Stal 304 i 316
-
- Posty: 6
- Rejestracja: poniedziałek, 18 sty 2010, 19:00
- Krótko o sobie: Ludzie mówią, że jestem pijakiem
Chodnikowym równym chłopakiem.... - Ulubiony Alkohol: Whisky
- Lokalizacja: Annopol
Re: Stal 304 i 316
Z tego co mi wiadomo, to można. Obie stale, są stalami austenitycznymi spawalnymi, nierdzewnymi z tą różnicą, że 316 posiada wyjątkową odporność na korozję, a 304 jest najszerzej stosowaną stalą nierdzewną.
Zbudowali fabryki, opracowali maszyny
Produkują wódkę tak, dużo, dużo,dużo,dużo,dużo wódki.....
Produkują wódkę tak, dużo, dużo,dużo,dużo,dużo wódki.....
-
- Posty: 33
- Rejestracja: czwartek, 5 lis 2009, 08:01
- Krótko o sobie: Rozum mówi nie pij, ale silna wola zwycięża
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
-
- Posty: 33
- Rejestracja: czwartek, 5 lis 2009, 08:01
- Krótko o sobie: Rozum mówi nie pij, ale silna wola zwycięża
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Stal 304 i 316
Jeśli znajdziesz spawacza zapytaj się jaką metodą będzie spawał (najlepiej TIG), czy spawał już nierdzewkę, i zapytaj się czym będzie trawił spoiny (np ANTOX). Jeśli zna na wszystko odpowiedzi i nie zastanawia się za długo, to znaczy, że wie o co chodzi. Dobrze obrobione spoiny poznasz po metalicznym połysku bez śladów przebarwień cieplnych powstałych po spawaniu. Jeśli w drobnych zakamarkach i zagłębieniach spoin przebarwienia te występują a na łatwiej dostępnych powierzchniach już nie, może to oznaczać, że spawacz wyczyścił spoiny mechanicznie, bez trawienia.
Rozum mówi nie pij, ale silna wola zwycięża.
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Stal 304 i 316
Chciałbym odświeżyć temat bo uważam, że warto.
Jak w temacie, chciałbym poruszyć to zagadnienie pod wieloma względami. Spotykam się i dość często z opisami tych dwóch materiałów gdzie autor powołuje się na swój wyrób, że jest wykonany ze stali KO a za chwilę podaje gatunek materiału Stal KO gat. 304.
Myślę, że należałoby używać prawidłowych nazw tych gatunków stali austenitycznych.
Krótka teoria nt trzech najpopularniejszych:
- Stal wg amerykańskiej normy AISI 304 a wg europejskiej normy 1.4301 o składzie chemicznym: C < 0,03%; Si < 1,0%; Mn < 2,0%; P < 0,045%; S < 0,015%; N < 0,011%; Cr = 18,0%-20,0%; Ni = 10,0%-12,0% to nic innego jak popularna "nierdzewka" lub tzw. stal 18/10.
- Stal wg amerykańskiej normy AISI 316 a wg europejskiej normy 1.4401 o składzie chemicznym C < 0,07%; Si < 1,0%; Mn < 2,0%; P < 0,045%; S < 0,015%; N < 0,011%; Cr = 16,5%-18,5%; Mo = 2,0%-2,5%; Ni = 10,0%-13,0%. to nic innego jak popularna kwasówka
- Stal wg amerykańskiej normy AISI 316L a wg europejskiej normy 1.4404 o składzie chemicznym C < 0,03%; Si < 1,0%; Mn < 2,0%; P < 0,045%; S < 0,015%; N < 0,011%; Cr = 16,5%-18,5%; Mo = 2,0%-2,5%; Ni = 10,0%-13,0% to stal popularnie nazywana jubilerska, chirurgiczna lub szlachetna.
Wymieniowe wyżej gatunki są paramagnetykami więc nie przyciągają magnesu mimo, że sam nikiel jest ferromagnetykiem. Może zdarzyć się, że w/w gatunki po poddaniu obróbce (przeważnie cieplnej) nagle zaczynają przyciągać magnes. Jest to proces zwany przemianą martenzytyczną. Dlatego też najbardziej miarodajnym sposobem na ustalenie czy dana stal jest austenityczna jest próba magnesowa przed obróbką termiczną, którą może być np proces spawania. Jeżeli przed obróbką cieplną dana stal przyciąga magnes to znaczy, że coś jest nie tak.
W handlu, szczególnie w wyrobach AGD jest wiele produktów ze stali nierdzewnej które przyciągają magnes jak zwykła stal. Jest to dopuszczalne ze względu na znikomą styczność takich wyrobów z wodą, np kuchenki mikrofalowe, ekspresy do kawy czy piekarniki.
Ponadto, spokojnie można użyć określenia stal nierdzewna do tych gatunków ale stal kwasoodporna w skrócie KO już nie do wszystkich.
Zatem, używajmy prawidłowych określeń i nie wprowadzajmy innych w błąd.
Jaka jest różnica między nimi?
304 od pozostałych różni się generalnie brakiem molibdenu w swoim składzie a 316 od 316L zawartością węgla. Ale to nie wszystko.
Skoro różnice są tak niewielkie to skąd te gatunki i różna odporność na korozję? Różnica ta polega mianowicie na obróbce cieplnej w fazie produkcji ale to już metalurgia i nie czuje się na siłach aby to szczegółowo wyjaśnić.
I tu chcę poddać pod dyskusję, czy sprzęt wykonywany do naszych celów powinien być ze stali 304 czy 316?
Jak w temacie, chciałbym poruszyć to zagadnienie pod wieloma względami. Spotykam się i dość często z opisami tych dwóch materiałów gdzie autor powołuje się na swój wyrób, że jest wykonany ze stali KO a za chwilę podaje gatunek materiału Stal KO gat. 304.
Myślę, że należałoby używać prawidłowych nazw tych gatunków stali austenitycznych.
Krótka teoria nt trzech najpopularniejszych:
- Stal wg amerykańskiej normy AISI 304 a wg europejskiej normy 1.4301 o składzie chemicznym: C < 0,03%; Si < 1,0%; Mn < 2,0%; P < 0,045%; S < 0,015%; N < 0,011%; Cr = 18,0%-20,0%; Ni = 10,0%-12,0% to nic innego jak popularna "nierdzewka" lub tzw. stal 18/10.
- Stal wg amerykańskiej normy AISI 316 a wg europejskiej normy 1.4401 o składzie chemicznym C < 0,07%; Si < 1,0%; Mn < 2,0%; P < 0,045%; S < 0,015%; N < 0,011%; Cr = 16,5%-18,5%; Mo = 2,0%-2,5%; Ni = 10,0%-13,0%. to nic innego jak popularna kwasówka
- Stal wg amerykańskiej normy AISI 316L a wg europejskiej normy 1.4404 o składzie chemicznym C < 0,03%; Si < 1,0%; Mn < 2,0%; P < 0,045%; S < 0,015%; N < 0,011%; Cr = 16,5%-18,5%; Mo = 2,0%-2,5%; Ni = 10,0%-13,0% to stal popularnie nazywana jubilerska, chirurgiczna lub szlachetna.
Wymieniowe wyżej gatunki są paramagnetykami więc nie przyciągają magnesu mimo, że sam nikiel jest ferromagnetykiem. Może zdarzyć się, że w/w gatunki po poddaniu obróbce (przeważnie cieplnej) nagle zaczynają przyciągać magnes. Jest to proces zwany przemianą martenzytyczną. Dlatego też najbardziej miarodajnym sposobem na ustalenie czy dana stal jest austenityczna jest próba magnesowa przed obróbką termiczną, którą może być np proces spawania. Jeżeli przed obróbką cieplną dana stal przyciąga magnes to znaczy, że coś jest nie tak.
W handlu, szczególnie w wyrobach AGD jest wiele produktów ze stali nierdzewnej które przyciągają magnes jak zwykła stal. Jest to dopuszczalne ze względu na znikomą styczność takich wyrobów z wodą, np kuchenki mikrofalowe, ekspresy do kawy czy piekarniki.
Ponadto, spokojnie można użyć określenia stal nierdzewna do tych gatunków ale stal kwasoodporna w skrócie KO już nie do wszystkich.
Zatem, używajmy prawidłowych określeń i nie wprowadzajmy innych w błąd.
Jaka jest różnica między nimi?
304 od pozostałych różni się generalnie brakiem molibdenu w swoim składzie a 316 od 316L zawartością węgla. Ale to nie wszystko.
Skoro różnice są tak niewielkie to skąd te gatunki i różna odporność na korozję? Różnica ta polega mianowicie na obróbce cieplnej w fazie produkcji ale to już metalurgia i nie czuje się na siłach aby to szczegółowo wyjaśnić.
I tu chcę poddać pod dyskusję, czy sprzęt wykonywany do naszych celów powinien być ze stali 304 czy 316?
Ostatnio zmieniony wtorek, 25 wrz 2012, 18:54 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 71
- Rejestracja: piątek, 14 wrz 2012, 21:16
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz