Dwa razy - tak jak mówi Mima drugi raz zmienia walory zasadniczo a trzeci i czwarty już nie wiele. Trzeci raz czasami gotują brandies i whiskey ale to zalerzy od Mistrza Gorzelnika i danej firmy.
Dla ciekawości dodam że (jak pisałem) bawię się teraz z tą kwaśną kukurydzianką. Pierwszą psotkę gotowałem tylko raz i (ku memu zadziwienu!!!) popijam taką surową i jest niezła... znaczy nie odrzuca i ręka nie drętwieje.
Juliusz
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
A jeszcze mam pytanie , bo wyczytałem technikę destylacji tzw do 0 . Czyli nic nie wylewamy i jedziemy destylację aż z rurki leci już sama woda i tak destylujemy 3 razy albo 4 razy - i za ostatnim razem wylewamy pierwszy urobek. W ten sposób wyciskamy 100% alc z zacieru - słyszał ktoś o tym ??
Witaj Marcinhes Kiedys po czesci z pazernosci, a po czesci z ciekawosci popelnilem "wyjazd" do 0 i powiem Ci nie warto. Niby troche wiecej nakapalo ale taki szajs ze klekajcie narody. Lepiej idz za rada Calyxa i nastaw sie na jakosc a nie na ilosc. Chcialem Ci podsunac jescze jeden sposob na "ulepszenie i zmiekczenie" smaku. Ja po destylacji i filtracji dodaje do czesci butelek po 2-3 ziarenek/0,5l ziela angielskiego i po kilku dniach uzyskuje bardzo ciekawa nute smakowa. Mosisz sam przetrenowac czy taki smaczek Ci podejcie, ja nie mialem jak dotad reklamacji ze strony degustatorow .
Sory za mało precyzyjny opis , chodziło mi o to że dopiero w ostatniej destylacji odlewamy 50ml pierwszych kropli , czyli tego co powinno się odlać co poleci jako pierwsze.
Witam jestem tu nowy ale czy ty przypadkiem do uszczelnienia puszki przy wylocie nie uzyles korka gumowego do butli? Moze to jest powodem ten rodzaj plastiku smierdzi a co dopiero w polaczeniu z alkoholem i temperatura pozdrawiam
...Ja po destylacji i filtracji dodaje do czesci butelek po 2-3 ziarenek/0,5l ziela angielskiego i po kilku dniach uzyskuje bardzo ciekawa nute smakowa...
O tak, tak niezle sprawdza sie takze szczypta kminku.
Pozdr. Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
To na pewno nie korek - korek jest bezwonny nawet jak jest ciepły - i nie ma smaku (próbowałem)
To była wina chyba tylko 1 destylacji , po drugiej jest super płyn.
Dodałem jako eksperyment trochę miodu lanego i jest boskie , drugą flache zrobiłem z czystą wodą i jest aromatyczna i dobra - dziś piątek więc jutro napiszę jak kopie
Orientuje się ktoś czy przypadkiem nie da sie w polsce kupić śrutu słodowego ?! CHcĘ ŁYCHĘ !!!
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości