Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Trafiłem na wasza strone i stwierdziłem że calkiem niezła i czemu by nie spróbować. Zrobilem zacier na śliwowice. Przestalo sie gotować teraz czekam na wyklarowanie - dziś odrzuce owoce. Ale moje pytanie jest takie: zacier ma troche ostry smak - taki jak robiące wino, czy po wyklarowaniu będzie nadawać sie do destylacji czy musze czekać aż przestanie robić calkowicie, i straci ostry smak?
Zacier na śliwowicę (czyli wino ze śliwek) może fermentować trochę dłużej niż zacier z cukru czy winogron. Nawet po dobrze skończonym fermentowaniu (brak bąbelkowania w rurce przez dzień) zacier ten nie sklaruje się tak jak wino, czy cukier. Śliwki zawierają dużo pektyn i one będą 'wisiały' w zacierze. Pektyny zetną się dopiero jak mieszanka ma 18%-20% (czyli w zasadzie nigdy) więc nie trzeba czekać na kompletne wyklarowanie - jedynie trzeba lepiej myć kociołek bo trochę zasycha.
Szczególnie, postępując ze śliwkami, zwróc uwagę na etapy gonienia. Fermentacja śliwek wytwarza troszkę więcej metanolu. Zacier trzeba gotować wolno i odebrać pierwsze 50ml -70ml destylatu (z 20L zacieru) i wylać. Nie ma tu oczywiście jakiegoś grobowego niebezpieczeństwa ale jest jednak więcej paskudnego zapachu z fuzli.
Jeśli masz prostą aparaturę kociołkową/garnkową to warto jest przedestylować produkt trzeci raz - będzie więcej finezji śliwkowej. A jak zostawisz to na parę miesięcy na dębie francuskim pieczonym to będzie to coś bardzo miłego.
Piłem, tutaj, śliwowicę z 'domu' zrobioną przez 'śliwiarczyka' z Jugosławi. Mistrz miał już dobrze po 70-tce. Powiedział mi, że od wielu lat śliwowicę destyluje trzy razy. Trzeci destylat rozpuszcza do 65%. Na 20L destylatu wkłada do woreczka z gazy 250g. suszonych gruszek i 500g. suszonych śliwek* patrz info o dziadku - (śliwki sam suszy bo przemysłowe mają na sobie tłuszcz!!! to prawda. Zostawia to na 5-7 dni i wyjmuje, lewaruje bo na dnie jest osad (owoce ku memu zaskoczeniu zjadał - te nasączone alkoholem owoce!- sam i troszkę dawał pieskowi... notabene piesek miał czerwony nos nie czarny! żartuję) Rozcieńcza to do (niespodzianka bo śliwowica jest mocna) 37%-40%. Do tego wkłada 5 deseczek (300mm x 30mm x 5mm) pieczonego dębu amerykańskiego (może być francuski - taki co pachnie lekko wanilią, kakako, truflami ale trzeba czekać dłużej) i zostawia to ma min. 3 miesiące.
*Radko Marzył aby dostać beczkę po hiszpańskiej sherry 'Oloroso' - (Jego dziad sprowadzał w latach 20-tych z Hiszpanii i czekał na napój 6-12 miesięcy) - Jego dziad miał zawsze 1-2 beczki gotowego napoju. A gdy Radko mówił o dziaku, o piciu dziadowskiej śliwowicy i zajadaniu się barankiem z ognia to miał łzy w oczach, cóż...
Tu nawet używane beczki są drogie - beczka po sherry (225L) lub po porcie (50L) kosztuje AU$300-AU$500!
Do opisania wrażeń smakowo zapachowych nie mam słów. 'Śliwowica' (w cudzysłowie bo 'skażona' gruszkami) ta jest wyjątkowo delikatna na gardło w piciu. Podobie jak wysokiej jakości whiskey miała ten tajemny smak/wrażenie oliwy (to ten wyjątkowy posmak, który zostawia wysokiej jakości (single malt) whiskey).
3-4 nipy Radkowej śliwowicy (nip = 30ml) są boskie. Od piątego w zasadzie dostaje się kopa w kolana ale za to jest kompensacja w wyjątkowej, ogólnej radości. 6-7 nipów daje świat przebarwiony w kierunku pomarańczowego. Potem widzi się podwójnie i cały urok mija.
Ot tak sobie mile wspominam ś.p. Radko Lubović'a i Jego śliwowicę. Tylko dwa razy w życiu byłem - po cygańsku - na cmentarzu z butelką. Raz bylem u Radko i troszkę popłakalem... Wiem, że Radko w niebie pije z dziadkiem tą właśnie śliwowicę.
Jules
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość