Temperatura pedzenia

Tu możecie pisać posty, które mają wymiar bardziej filozoficzny niż teoretyczny na temat alkoholu wytwarzanego w domu...

Autor tematu
KAMIL2312
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 19 wrz 2017, 14:39

Post autor: KAMIL2312 »

Witam mam takie pytanie pędzę bimber i temperatura na pokrywie mam 100c a na termoetrze termostat w odstojniku mam 70 -80C proszę o poradę pozdrawiam
promocja

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: wawaldek11 »

Zamień termometry ;)
Opisz dokładniej problem. Jak pędzisz, to chyba wszystko O.K.
Pozdrawiam,
Waldek

KozirroPL
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 6 paź 2017, 20:02
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: KozirroPL »

Nie wiem czy to dobrze czy źle, ale u mnie w aabratku na górnym termometrze jest 77,9'C. Dodam, że kombinowałem skręcałem przepływ wody, ale dalej utrzymuję się ta temperatura. Alkohol ładnie pachnie i nie wygląda na to, że jest coś z nim nie tak. Pierwsze 7 destylacji nie było problemu utrzymać 78,2'C. Czy coś się dzieje, czy się nie przejmować?
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: kmarian »

Nie przejmować się. Różnica we wskazaniach termometru może wynikać, pewnikiem wynika z różnicy ciśnienia atmosferycznego. Przy wysokim ciśnieniu atmosferycznym masz wyższą temperaturę wrzenia oparów etanolu, a przy niskim ciśnieniu atmosferycznym ta temperatura będzie niższa. Może się zdarzyć, że w czasie destylacji spadnie lub podniesie się ciśnienie atmosferyczne i zauważysz, że temperatura na termometrze Twojego Aabratka też się zmieni, będzie to około 0,1ºC na około 4 - 5 hPa (jak się nie mylę).

fancy3
30
Posty: 40
Rejestracja: sobota, 5 lut 2011, 20:43
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: fancy3 »

Ja myśle ze najlepiej na weęch sie rozpoznaje dobry trunek ;) powąchaj i bedziesz wiedział ze to dobro kapie ;)
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: Zygmunt »

Całe szczęście, że napisałeś, bo Autor od września przy tym odstojniku stoi i czeka...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

zlotylexus
30
Posty: 48
Rejestracja: sobota, 30 gru 2017, 19:34
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: zlotylexus »

Po tytule myślałem, że chodzi o co innego więc skorzystam z okazji i spytam. Jaka powinna być optymalna temperatura w pomieszczeniu podczas pędzenia?

blade1231
50
Posty: 57
Rejestracja: poniedziałek, 18 gru 2017, 11:17
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: blade1231 »

No niby im cieplej tym lepiej. Ale jak masz jakąś izolacje na sprzęcie to za dużo ciepła nie powinno uciekać

Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka

bodek74
10
Posty: 10
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 07:23
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: bodek74 »

Powiedźcie mi proszę na kuchni indukcyjnej jakoś cięzko utrzymać mi temp do 86 stopni, jeżeli zimniejsze palnik np z 7 na 4 (stopniowo) wtedy przestaje mi lecieć. Jest ok jak temp mam 90-92 stopnie wychodzi 50% czy jest to dobrze, czy źle proszę o jakieś porady

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: wawaldek11 »

Jak na 4 nie kapie, to daj 5 lub 6.
Regulujesz mocą. Temperatura jest pochodną mocy.
A jaki sprzęt dosiadasz?
Pozdrawiam,
Waldek

bodek74
10
Posty: 10
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 07:23
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: bodek74 »

Destylator ze stali nierdzewnej z aparaturą 18L BIOWIN 340118. Jak zwiększę moc wtedy mi skacze do 93 - 95 stopni wtedy jakoś leci. Dopiero się uczę fisiować, ale jak na pierwszy raz chyba poszło nieźle 2,5 l - 50%. Tylko martwi mnie te nie lecenie. Wskaźnik na ganku pokazuje 80 stopni, a wskaźnik na górze 93 - 96 stopni, wtedy leci ale z chwilę przestaję a nie chcę zwiększać żeby nie zrobić wody. Może coś doradzicie
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: masterpaw2 »

Zmień kolego termometr w kotle, bo jeśli na szczycie masz ~95°, a w garze 80° to coś tu nie gra, powinno być odwrotnie.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

bodek74
10
Posty: 10
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 07:23
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: bodek74 »

Jeszcze mam jedno pytanko, jak wyżej napisałem ma 18 l zbiornik. Kiedy wleję np 10 litrów zrobi destylację tylko połowę i później koniec kapania i nie ma to znaczenia na jakiej temperaturze. Czy to jest normalny objaw żeby mi zostawało zacieru 5 l w garnku i koniec?
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: masterpaw2 »

Bodek74, zadaj Ty to pytanie jakoś po ludzku, bo ciężko skumać o co chodzi?
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

bodek74
10
Posty: 10
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 07:23
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: bodek74 »

Ok.
Wlałem do gara 10 litrów zacieru zrobiłem destylację i przestało mi lecieć, kiedy wyszło połowę z gara czyli około 5 litrów czy to jest normalne żeby zostało tyle zacieru i echo w kraniku z wodą życia
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: klepa »

Ma odpowiano:
Jak mi pojemniku 18 l i dała 10 l nastawył, to się dla niego alhokol wygotowały i nie kapi. Się skończyli, musi znaczy. Woda zostały, to mu nie kapi, słabo grzane. Gazu? - Poleciało. Podogony! Bumber. Nie - Dumber. Dumder morze?

bodek74
10
Posty: 10
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 07:23
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: bodek74 »

nie kapie przy żadnej temperaturze
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: masterpaw2 »

Teraz bodek74 napewno skumie o co loto :D
Klepa'czu :poklon; :respect: :poklon; :respect: :klaszcze:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: Doody »

Klepa :ok: :hahaha:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

MecenasAlkoś
100
Posty: 123
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: MecenasAlkoś »

Umarłem ze śmiechu :smiech: :smiech: :smiech: :smiech: :smiech:
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: radius »

:mrgreen: Wy się z kolegi nie nabijajcie, tylko wytłumaczcie mu, że z 10 litrów nastawu (a nie zacieru) o mocy ok. 12%, nie udoi 10 litrów bimbru :odlot: Bo on chyba tak myśli :hahaha:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: ramzol »

Kolego sporo czytania przed tobą. Najlepiej daj jakąś fotkę tego sprzętu łącznie z tym na czym grzejesz. Musisz pisac składnie i bardziej zrozumiale. W przeciwnym razie niczego sie nie dowiesz a jeszcze łacha z Ciebie pociągną.
Jeżeli już nie j....ś focha ;)
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: rastro »

No przecież napisał, co to on ma za maszynerię. Google pokazuje coś takiego: Obrazek
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

blade1231
50
Posty: 57
Rejestracja: poniedziałek, 18 gru 2017, 11:17
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: blade1231 »

Wy się nabijacie a kolega myśli że mu wyparuje do 0 w garnku.
Po pierwsze większe grzanie nie oznacza że będzie lecieć woda!!! Roztwór wody z etanolem ma temperaturę wrzenia zgodna z wykresem (wykres udostępniony) i jakbyś nie grzał to tej temperatury nie przekroczysz. Tak to już fizyka działa... Dlatego też termometrem w zbiorniku możesz określić zawartość etanolu w roztworze...
A jak już dojdziesz do 100 stopni w kegu czy szybkowarze to tam już nie ma etanolu/alkoholu i cała reszta jest do wyłania.
I na przyszłość polecam poczytać dużo więcej, żeby nie dawać innym powodów do nasmiewania się. Obrazek

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: rastro »

Ta... z tym termometrem zegarowym w garze, to jest tak skala co 1C więc błąd odczytu ±1C i do tego producent deklaruje podobną dokładność, ale jak zna życie to trzeba wziąć poprawkę że faktycznie jest to ±5C więc ta rybka... to fajnie o niej wiedzieć ale do tego termometru jest całkowicie nieprzydatna.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

blade1231
50
Posty: 57
Rejestracja: poniedziałek, 18 gru 2017, 11:17
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: blade1231 »

Bez przesady że termometr ma mniejszą dokładność niż co 1 stopień....

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: masterpaw2 »

ramzol pisze:Kolego sporo czytania przed tobą.
Oj zdecydowanie, i jak ten u góry mi świadkiem, złośliwośliwy nie jestem, ale radziłbym od elementarza zacząć :hahaha:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: rastro »

blade1231 pisze:Bez przesady że termometr ma mniejszą dokładność niż co 1 stopień....
Ano ma... producent deklaruje że jego dokładność to ±1C do tego podziałka jest co stopień a więc zależy jak spojrzysz co daje kolejne ±1C. jak masz fart to jest dość dokładnie, a jak nie to nawet i dwa stopnie. (Podejrzewam że jednak ta deklarowana dokładność jest mocno naciągana)
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

bodek74
10
Posty: 10
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 07:23
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: bodek74 »

ja też :)

Mod.
Zdania zaczynamy wielką literą.

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: Szlumf »

Bodek74.
Sądząc z opisu Twoich perypetii masz ustawioną za niską temperaturę grzania na kuchence. Ustaw na max i wtedy i wodę przedestylujesz.

bodek74
10
Posty: 10
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 07:23
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: bodek74 »

Dziękuję bardzo za wszystkie rady, na pewno wyciągnę wnioski (przynajmniej bedę się starał). Sam się uśmiałem z niektórych moich wpisów jak i z waszych no ale cóż nikt nie jest doskonały, dlatego trzeba działać a nie pier.... Jeżeli chodzi o destylację do zera z garnka to mam taką świadomość ze tak nie bedzie tylko jestem ciekaw czy jest możliwość aby zeszło tylko połowę. No i zauwarzyłem również że na kuchence indukcyjnej jest trudniej utrzymać temperaturę i to dla mnie juz jest postęp a dla was informacja, bo nie zauważyłem nigdzie takiego zagadnienia.

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: Szlumf »

Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: ramzol »

Z garnka wyparuje max20% więcej nie da rady. Wlewając 10l przy nastawie 14% wygotujesz tylko 1,4l spirytusu. Jak masz więcej to gotujesz wodę. To co Ci wykapie i tak dzielisz na frakcję. Przedgon minimum setka( z czasem smakowo ogarniesz) serce (przedział 85-55%) i pogon(55-20%). Serce nadaje się do spożycia. Większość gotuje 2razy (tylko serce dzieląc na frakcje jak wyżej).
Sprzęt jaki posiadasz daje coś co do bimbru ma daleko. Można sie tym nawalić ale ja bym tego nie pił ze względu na szacunek do własnego organizmu.
Zacznij czytać i pytać a na pewno będziesz zadowolony.
Jezeli nie przeszkadza ci to że masz mały urobek i szybko sie konczy to zajrzyj tu http://alkohole-domowe.com/forum/topic1 ... =ramzolowe tytranie
Na pewno cos znajdziesz i przerobisz garnek;)
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

bodek74
10
Posty: 10
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 07:23
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: bodek74 »

Dziękuję, takiej odpowiedzi oczekiwałem, konkretnej i rzeczowej.
Patrząc na niektóre zdjęcia i czytając posty jestem pod wielkim wrażeniem waszej wiedzy. Niestety co do sprzętu nie mam jakoś warunków aby zrobić coś fajnego dlatego kupiłem to co kupiłem, pewnie za chwilę będę tego żałował.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: ramzol »

Frycowe ....
Płyta też raz grzeje raz nie. Nawet na najwyższym poziomie. Jezeli chcesz pić dobry bimber z cukru to tylko CM. Zrobisz albo kupisz ot cała filozofia. Jak zrobić, gdzie kupić, znajdziesz na forum.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bimbrownia”