznie
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem