Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

karczt
20
Posty: 26
Rejestracja: wtorek, 24 paź 2017, 20:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bourbon
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: karczt » piątek, 12 sty 2018, 19:17

Dzięki @klepa za uwagi - człowiek uczy się całe życie.. :poklon;
Ale:
ad 5. Tennessee Whiskey zawsze będzie Bourbonem, to nie każdy bourbon będzie Tennessee Whiskey,
(coś tak jak zależność kwadrat-prostokąt :lol: )
Jak zapewne wiesz aby burbon MÓGŁ się nazywać Tennessee Whiskey to musi być przefiltrowany przez węgiel z drzewa klonowego
- a mój nie jest - dlatego napis BOURBON.
Nie używam enzymu anty-lepkościowego bo nie mam nigdy problemu z kleikowaniem, chociaż jak pogotuję dłużej tak jak radziłeś qq z żytem,
może wystąpić taki problem to wtedy użyję (mam zawsze w zanadrzu).
Nie używam beta-amylazy bo nie mam. Zastanowię się przed następnym nastawem nad kupnem, tylko od razu pytanie:
dodajesz ją razem z gluko-amylazą, bo mają taki sam zakres temperatur pracy? :scratch:
ad 2 - 4. dzięki za sposób ale nie robię już zacierów tak rygorystycznie jeśli chodzi o ilości %, wolę dać więcej żyta i jęczmienia,
oczywiście nie schodząc poniżej wymaganego 51% qq - bo wtedy burbon nie wychodzi ma aż "taki słodki".
więc odpada opcja zaoszczędzenia słodu jęczmiennego, choć wiem że teoretycznie jest w przepisie tylko do scukrzenia qq

PS. Przy następnym spotkaniu pozdrowię od Ciebie teściową - choć słowo mamusia mi nie przejdzie przez gardło...
(no chyba że będzie to po kilku głębszych i przerodzi się w mammmusssia :mrgreen: )
i Chwała Bogu że nigdy nie musiałem i nie muszę ją o nic błagać, a po twoim wpisie widzę że wiesz jak to robić :respect:
"Vis ad esse poterit"


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Online

Zbyszek T
50
Posty: 90
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Zbyszek T » sobota, 13 sty 2018, 13:36

Koledzy, mi Tennessee Whiskey bardzo smakuje :-)

Właśnie w tej chwili kapie mi destylat kukurydziany. 100% kukurydzy, drugi przebieg. Chętnie bym zrobił Jacka Danielsa :-)

Gdzie kupie ten węgiel klonowy? Na allegro nie ma...


Maniecki
30
Posty: 48
Rejestracja: sobota, 5 maja 2012, 05:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wszystko co sam wyprodukuję, choć nie zawsze!
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Maniecki » sobota, 13 sty 2018, 14:53

Witam. Nigdy nie interesowałem się tym węglem drzewnym z klonu cukrowego. Mieszkam w Kanadzie gdzie liść klonowy jest symbolem i znalazłem że można ten oto węgiel kupić w sklepie 20$ CAD za 8kg. Ostatnio puściłem na półki zacier kukurydziany z dodatkiem słodu jęczmiennego w stosunku 80/20. Destylat jeszcze siedzi w słoikach i dzisiaj miałem to przelać i zadębić. Podjadę i zobaczę czy można ten węgiel dostać zimą jeśli tak to przepuszczę destylat i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Kanadyjskie whisky nazywają "rye" czyli żyto ale są robione z kukurydzy z dodatkiem żyta. Obejrzałem ciekawy filmik o whisky "40 Creek" I jest ona robiona z kukurydzy żyta I jęczmienia. Każde ziarno osobno zacierane , destylowane i później przechowywane w dębowych beczkach po winie Sherry i na koniec mieszają to w odpowiednich proporcjach. Kanadyjska łycha nie bardzo mi podchodzi do picia na czysto bo ma ostry smak ale do drinków jest ok. Jedynie "crown Royal" mogę wypić z lodem i wodą sodową.




Obrazek

Sent from my F3213 using Tapatalk

Awatar użytkownika

Doody
1000
Posty: 1011
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Doody » sobota, 13 sty 2018, 18:14

Kanadyjczycy mają tyle klonu cukrowego, że robią z niego węgiel na grilla zamiast używać go do wyższych celów czyli do produkcji whiskaczy ;)
Pozdrawiam
Darek


gadaka
250
Posty: 289
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: gadaka » sobota, 13 sty 2018, 19:46

@Doody
Tylko pozazdrościć


Maniecki
30
Posty: 48
Rejestracja: sobota, 5 maja 2012, 05:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wszystko co sam wyprodukuję, choć nie zawsze!
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Maniecki » niedziela, 14 sty 2018, 08:17

Jak by ktoś był zainteresowany tym kanadyjskim węglem klonowym to mógł bym wysłać paczkę. W zamian bym chciał drożdże. Tak u nas za Alcotec 24/48 trzeba dać ponad 10$ CAD za paczkę
Rok temu byłem w Polsce to wysłałem se kilka paczek drożdży T3 w kopercie bombelkowej. Doszły w ciągu tygodnia bez żadnych problemów. Muszę sprawdzić czy ten węgiel jest teraz dostępny jeśli tak to nawet sam chcę spróbować. Po moich obliczeniach wychodzi że węgiel 20$ a przesyłka 30$. Drogo ale mogę wysyłać na mój koszt aby ktoś obadał czy warte jest to zachodu.
Jak by nie patrzeć to można puścić destylat przez węgiel a później do grilla i kiełbasę na nim zrobić. Zero strat

Sent from my F3213 using Tapatalk


maniek86
150
Posty: 168
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 16:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: maniek86 » niedziela, 14 sty 2018, 09:00

Wiem że to jeszcze nie węgiel ale może się Wam przyda https://www.bbqland.co.uk/4-5kg-maple-w ... gmEALw_wcB
Domowa łycha forever !!!


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości