Klonowanie drożdży

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
Viptv
10
Posty: 11
Rejestracja: poniedziałek, 15 sty 2018, 23:00

Post autor: Viptv »

Czy próbował ktos sklonować drożdże szlachetne ? Jak wyglada proces produkcji ? Zapewne trzeba je jakoś namnożyć na czystej odżywce a później wysuszyć. (Być może próżniowo ? )


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

ralphinistrator
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 5 mar 2015, 20:03
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Klonowanie drożdży

Post autor: ralphinistrator »

Suszenia nie próbowałem, ale przy warzeniu piwa z powodzeniem budziłem i namnażałem na mieszadle drożdże zdepownowane w soli fizjologicznej jakieś 3 miesiące wcześniej. Starter dwu stopniowy i z ilości 1ml namnażałem do ilości potrzebnej do przerobienia 20 litrów piwa o ekstrakcie ok 15blg.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Klonowanie drożdży

Post autor: Kamal »

Można mnożyć drożdże, robiąc startery...
Jest również opcja zbierania gęstwy drożdżowej i poddania jej liofilizacji. Albo płukania gęstwy i zbierania aktywnych drożdży do procesu liofilizacji.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 212 razy
Kontakt:
Re: Klonowanie drożdży

Post autor: manowar »

https://www.piwo.org/forums/topic/24620 ... ologiczna/

Forum sąsiadów - są jeszcze 3 części
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

blade1231
50
Posty: 57
Rejestracja: poniedziałek, 18 gru 2017, 11:17
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Klonowanie drożdży

Post autor: blade1231 »

Skosy na agarze nawet ponoć do kilku lat można tak drożdże trzymać.

https://www.piwo.org/index.php?/topic/2 ... i-Petriego

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”