10 letnie wino
-
- Posty: 338
- Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Południe Paryża
- Podziękował: 109 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: 10 letnie wino
Cześć
Trudno powiedzieć, jest dużo czynników, które wchodzą w rachubę
1. Jakość początkowa wina
2. Czy robione było na starzenie (może być tak, że się przelezakowało i jest do dupy)
3. W jakich warunkach leżakowało ? Idealnie to temp. niezmienna 11 st. C.
A najlepsza to próba organoleptyczna
Trudno powiedzieć, jest dużo czynników, które wchodzą w rachubę
1. Jakość początkowa wina
2. Czy robione było na starzenie (może być tak, że się przelezakowało i jest do dupy)
3. W jakich warunkach leżakowało ? Idealnie to temp. niezmienna 11 st. C.
A najlepsza to próba organoleptyczna
Pozdrawiam
Jachu
Jachu
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 48
- Rejestracja: sobota, 30 gru 2017, 19:34
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: 10 letnie wino
Szacuje się, że 10% światowej produkcji win do których zabutelkowania użyto naturalny korek jest zepsuta właśnie ze względu na korek. Po otwarciu sprawdź czy na korku nie znajdują się kryształki, przed nalaniem postaw w pionie na pewien czas pomoże to ułożyć osad na dnie, którego w takim długo przeleżałym winie będzie sporo. Nalewaj nad swieczką do innej butelki (dekantera), gdy zauważysz osad w świetle świecy będziesz wiedział, że nalałeś już wszystko, resztę wyrzuć. To wino teraz jest raczej warte mniej niż za nie dałeś.
-
- Posty: 220
- Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: 10 letnie wino
Kupiłem kilka lat temu na Sycyli http://www.arquilla-wine.com/wine/italy ... ellegrino/ z 1985. Otworzyliśmy je po ok 5-6 latach, nikt zachwycony nie był wino było przechowywane w kuchni w regale...
Było słodkie, trochę utlenione (orzechowe) coś jak stare porto.
Było słodkie, trochę utlenione (orzechowe) coś jak stare porto.