Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 11:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: destylacja absyntu i potrzebna chłodnica
PostPostNapisane: wtorek, 9 gru 2008, 04:14 
Tematy: 1
witam wszystkich serdecznie, od dluzszego czasu interesowala mnie produkcja wlasnego absyntu, waznym elementem jej prawidlowego przeprowadzenia jest wlasnie destylacja, szukajac informacji jak ja przeprowadzic trafilem na strone alkohole-domowe.com, ktora przyblizyla mi niejako ten temat, postanowilem jak najmniejszym kosztem skonstruowac potrzebny sprzet, mysle, ze najlepiej bedzie uzyc czajnika ze stali nierdzewnej o pojemnosci 2-3 litrow, wezyka silikonowego, oraz chlodnicy zrobionej z miedzianej rurki, mam tylko kilka pytan odnosnie budowy chlodnicy jak i rurek, oraz wezyka, ktorych chce uzyc, biorac pod uwage ze nie buduje wielkiej aparatury do pedzenia bimbru to czy do budowy chlodnicy wystarczy plastyczna rurka miedziana FI 8 albo 6 (znalazlem takowa na allegro http://www.allegro.pl/search.php?string=rurka+miedziana+FI&buy=0&new=0&pay=0&vat_inv=0&personal_rec=0) ? bo po wczorajszej wizycie w praktikerze i obejzeniu sztywnych miedzianych rurek o srednicy conajmiej 10mm i wiecej stwierdzilem, ze zawiniecie spirali z takiej rurki bedZie mnie kosztowalo wiecej zachodu niz to jest warte :P dzisiaj zajade jeszcze do jasamu, ale mniemam, ze znajde pewnie tez jedynie te sztywne, pytanie do was gdzie mozna znalezc oprocz allegro takowe plastyczne miedziane rurki ? no i czy przy mniejszej srednicy rurki wystarczy mi silikonowy wezyk zakupiony w sklepie akwarystycznym ? z gory dzieki za odpowiedzi

Tytuł: Re: destylacja absyntu i potrzebna aparatura
PostPostNapisane: wtorek, 9 gru 2008, 14:33 
Tematy: 3
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Witaj Jaco
1. W sprawie rurek medzianych to najprosciej pytac "pana Google". Nie wiem w jakim regionie naszego pieknego kraju pomieszkujesz, ale praktycznie w kazdym wiekszym miescie sa sklepy lub sklady z metalami niezelaznymi. W necie znalazlem takie namiary: http://www.metale.com.pl/metale/ i maja nastepujace srednice rurek miedzianych: 5x1,0; 6x1,0; 8x1,0 (drugi wymiar to grubosc scianki) o dlugosci 3 i 4m. Maja kilka filii w calej Polsce, ale o sczegoly musisz sam dopytac. Z tego typoszeregu na pewno cos dopasujesz.
2. Osobiscie odradzalbym laczenia poprzez jakies weze silikonowe jakieby one nie byly.
Jak juz skrecisz sobie spiralke sproboj polaczenia trwalego.

pozdrawiam
Kelonek

PostPostNapisane: wtorek, 9 gru 2008, 16:23 
Tematy: 14
Zgadzam się z Kelonkiem
Nie ma to jak połączenia stałe.

Pozdrawiam

PostPostNapisane: wtorek, 9 gru 2008, 20:30 
Tematy: 8
Moim skromnym zdaniem nie ma sensu konstruowania chłodnicy spiralnej do tego typu aparatury. Wystarczy Ci zwykła, prosta chłodnica. Jak ją zrobić niskim kosztem opisane jest tutaj: zrob-to-sam-czyli-kazdy-moze-byc-slodowym-t301.html

PostPostNapisane: środa, 10 gru 2008, 07:49 
Witam i dziekuje za pierwsze odpowiedzi, polaczenie stale czyli rowniez za pomoca rurki miedzianej tak ? po ogledzinach w piwnicy znalazlem 50cm rurke miedziana o srednicy wewnetrznej 10mm, pozostaje pytanie czy moglbym z niej skonstruowac prosta chlodnice i czy nie bedzie ona zbyt krotka, poprowadzil bym ja przez butelke po cocacoli o dlugosci okolo 40cm, uszczelnil pistoletem do klejenia i chlodzil woda z lodem, sprawdzi sie cos takiego?

PostPostNapisane: środa, 10 gru 2008, 13:24 
dzisiaj zrobilem obchod po sklepach w poszukiwaniu czajniczka, mam do was pytanie czy musi byc ze stali nierdzewnej, bo widzialem rowniez bodaj aluminiowe, ale kwestia czy takie tez beda odpowiednie, no i jeszcze jkedno pytanie odnosnie rurek jakie mozna uzywac w destylacji, tylko silkonowe czy igielitowe tez sie nadadza bez jakiegos szkodliwego wplywu na smak tudziez zdrowie, czekam na wasza odpowiedz

PostPostNapisane: środa, 10 gru 2008, 15:01 
Tematy: 3
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Drogi Jaco
W zadnym wypadku aluminium, zapomnij!
Kup sobie w sklepie garnek z nierdzewki lub szybkowar.
Chlodnicy od biedy wcale nie musisz skrecac tylko zrobic ja z 2 rur o roznych srednicach - mniejsza umieszczona w wiekszej.
Zobacz jak ten problem rozwiazali inni.

pzdrawiam
Kelonek

3
PostPostNapisane: poniedziałek, 15 gru 2008, 02:53 
Tematy: 20
Możesz sobie zobaczyć w dziale- Budowa aparatury, jaką ja zbudowałem chłodnicę. Może będzie Ci odpowiadała.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1