A może ktoś z kolegów próbował taką kukurydzę potrzymać w gorącej wodzie? W kukurydzy jest przecież skrobia, trochę posiedziałem w necie i istnieje możliwość rozpadu skrobi na prostsze cukry pod wpływem wysokiej temp. dodanie takiej papki do zacieru mogło by podnieść jego wydajność- chyba. Nie wiem bo na razie teoretyzuję. Zabieram się lada dzień do "Jessiego" i planuję właśnie taką podgotowaną kukurydzę dodać do nastawu, (ponieważ robię to po raz pierwszy będzie mi brakowało materiału porównawczego - i tu liczę na Was) . Sądzę że taki manewr, jeśli nie poprawi wydajności to powinien po prawić aromat. Może już próbowaliście tego?
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Półka Sveda IV - na 32 butelki wina Drewniana, bukowa półka na wino lub inne alkohole. Doskonała do prezentacji własnych wyrobów.
Cena: 539,00 zł
Promocja: 499,00 zł
Drożdże T Vodka Star T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Wysoka temperatura jest optymalna dla działania amylozy, która rozkłada skrobię. Kukurydza zawiera sporo amylazy, więc skrobia jest częściowo rzeczywiście rozłożona. Ale dodając enzymy można ten proces znaaacznie przyspieszyć i uzyskać większą wydajność- enzymy wcale nie są drogie. To trochę tak jak z używaniem dzikich drożdży, kiedy łatwo można kupić drożdże dedykowane...
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
No w zupełności się zgodzę, kupno enzymów jest oczywistym rozwiązaniem technologicznym, tylko że odniosłem wrażenie że szukamy rozwiązania omijającego wykorzystanie kupnych enzymów jak i słodowania, nie jako ulepszający w tym wypadku przepis Jessiego, bez znacznego komplikowania sprawy.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości