Znajdziecie wszystko o metodach warzenia piwa, jak uzyskać najlepszą warkę oraz odpowiedni smak domowego piwka.

Autor tematu
berkel
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 4 sty 2018, 20:33
Załączniki
Przedłużyć cichą czy butelkować - problem z pierwszą warką IPA

Postautor: berkel » czwartek, 4 sty 2018, 20:59

Witajcie, jest to moje pierwsze piwo. Zdecydowałem się na AIPA'e. Aktualnie piwo ma 4*Blg i chyba stanęło (ekstrakt 16,5*Blg) , czy mam go butelkować z glukozą, czy się wstrzymać ?
Składniki:
*słód Pale Ale: 2,60kg
*słód karmelowy: 160g
*gips piwowarski: 3g
*mech irlandzki: 2,5g
*chmiele: Magnum, Mosaic, Cascade, Citra (w sumie 100g)
Po kolei:
* Zacierałem pod przykryciem 50min w temp. 66-67*C
* Trzymałem 10min w temp. 75*C
* Podgrzewałem ciągle mieszając do osiągnięcia temp. 78-79*C (zostawiłem pod przykryciem na 10 min)
* Wysładzanie wodą podgrzaną do 76*C
* Zagotowałem i warzyłem 70min z dodatkami chmieli
* Gwałtownie schodziłem sterylną chłodnicą
* Przelałem do sterylnego dymiona rurką, zadałem uwodnione drożdże safale US-05, kołysałem energicznie dymionem
* Fermentowałem 9dni (+-21*C)
* Przelałem na cichą na 7dni, dodałem drożdże na kolejne 4dni (ostatnie 2 dni obniżyłem temp. do 13*C - coś ala cold crash)
* Zlałem znad osadu do dymiona
Problem wyszedł po czasie- mój "nowy" termometr laboratoryjny TFA (nowy 130zł) miał wadę- przez chwilę temp. była zgodna z termometrem wzorcowym, po chwili spadała i różniła się od wzorcowanego nawet o 5*C ...
Piwo przed cichą miało 4*Blg cukru resztkowego, teraz po 11dniach cichej ma dalej 4*Blg. Bulga rzadko, ale po wstrząśnięciu jeszcze gazuje. Mam go butelkować z glukozą (ile g na 1l ?) czy potrzymać jeszcze na cichej w temp. pokojowej ?


jacenty
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

gadaka
300
Posty: 313
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
Załączniki
Re: Przedłużyć cichą czy butelkować - problem z pierwszą warką IPA

Postautor: gadaka » czwartek, 4 sty 2018, 22:36

Kolego witaj na forum :)

W jakim celu dodałeś drożdże do dymiona w trakcie cichej?

Nie mam zbyt wiele warek "na koncie" ale ja bym butelkował skoro przez 11 dni blg nie spadło nawet o 0,5


Przemo0331
50
Posty: 58
Rejestracja: wtorek, 2 gru 2014, 01:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystko co świt swój, z ziemi bierze.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: południowy wschód PL
Załączniki
Re: Przedłużyć cichą czy butelkować - problem z pierwszą warką IPA

Postautor: Przemo0331 » czwartek, 4 sty 2018, 23:02

Jeżeli przez 3 dni nie spadło blg to butelkuj.
Czy chmieliłeś na zimno ?
Polecam rozpuścić glukozę w pół litry wody i dodaj do fermentatora przed przelewaniem piwa.
Powodzenia!


rastro
500
Posty: 538
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Przedłużyć cichą czy butelkować - problem z pierwszą warką IPA

Postautor: rastro » czwartek, 4 sty 2018, 23:10

Ale jak, przecież taka akcja spowoduje że kolega zmąci osad drożdżowy, chyba że to taki skrót myślowy i dolanie roztworu glukozy ma nastąpić po zlaniu z nad osadu.


Przemo0331
50
Posty: 58
Rejestracja: wtorek, 2 gru 2014, 01:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystko co świt swój, z ziemi bierze.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: południowy wschód PL
Załączniki
Re: Przedłużyć cichą czy butelkować - problem z pierwszą warką IPA

Postautor: Przemo0331 » czwartek, 4 sty 2018, 23:29

Rastro- tak. To taki skrót jeśli wcześniej napisałem żeby butelkował.
A przed butelkowaniem należy zlać z nad osadu i wymieszać z cukrem do refermentacji .
Ale jak było chmielenie na zimno, to trzeba założyć na wężyk np. pończochę.


blade1231
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 18 gru 2017, 11:17
Załączniki
Re: Przedłużyć cichą czy butelkować - problem z pierwszą warką IPA

Postautor: blade1231 » piątek, 5 sty 2018, 00:39

Piwo jest gotowe. 3-5blg przy takim ekstrakcie początkowym i zacieraniu ,,na lenia" to jak najbardziej prawidłowy wynik.

A na przyszłość na cichą się przelwa jak juz ma się pewność że skończyła się fermentacja. To znaczy tak jak kolega wyżej pisał 3 dni ekstrakt juz nie spada

Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

nike21
20
Posty: 23
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
Ulubiony Alkohol: Swoje piwko
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Poznań
Załączniki
Re: Przedłużyć cichą czy butelkować - problem z pierwszą warką IPA

Postautor: nike21 » poniedziałek, 15 sty 2018, 21:36

Jeśli robiłeś to piwko z jakiegoś zestawu to na przyszłość pamiętaj, że czas fermentacji zależy od piwa i warunków fermentacji, a nie od autora instrukcji i tak jak koledzy wyżej pisali, jeśli przez 3 dni BLG nie spada to można uznać, że fermentacja jest zakończona. Dodatkowo możesz obserwować piwo jak masz przeźroczysty fermentor. Jak fermentacja się kończy to zanika piana na powierzchni, aż zniknie cała lub prawie cała. Warto jeszcze wtedy potrzymać 2-3 dni może być nawet w temperaturze wyższej o kilka stopni od temperatury fermentacji. Cold Crash zazwyczaj się wykonuje w bardzo niskiej temperaturze. Ja osobiście korzystam z pogody jak jest jesień-zima i wystawiam na balkon nawet na ujemną temperaturę na kilka dni. Ładnie się wtedy klaruje. Co do butelkowania to pamiętaj żeby dobrze obliczyć ilość cukru do refermentacji. Tu masz przykładowy kalkulator. Pamiętaj tylko o tym, że podaje się maksymalną temperaturę w jakiej fermentowało piwo.
czas to pieniądz, pieniądz to piwo więc pijmy piwo bo szkoda czasu... -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia


Wróć do „Warzenie Piwa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość