witam!
Przeglądając internet i płucząc moje podniebienie alkoholami(nie tylko domowymi) zauważyłem że Soplica współczesna nam nie jest tą samą wódeczką jaką produkowała firma Kasprowicza w Gnieźnie czy produkowana przed laty(40-30 lat temu) przez nasza umiłowana konkurencje w postaci Polmosu.
Niegdysiejsza „Soplica” była taka :
„Kolor: złotawa słomka, przejrzysty
Aromat: słodki spirytus, zapach gładki, czuć moc w zapachu, ale owiane słodyczą-nie z cukru
Smak: rodzynki, śliwki suszone, grzeje, wytrawne, ale i nie ciężkie. W tych czasach nie dziwota, że zastępowało drogie koniaki. Mieszanka owocowa, która w życie potrafi tak wydobyć nuty winne, winiakowe, dębowe jest na wagę złota.
Szkoda, że Soplicy już nie ma, tylko jakieś perfumowane namiastki ”(źródło:www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=23970&page=4)
Bogaty o te wiedzę doszedłem do wniosku parafrazując znane powiedzenie „wódka wódce nierówna”. Jak każdy uczestnik forum chciałbym przyczynić się chwalebnie dla społeczności, następnych pokoleń bimbrowników i zapełnienia piwnicy po brzegi „bimbrozją”.Ja chciałbym uzyskać lub pomóc w uzyskaniu przepis na ww. wódeczkę. Największy problem to recepturę która zawiera kilka składników przy nieznanych proporcjach i brak materiału porównawczego z sprzed lat. Definicja z strony http://alkohole-domowe.com/bimber/znane_wodki.html mówi ze ten szlachetny trunek jest nalewką owocową sporządzaną z nalewek alkoholowych na suszone owoce: orzechy, śliwki, jarzębinę, tarninę. uszlachetniony dodatkiem winiaku, barwy jasnożółtej o mocy 40 procent”.
A teraz czas na pytania.:
1)Czy na forum jest jakaś poczciwa duszyczka która ma jakieś doświadczenie w tym temacie?
2)Jakiej psotki użyć do sporządzenia nalewek (mniemam, że zbożówek)?
3)Czy może ktoś z kolegów zna proporcje nalewek?
4)O jakich orzechach jest mowa (laskowe, włoskie, czy takie jak na kordiał)?
5)Jakich receptur użyć do nalewek? Na forum była mowa o polepszaniu psotki śliwkami pisano w poście pt. "Suszone śliwki, rodzynki, goździki itp. jako dodatek smakowy"
6)Jaki winiak? Ja zastanawiam się nad użycia winiaku z leśnych jagód lub winogron. Ale większa cześć z winogron wnioskuje po aromacie rodzynek.
Niestety jest zima i nie posiadam składników do nalewek. Więc mogę tylko zaplanować swój kalendarz na tegoroczny sezon bimbrowniczy i zaprosić kolegów do wspólnego eksperymentowania w tym kierunku. Komuś na pewno się uda .
kaci22
Soplica
Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Przejdź do
- FORUM STARTOWE
- ↳ Przywitaj Się!
- ↳ Poczekalnia Pytań
- DESTYLATY
- ↳ Pierwsze Kroki
- ↳ Bimbrownia
- ↳ Zaciery i Nastawy
- ↳ Problemy zacierowe
- ↳ W czym nastawiać?
- ↳ Drożdże i fermentacja
- ↳ Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- ↳ Nastawy cukrowe
- ↳ Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- ↳ Nastawy owocowe
- ↳ Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- ↳ Nastaw na Rum
- ↳ Składniki zacierów
- ↳ Oczyszczanie nastawu przed destylacją
- ↳ Budowa Aparatury
- ↳ Problemy i pytania
- ↳ Materiały
- ↳ Łączenie
- ↳ Kotły
- ↳ Grzanie
- ↳ Chłodzenie
- ↳ Destylatory pot-still
- ↳ Kolumny destylacyjne
- ↳ Wypełnienie kolumny
- ↳ Osprzęt
- ↳ Bufory stabilizująco-wzmacniające
- ↳ Katalizatory miedziane
- ↳ Kontrola procesu destylacji
- ↳ Aparatury kompletne
- ↳ Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- ↳ Projekty aparatur
- ↳ Eureka!
- ↳ Galerie destylatorów
- ↳ Galeria destylatorów Pot-Still
- ↳ Galeria urządzeń do destylacji masowej
- ↳ Galeria destylatorów szklanych
- ↳ Galeria destylatorów Reflux
- ↳ Galeria destylatorów różnych
- ↳ Destylacja i Rektyfikacja
- ↳ Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- ↳ Alembiki
- ↳ Destylacja metodą reflux ratio
- ↳ Destylacja wina i piwa
- ↳ Dzielenie frakcji podczas destylacji
- ↳ Ogólnie o destylacji
- ↳ Problemy destylacyjne
- ↳ Kolumny półkowe
- ↳ Zdrowie i Bezpieczeństwo
- ↳ Gotowe Destylaty
- ↳ Oczyszczanie destylatu
- ↳ Węgiel aktywny
- ↳ Chemiczne poprawianie destylatów między operacjami
- ↳ Mętny produkt
- ↳ Przepisy smakowe
- ↳ Przechowywanie destylatu
- WINO DOMOWE - WINIARSTWO
- ↳ Wytwarzanie Wina
- ↳ Wina Gronowe
- ↳ Wina Owocowe
- ↳ Wina Różne
- ↳ Cydr
- ↳ Miody Pitne
- ↳ Pszczelarstwo
- ↳ Sprzęt Winiarski
- ↳ Przechowywanie i dojrzewanie wina
- PIWO DOMOWE - PIWOWARSTWO
- ↳ Warzenie Piwa
- ↳ Przepisy na Piwo Domowe
- ↳ O Piwie i Nie Tylko
- ↳ Sprzęt Piwowarski
- NALEWKI DOMOWE - LIKIERY
- ↳ Przepisy na Nalewki i Likiery
- ↳ Wytwarzanie Nalewek
- DRINKI I ALKOHOLE ŚWIATA
- ↳ Wytwarzanie Drinków
- ↳ Najlepsze Drinki
- INNE WYROBY DOMOWE
- ↳ Chleb Domowy
- ↳ Wędliny Domowe
- ↳ Serowarstwo
- ↳ Zakąski Domowe
- ↳ Przetwory Domowe
- ↳ Ocet Domowy
- ZAOPATRZENIE
- ↳ Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- ↳ Sklep Alkohole-Domowe.pl
- ↳ Ogrodnictwo
- ↳ Targowisko
- INNE - PRODUKCJA I SPOŻYWANIE
- ↳ Aspekty Estetyczne
- ↳ Degustatornia
- ↳ Alkoholowe Zbiory
- ↳ Akcje Specjalne
- ↳ Prawo a Produkcja Alkoholi
- ↳ Download
- ALKOHOL I PROBLEMY
- ↳ KAC
- ↳ Alkohol a zdrowie
- ↳ Alkoholizm - Choroba Alkoholowa
- INNE
- ↳ Fun Forum
- ↳ Po Godzinach
- ↳ Sprawy Techniczne
- ↳ Radioaktywne
- ↳ Śmietnik