Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 11:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Maciej200000 moja maszynka
PostPostNapisane: sobota, 31 paź 2009, 21:10 
Tematy: 3
Witam ponownie wszystkich zainteresowanych. Po wnikliwej analizie tego co napisał Winiarek postanowiłem zbudować pierwszą kolumnę. Przyznam tu rację, że te szkiełka z Allegro to tylko sprzęty dla oka laików i dołączenie jednego czy dwóch nie zmieni diametralnie produktu końcowego.

Szukam czegoś bardziej uniwesalnego. Będę budował wszystko od podstaw i nie wiem jakie proporcje zachować. Mam do wyboru użyć zbiornik który dotychczas mi służył (pojemność 20L) i zbudować kolumnę na podstawie rury fi 40 wysokości 1000, czy może fi 50 lub 60.
Poza tym nie jestem pewien z jakiego rodzaju stali nierdzewnej jest on zrobiony. Tutaj myślę że powinna być to stal kwasowa.
A może kupić 30L keg.
Albo wyspawać nowy. Tylko tutaj mam do dyśpozycji rurę kwasową fi 250 ( czy nie za mała? ) Przy wysokości 500 da mi 25L poj.
Uszczytu kolumny planuję zamontowa chłodnicę wewnętrzną z miedzi i wyjście par do chłodnicy kondensacyjnej, człość bez refluksu.
Proszę o radę.

Tytuł: Re: [samoróbka] Maciej200000 moja maszynka
PostPostNapisane: niedziela, 24 paź 2010, 08:26 
Mój sprzęcik na takiej samej bańce z nierdzewki, tylko odstojniki muszę jeszcze dodać i zamieszce zdjęcia.

Ostatnio edytowano niedziela, 24 paź 2010, 11:26 przez Agneskate, łącznie edytowano 1 raz
interpunkcja

Tytuł: Re: [samoróbka] Maciej200000 moja maszynka
PostPostNapisane: piątek, 28 sty 2011, 22:46 
Tematy: 3
Witam po długiej przerwie. Troszkę wody upłyneło od ostatniego razu. Moja stara maszynka zakurzona stoi na strychu. Brak śliwek w sadzie w zeszłym roku spowodował przerwę. :cry: Z utęsknieniem i nadzieją czekam na sezon 2011. Natomiast mój drugi sprzęt działa bez zarzutu oto link
galeria-macieja-t1360.html. A kolegę Dominik100 proszę o przedstawienie się, i swoich pomysłów na forum. Pozdrawiam.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1