Witam ponownie wszystkich zainteresowanych. Po wnikliwej analizie tego co napisał Winiarek postanowiłem zbudować pierwszą kolumnę. Przyznam tu rację, że te szkiełka z Allegro to tylko sprzęty dla oka laików i dołączenie jednego czy dwóch nie zmieni diametralnie produktu końcowego.
Szukam czegoś bardziej uniwesalnego. Będę budował wszystko od podstaw i nie wiem jakie proporcje zachować. Mam do wyboru użyć zbiornik który dotychczas mi służył (pojemność 20L) i zbudować kolumnę na podstawie rury fi 40 wysokości 1000, czy może fi 50 lub 60. Poza tym nie jestem pewien z jakiego rodzaju stali nierdzewnej jest on zrobiony. Tutaj myślę że powinna być to stal kwasowa. A może kupić 30L keg. Albo wyspawać nowy. Tylko tutaj mam do dyśpozycji rurę kwasową fi 250 ( czy nie za mała? ) Przy wysokości 500 da mi 25L poj. Uszczytu kolumny planuję zamontowa chłodnicę wewnętrzną z miedzi i wyjście par do chłodnicy kondensacyjnej, człość bez refluksu. Proszę o radę.
Witam po długiej przerwie. Troszkę wody upłyneło od ostatniego razu. Moja stara maszynka zakurzona stoi na strychu. Brak śliwek w sadzie w zeszłym roku spowodował przerwę. Z utęsknieniem i nadzieją czekam na sezon 2011. Natomiast mój drugi sprzęt działa bez zarzutu oto link galeria-macieja-t1360.html. A kolegę Dominik100 proszę o przedstawienie się, i swoich pomysłów na forum. Pozdrawiam.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości