Tytuł: Re: Projekt z płaszczem wodnym - czy zda to egzamin???
Napisane: środa, 19 sty 2011, 19:28
Tak, jak napisał poprzednik, będziesz siedział przy takim zbiorniku ze dwa dni, zanim wszystko przegonisz. Wydajność zależy od średnicy, czy to kolumny czy deflegmatora, wysokością się nie przejmuj, od niej - a właściwie od ilości wypełnienia - zależy moc i czystość bimberku, a ty, jak piszesz, masz i tak kolumnę do drugiego pędzenia. Zrób deflegmator o średnicy ok. 6cm, podkręć grzanie i jazda na całego.
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Napisane: środa, 19 sty 2011, 19:44
Mam pytanie, przy jakiej mocy grzania, na kolumnie fi50, 120 cm wypełnienia można zalać kolumnę wypełnioną zmywakami? Pytam się bo chciałbym tego uniknąć i utrzymać maksymalną wydajność przy dobrej jakości. pozdrawiam.
Napisane: środa, 19 sty 2011, 20:01
Kolego, zalewanie kolumny to nie problem li tylko i wyłącznie spowodowany mocą grzania. Tu dochodzą jeszcze inne czynniki takie jak np. zbyt mały otwór w zbiorniku w stosunku do średnicy kolumny, czy też zbyt "gęste" upchanie wypełnienia. Tylko empirycznie możesz dojść do tego czy zalewa ci kolumnę i dlaczego, a wtedy już będziesz już wiedział czy wystarczy przykręcenie grzania. Polecam również okienko wyszukiwarki.
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Napisane: środa, 19 sty 2011, 21:53
Adiik wrzuć foto tego sprzętu z refluxem, jak na razie nie bardzo rozumiem zasadność używania sprzętu na 1 raz, i drugiego na finał. Co jeszcze to ciekawi mnie ten baniak 150l, błąd pisowni czy wartość rzeczywista?
______________________________________________________________________ pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości