Kolumna półkowa zasypana sprężynkami z KO
-
Autor tematu - Posty: 125
- Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
- Ulubiony Alkohol: Każdy swój
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Hej. Testował ktoś takie połączenie? Zastanawiam się czy można zasypać przestrzenie między półkami, sprężynkami, w celu zwiększenia liczby półek teoretycznych i docelowo aby półkowa służyła w uzyskaniu 96,6% po pierwszym odpędzie. Takie 2w1, do smakówek i do spirytusu.
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Kolumna półkowa zasypana sprężynkami z KO
http://alkohole-domowe.com/forum/zbiorn ... ml#p170714
Takie 2w1,bardzo proszę:nike21 pisze: Takie 2w1, do smakówek i do spirytusu.
http://alkohole-domowe.com/forum/zbiorn ... ml#p170714
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
Autor tematu - Posty: 125
- Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
- Ulubiony Alkohol: Każdy swój
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Kolumna półkowa zasypana sprężynkami z KO
@Szlumf - trochę już poczytałem. I filmiki tez widziałem. Wiem do czego jest kolumna rektyfikacyjna, a do czego półkowa.
@masterpaw2 - piękny zestawik Ja właśnie chciałbym uniknąć dwóch kolumn, a mieć jedną do wszystkiego - jeśli się da.
W związku z tym że moim głównym celem będzie whisky oraz zbożówki i alkohole owocowe zdecydowałem się na półkową. Czasami jednak zapragnę zrobić 96,6% i związku z tym zastanawiałem się czy zasypanie jej sprężynkami da mi czystszy produkt bo teoretycznie powinno tak być. Zadałem pytanie bo może już ktoś takie coś przetestował i może podzielić się efektami. Jeśli nic to nie da to ok. Chciałbym po prostu wiedzieć.
@masterpaw2 - piękny zestawik Ja właśnie chciałbym uniknąć dwóch kolumn, a mieć jedną do wszystkiego - jeśli się da.
W związku z tym że moim głównym celem będzie whisky oraz zbożówki i alkohole owocowe zdecydowałem się na półkową. Czasami jednak zapragnę zrobić 96,6% i związku z tym zastanawiałem się czy zasypanie jej sprężynkami da mi czystszy produkt bo teoretycznie powinno tak być. Zadałem pytanie bo może już ktoś takie coś przetestował i może podzielić się efektami. Jeśli nic to nie da to ok. Chciałbym po prostu wiedzieć.
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Kolumna półkowa zasypana sprężynkami z KO
To raczej trzeba zrobić pod półkami kawałek kolumny zasypanej sprężynkami niż zasypywać półki. Albo tak jak na dołączonym obrazku - zmieniać urządzenie w zależności od tego co się robi - tak jak na obrazku - zbiornik + półki / kolumna + puszkowa.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 338
- Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Południe Paryża
- Podziękował: 109 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Kolumna półkowa zasypana sprężynkami z KO
Zrób tak jak piszesz i przede wszystkim opisz wrażenia
Będzie to bardzo konkretny przykład dla innych dlaczego pewnych rzeczy nie należy robić !!!
Świetnie, że zgodziłeś się sam do tego eksperymentu
Brawo za poświęcenie
Ps. Połączenie silnika spalinowego z elektrycznym dało hybrydę
Będzie to bardzo konkretny przykład dla innych dlaczego pewnych rzeczy nie należy robić !!!
Świetnie, że zgodziłeś się sam do tego eksperymentu
Brawo za poświęcenie
Ps. Połączenie silnika spalinowego z elektrycznym dało hybrydę
Pozdrawiam
Jachu
Jachu
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 631 razy
- Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Kolumna półkowa zasypana sprężynkami z KO
Jak sobie to wyobrażasz? Po prostu zasypać półkę? Do jakiej wysokości? Znacząco zamkniesz drogę par i pary pójdą spływami. Jak zasypiesz i spływy to zrobisz bombę z kotła a cała kolumna Ci się zaleje. Ponadto jak będziesz tym operował? Przed każdą zmianą przeznaczenia rozbiórka całości i ponowne złożenie bo przecież owocówek nie będziesz robił ze sprężynkami na półkach? Pomyśl przy budowie półkowej i zrób ją tak by wystarczyło wymienić cały segment z półkami na rurę ze sprężynkami. Jeżeli wysokość pomieszczenia Ci na to pozwoli to możesz też jak radzi Masterpaw dołożyć rurę ze sprężynkami do półkowej. Najefektywniejsze by chyba było danie ze 100cm lub więcej miedzy półkami a najłatwiejsze w obsłudze na górze lub z dołu półek. W czasach gdy eksperymentowałem z moją pierwszą półkową zrobiłem kilka destylacji z dodatkowym wypełnieniem nad półkami. Moje archiwum niestety uległo zagładzie po wykipieniu nastawu z melasy więc szczegółów nie podam. Ale pamiętam, że byłem zaskoczony dobrą jakością otrzymanej surówki. Teraz popularne jest korzystanie z OLM przy półkowej. Jeżeli u siebie też je planujesz to zrób jak najwyższy zasyp nad OLM i odbieraj z głowicy spirytus. Być może taka konstrukcja nie wykastruje zbytnio trunków smakowych i będziesz mógł wszystko robić na jednej kolumnie odbierając smakówki z OLM a spiryt z LM.
Swoja drogą któryś z kolegów posiadających OLM przy półkowej mógłby je maksymalnie wydłużyć i puścić cukrówkę w ramach wzbogacania naszej wiedzy. Ja niestety mogę to zrobić dopiero wiosną.
Swoja drogą któryś z kolegów posiadających OLM przy półkowej mógłby je maksymalnie wydłużyć i puścić cukrówkę w ramach wzbogacania naszej wiedzy. Ja niestety mogę to zrobić dopiero wiosną.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Kolumna półkowa zasypana sprężynkami z KO
Co masz na myśli mówiąc o maksymalnym wydłużeniu? Chodzi o sam olm, czy odcinek kolumny z olm?Swoja drogą któryś z kolegów posiadających OLM przy półkowej mógłby je maksymalnie wydłużyć i puścić cukrówkę w ramach wzbogacania naszej wiedzy. Ja niestety mogę to zrobić dopiero wiosną.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
Autor tematu - Posty: 125
- Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
- Ulubiony Alkohol: Każdy swój
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Kolumna półkowa zasypana sprężynkami z KO
Półkową chcę sitową, rura miedziana 108x2,5mm, shotgun i odejście na chłodnicę Lebiega.
Chcę półkową do zbożówek i owocówek. Nie chciałem drugiej kolumny do spirytusu dlatego pomyślałem o zasypaniu sprężynkami w celu zwiększenia liczby półek teoretycznych i odbieraniu czystszego destylatu. Jeśli się tak nie da to ok. Dzięki @Szlumf za merytoryczny wywód, przyjmuję do wiadomości i jak będę chciał uzyskiwać 96,6% zrobię sobie kolumnę zasypową.rosjan pisze:A mnie się wydaje, że właśnie o to koledze chodziło ...Szlumf pisze: bo przecież owocówek nie będziesz robił ze sprężynkami na półkach?
Półkową chcę sitową, rura miedziana 108x2,5mm, shotgun i odejście na chłodnicę Lebiega.
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia