Czy to jest alkohol metylowy
Zrobiłem zacier,fermentował 3 dni ochłodziło się do 20 stopni C,po 2 tygodniach przepuściłem część zacieru no i zaczęło kapać od 60 stopni .Reszta zacieru doczekała się upałów osiągając 27 stopni odczekałem tydzień i destylat zaczął kapać od 78 stopni .Destylując drugi raz zmieszałem te dwa odciągi razem i ciekawostka zaczęło kapać od 60 stopni a od 80 stopni odkładałem osobno czy mogę ryzykować opierając się na temperaturze wrzenia alkoholi że to od 80 stopni jest zdatne do spożycia
-
- Posty: 5378
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Czy to jest alkohol metylowy
Z czego ten "zacier"? Alkohol metylowy jest produktem przemiany pektyn, więc powstaje tylko w moszczach owocowych. A owoców (i cukru) się nie zaciera.
http://alkohole-domowe.com/forum/termom ... c-t52.html
Przeczytaj ten temat ze zrozumieniem.
http://alkohole-domowe.com/forum/termom ... c-t52.html
Przeczytaj ten temat ze zrozumieniem.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 242
- Rejestracja: wtorek, 15 wrz 2009, 22:21
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: swój :D
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: bdg
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Czy to jest alkohol metylowy
Sugerujesz ze w cukrówkach metanol się nie wydziela ?
----------------
THX
----------------
THX
Ostatnio zmieniony niedziela, 1 sie 2010, 13:56 przez jouu, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobry bimber nie jest zły ;]
-
- Posty: 5378
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Czy to jest alkohol metylowy
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"