Czy próbował ktos sklonować drożdże szlachetne ? Jak wyglada proces produkcji ? Zapewne trzeba je jakoś namnożyć na czystej odżywce a później wysuszyć. (Być może próżniowo ? )
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Klonowanie drożdży
-
- Posty: 74
- Rejestracja: czwartek, 5 mar 2015, 20:03
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Klonowanie drożdży
Suszenia nie próbowałem, ale przy warzeniu piwa z powodzeniem budziłem i namnażałem na mieszadle drożdże zdepownowane w soli fizjologicznej jakieś 3 miesiące wcześniej. Starter dwu stopniowy i z ilości 1ml namnażałem do ilości potrzebnej do przerobienia 20 litrów piwa o ekstrakcie ok 15blg.
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 967
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 212 razy
- Kontakt:
Re: Klonowanie drożdży
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Re: Klonowanie drożdży
Skosy na agarze nawet ponoć do kilku lat można tak drożdże trzymać.
https://www.piwo.org/index.php?/topic/2 ... i-Petriego
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
https://www.piwo.org/index.php?/topic/2 ... i-Petriego
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka