Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Witaj Calyx.Szczerze mówiąc nie zastanawiałem się nad tym dogłębnie.Sposób z nadmanganianem poznałem jeszcze w latach 80 od znajomego,kiedy jeszcze nikt nie słyszał o kolumnach czy refluksach.Ciekawe czy zmierzenie kwasowości przed i po utlenieniu potwierdzi Twoje obawy.W każdym razie ja nie wyczuwam żadnych dodatkowych zapachów a wręcz ich znaczne zmniejszenie.No chyba że kwasy o których mówisz są bezwonne.Ale dzięki że zwróciłeś mi na to uwagę.Jeśli masz jakiś pomysł jak to sprawdzić ,to chętnie o tym przeczytam.Pozdrawiam.
Sposob z utlenianiem jest znany od baaaaardzo dawna i byl stosowany w gorzelniach dla polepszenia jakosci uzyskiwanego spirytusu. Tyle, ze zawsze pozniej po oczyszczaniu poddawano surowke kolejnym procesom destylacji na kolumnach polkowych. Ilosc KMNO4 jako silnego utleniacza byla przyjmowana jako 1g na 1L czystego produktu. Tak wiec rozcienczony produkt do ok 50% poddawano najpierw utlenianiu a czasem pozniej dodawano zasady sodowej w celu zamiany kwasow w sole, ktore jak wiadomo nie podlegaja parowaniu w procesie destylacji i zostaja w surowce, nie przenoszac zapachow i ostrych posmakow do destylatu. Zapachy w surowce zanikaja natychmiast po dodaniu utleniacza (ja stosuje perhydrol) tym niemniej produkty dzialania procesu pozostaja w naszym wypsocie. Przepuszczenie przez wegiel oczywiscie w czesci je zredukuje ale ich czesc i tak pozostaje.
Dlatego lepiej dwa a czasem nawet trzy razy puscic w rurki, bo wtedy otrzymamy i jakosc, i smak, i zapach a uzywac wtedy mozna "na zdrowko". Nigdy sie nie spieszmy, dewiza psotnika powinno byc JAKOSC nie JAKOS
To co opisalem to efekt wielu rozmow ze znajomymi chemikami jak i lektura pozycji "Skrocony kurs gorzelnictwa rolniczego"
Pozdrawiam serdecznie Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Elbruss, soda moze byc ale nie jest koniecznym etapem. Samo utlenianie rowniez jestt sposobem na uszlachetnienie naszej psoty. Mozna tez nie utleniac a uzyc samej sody oczyszczonej lub silnej zasady sodowej NaOH. Tez poczujesz, posmakujesz efekty. Jesli uzywasz chemii do oczyszczania, czy to utleniacze, czy zasady, wtedy destyluj drugi raz. Lepiej dla psoty i dla zdrowia. Zreszta jesli nie uzyjesz chemii a poddasz psote po rozcienczeniu rektyfikacji to efekty tez sa swietne
Pozdrawiam Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości