Wino wyszło za słodkie

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
mysza42
5
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 22 lut 2018, 19:41
Podziękował: 1 raz

Post autor: mysza42 »

Witam potrzebuje odpowiedzi na zastanawiającą mnie sytuacje, mianowicie po czterech miesiącach pędzenia wina na moim multimierzu mam blg 20 oraz 9% stężenia alkoholu czy to normalne? Dodam ze po upływie pierwszych dwóch miesięcy blg wskazywał 10 a stężenie alkoholu wynosiło 4% Stwierdziłem wtedy że wino wyszło za słabe i postanowiłem dodać cukru.Efektem tego wszystkiego jest ciut za słodkie winko.Potrzebuje rady co teraz zrobić aby na multimierzu zobaczyć 0 blg i móc zlewać do butelek..

[mod: Blg a nie big!]
promocja
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino wyszło za słodkie

Post autor: Kamal »

Jakie drożdże?
9% to wyliczenie alkoholu, który już jest po fermentacji? Czy z cukromierza czytasz ile będzie %?
Obrazek

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Wino wyszło za słodkie

Post autor: gadaka »

Napisz coś więcej o tym winie, jakie blg startowe?

Pewnie 9% pokazuje areometr...

Autor tematu
mysza42
5
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 22 lut 2018, 19:41
Podziękował: 1 raz
Re: Wino wyszło za słodkie

Post autor: mysza42 »

Wszystko wyczytałem z multimierza.Niestety rodzaju drożdży nie pamiętam ale wiem że były razem z pożywką.Multimierz zakupiłem dwa miesiące temu więc nie jestem w stanie opisać jaki pomiar był na stracie:/
Awatar użytkownika

Mafiej
250
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino wyszło za słodkie

Post autor: Mafiej »

Napisz wszystko dokładnie od początku do końca jak zrobiłeś to wino.

Autor tematu
mysza42
5
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 22 lut 2018, 19:41
Podziękował: 1 raz
Re: Wino wyszło za słodkie

Post autor: mysza42 »

A więc tak - wino jest z czarnych winogron o proporcjach: 18kg owoców, 3,2kg cukru i 5l wody.Po upływie 3 tygodni zrobiłem 1 przelanie.Po upływie następnych 5 tygodni zakupiłem multimierz zrobiłem ww pomiary i dodałem 4kg cukru oraz 2l wody.Dorzucam zdjęcia multimierza może będzie łatwiej zobaczyć moje pomiary.
IMG_20180222_194947.jpg
IMG_20180222_194900.jpg
IMG_20180222_194759.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Wino wyszło za słodkie

Post autor: ramzol »

18kg owoców dało jakiś sok, sok miał X blg do tego poszła woda i cukier mająca x blg. Do tego poszły drożdże marki....

Blg startowe wynosiło X blg.
Po jakimś czasie przy blg X dodałeś następną partię syropu i blg wyniosło X.
Jak podstawisz X i będziesz wiedział ile drożdże zjadły cukru będziesz wiedział ile % ma wino.
Podaj jeszcze ile litrów tego wina masz?
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Autor tematu
mysza42
5
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 22 lut 2018, 19:41
Podziękował: 1 raz
Re: Wino wyszło za słodkie

Post autor: mysza42 »

W momencie dodania cukru Blg wynosiło 10 to było 2 miesiące temu a teraz wynosi 20 Blg. Chce tylko wiedzieć czy mam czekać aż Blg spadnie do 0 czy mogę już butelkować wino.

Autor tematu
mysza42
5
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 22 lut 2018, 19:41
Podziękował: 1 raz
Re: Wino wyszło za słodkie

Post autor: mysza42 »

Wina jest teraz ogólnie 22l
Awatar użytkownika

Mafiej
250
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino wyszło za słodkie

Post autor: Mafiej »

Popełniłeś kardynalny błąd nie mierząc początkowego Blg. Nie zaplanowałeś wina i teraz będzie wielki kłopot z obliczeniem co Ci z tego wyjdzie. Wino butelkuje się po kompletnym zastopowaniu drożdży. Jeśli drożdże będą jeszcze pracować Twoje wino zamieni się w "szampana" i powywala korki. Po drugie butelkuje się wino które kilka razy zleje się z nad osadu. Jak dla mnie minimum rok.
Przeczytaj ten post
http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html
Tam masz instrukcję jak zaplanować nastaw. Porównaj swoje proporcje z tym co kolega Wald napisał. Powinno Ci to nakreślić sytuację w której teraz jesteś.
Pozdro i miłej lektury.

lesu.pl
100
Posty: 126
Rejestracja: sobota, 7 lut 2015, 11:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: pigwóweczka, smorodinówka i dereniówka
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Wino wyszło za słodkie

Post autor: lesu.pl »

Po zlaniu znad owoców (maksymalnie 5 tygodni) wino z winogron może Ci bić nawet do czerwca. Poczekaj.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino wyszło za słodkie

Post autor: siwy1121 »

Z grubsza licząc:
18kg owoców (wydajność ok 60% z tego co piszesz) to daje 10,8l soku, ok 10blg = 1080g cukru + dodane 7,2kg = 8280g cukru
Łącznie masz nastawu jak piszesz 22l (10,8l soku + 7l wody + 4,32l cukru (1kg = 0,6l))
8280/22 = ok 38blg to daje moc ok 19% po pełnym odfermentowaniu co jest ciężkie do osiągnięcia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”