likier kokosowy

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...
Awatar użytkownika

Autor tematu
teofil20
50
Posty: 80
Rejestracja: niedziela, 7 cze 2009, 12:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: teofil20 »

1-1,5 litr psoty;
1-2 kokosy;
Cukier do smaku;

Nakłuwamy orzech tak by mleko wylać do szklanki, rozłupujemy cały kokos i wybieramy biały miąższ. Do słoika wsypujemy wiórki z kokosa, wlewamy mleko kokosowe i zalewamy psotą. Odstawiamy na miesiąc lub dwa. Po tym czasie zlewamy likier przez kilkukrotnie złożona gazę i odstawiamy do dojrzewania, czas nieograniczony:)
Polecam mi smakowało
Picie alkoholu z umiarem, nie szkodzi nawet w największych ilościach.
Awatar użytkownika

bogdan.wm
100
Posty: 105
Rejestracja: niedziela, 1 sie 2010, 17:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: okolice Giżycka
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: likier kokosowy

Post autor: bogdan.wm »

witaj mam takie pytanko, jaki kolor powinien mieć ten likier?? Bo mój stoi już 2 miesiąc i ma kolor mleka. To dobrze??
Awatar użytkownika

Autor tematu
teofil20
50
Posty: 80
Rejestracja: niedziela, 7 cze 2009, 12:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: likier kokosowy

Post autor: teofil20 »

Czy kolor mleka to nie wiem, ale nie powinien. Gdy go robiłem kilka razy to wychodził mi taki mętny jak woda z małą ilością mleka. Póżniej potrafi sie jeszcze troche sklarować.
Picie alkoholu z umiarem, nie szkodzi nawet w największych ilościach.

markus383
150
Posty: 186
Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: mazowsze
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: likier kokosowy

Post autor: markus383 »

Czy można użyć zwykłej wódki ze sklepu??

Macie może inne przepisy na Malibu, ale bez mleka.

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: likier kokosowy

Post autor: we125 »

Czy można mleko kokosowe zastąpić mlekiem zagęszczonym? I Miąższ z kokosa zwykłymi wiórkami kokosowymi? Raz piłem likierek który miał smak kokosowy był w takiej płaskiej butelce z której nalewało się z dwóch dzióbków.I chciałbym teraz sam zrobić bo był bardzo dobry.
Awatar użytkownika

Autor tematu
teofil20
50
Posty: 80
Rejestracja: niedziela, 7 cze 2009, 12:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: likier kokosowy

Post autor: teofil20 »

Bezpośrednio z tego przepisu nie zrobisz takiego likieru. Z tego co wiem tam jest inna zasada produkcji, jednak dokładnie jej nie znam więc nie będę w błąd wprowadzał.
Picie alkoholu z umiarem, nie szkodzi nawet w największych ilościach.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: likier kokosowy

Post autor: Zygmunt »

Raz piłem likierek który miał smak kokosowy był w takiej płaskiej butelce z której nalewało się z dwóch dzióbków.I chciałbym teraz sam zrobić bo był bardzo dobry.
Prawdopodobnie chodzi Ci o Sheridan's: http://pl.wikipedia.org/wiki/Sheridan's

Nie jest to likier kokosowy.
Przy okazji- nie róbcie nalewek na wiórkach kokosowych i mleku kokosowym (tym tłustym, białym, z puchy- nie woda ze środka włochatego kokosa)- miałem straszny problem, żeby dobrze oddzielić tłuszcz od alkoholu, a smak wcale nie był rewelacyjny.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Pawellos999
50
Posty: 52
Rejestracja: wtorek, 2 paź 2012, 20:10
Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's Gentleman i inne odmiany Whisky poza domowymi oczywiście tego się nie da podrobić :D
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: likier kokosowy

Post autor: Pawellos999 »

Znalazłem coś takiego, z przepisu wydaje się ciekawy likier ale jeszcze nie miałem okazji testować i podobny tutaj
Za to ten mogę polecić z czystym sumieniem jeśli ktoś lubi kukułki (cukierki :) )
@markus383 jeśli chcesz bez mleka to zwyczajnie nie dawaj mleka tylko maceruj samego kokosa lub wiórki, też jest fajny smaczek ;)

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: likier kokosowy

Post autor: we125 »

Tak Zygmunt jest to dokładnie ta butelka. Po przeczytaniu przepisu z internetu zrobiłem tak, zalałem wiórki kokosowe psotą 50% i po paru dniach odcedziłem. Mleko zagęszczone niesłodzone podgrzałem i rozpuściłem cukier waniliowy i zwykły cukier po ostudzeniu dodałem wódkę. Dzisiaj spróbowałem i czuć delikatny smak kokosa ale jest dużo gorsze jak likier kawowy. Dodam kawę i kakao powinno wszystko naprawić.

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: likier kokosowy

Post autor: PETER29 »

Likier kokosowy na wiórkach.

1. Paczka wiórek kokosowych ( 25 dkg)
2. Torebka cukru waniliowego
3. Mleko kokosowe w puszce ( 400 ml )
4. Mleko skondensowane słodkie ( 400 ml )
5. Mleko skondensowane niesłodzone ( 400 ml)
6. Flaszka psoty 40% ( 0,7 l )

Do słoja wsypujemy wiórki, cukier waniliowy i zalewamy psotką. Zakręcamy i codziennie potrząsamy słojem. ( przez 7 dni ).
Po tygodniu odcedzamy i wyciskamy wiórki przez gazę. Ciecz którą uzyskaliśmy wlewamy do garnka i po kolei dolewmy
mleka intensywnie miksująć. Po zmiksowaniu wszystkiego znów na tydzień do słoja codziennie mieszająć.
Po tygodniu do butelek i smacznego.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Awatar użytkownika

soltys
100
Posty: 138
Rejestracja: sobota, 9 lut 2013, 13:10
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: woj. Podkarpackie
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: likier kokosowy

Post autor: soltys »

Zrobiłem likier wg przepisu kol. PETER29 ale coś poszło nie tak. Po zlaniu do butelek codziennie muszę nimi mocno potrząsać bo w przeciwnym wypadku na górze tworzy się piana, która krzepnąc całkowicie czopuje szyjkę butelki. Co mógłbym zrobić, żeby likierek jakoś uratować? Może ta piana to tłuszcz z mleka kokosowego? Może to odsączyć?
Jeżeli spożywamy alkohol - nie pijemy
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: likier kokosowy

Post autor: Wald »

Przelej do słoja, a jak się zbierze, ściągnij ręcznikiem papierowym.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: likier kokosowy

Post autor: PETER29 »

Dziwne rzeczy u mnie nie tworzyło się coś takiego. Zresztą zostało bardzo szybko spożyte przez kobietki tak że nie miało prawa się wytworzyć. A tak na poważnie zdarzyło się ale to jak jedna butelczyna została na parę dni w lodówce. I to nie żadna piana a po prostu cały likier zgęstniał. Jak postał w temperaturze pokojowej bez problemu właził do kielicha.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

siseniora
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 20 lis 2014, 18:36
Podziękował: 1 raz
Re: likier kokosowy

Post autor: siseniora »

chciałam zapytać czy dodanie barwnika spożywczego zmieni coś w likierze? oczywiście oprócz koloru i czy to dobry pomysł?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: likier kokosowy

Post autor: gr000by »

Dobre jakościowo barwniki spożywcze nie powodują zmiany smaku trunku. Jak chcesz mieć alkohol o innym niż standardowy kolorze, to barwniki to najszybsza i najprostsza opcja zmiany koloru alkoholu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Adrian222
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 4 sie 2017, 08:02
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: likier kokosowy

Post autor: Adrian222 »

Mam przepis na likier kokosowy z takich składników:

- puszka mleka kokosowego 400ml
- puszka mleczka zagęszczonego słodzonego 530g
- 500ml wódki 40% lub 200ml spirytusu 95% i 300ml wody

Co sądzicie o tym żeby zamiast wódki dać spirytus 95%?
Jak długo coś takiego można przechowywać w temperaturze pokojowej?

sylcia
30
Posty: 41
Rejestracja: poniedziałek, 24 paź 2016, 08:52
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: likier kokosowy

Post autor: sylcia »

Jak długo może takie coś stać - nie wiem, nigdy nie robiłam i nie zagłębiałam się w temat. A jeśli chodzi o zamianę wódki na spirytus to jest to tylko Twoja decyzja, zależy jak mocną chcesz mieć nalewkę/likier. Ta z samego spirytusu będzie dwa razy mocniejsza niż z wódki.

imar42
50
Posty: 73
Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 17:10
Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
Ulubiony Alkohol: Teraz już tylko własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: RE: Re: likier kokosowy

Post autor: imar42 »

sylcia pisze:Ta z samego spirytusu będzie dwa razy mocniejsza niż z wódki.
???
Przecież jest napisane, że 200 ml spirytusu i 300 ml wody! Pomijając fakt kontrakcji otrzyma około 500 ml 40% wódki.

Wysłane z mojego HUAWEI Y560-L01 przy użyciu Tapatalka
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W
Awatar użytkownika

DoktorPio
100
Posty: 119
Rejestracja: niedziela, 11 paź 2015, 21:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 52 razy
Kontakt:
Re: likier kokosowy

Post autor: DoktorPio »

Mój przepis jest banalnie prosty i swoim smakiem zwala kobiety na kolana :D
Co prawda nie jest klarowny tylko mleczny, podobny swoim przepisem do innych wyżej opisanych moc 30-31% idealna do sączenia z kieliszka albo z lodem :)

500ml - mleka kokosowego ( nie wody kokosowej )
500ml - mleka skondensowanego nie słodzonego
450ml - rektyfikatu prima sort 96%
100gr - cukru

Mleka zmieszać razem następnie ciągle mieszając dodać powoli spirytus i cukier wszystko dokładnie wymieszać. Można na początek dać 75gr cukru a jak będzie mało słodkie dosypać jeszcze 25gr :ok:

sylcia
30
Posty: 41
Rejestracja: poniedziałek, 24 paź 2016, 08:52
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: RE: Re: RE: Re: likier kokosowy

Post autor: sylcia »

imar42 pisze:
sylcia pisze:Ta z samego spirytusu będzie dwa razy mocniejsza niż z wódki.
???
Przecież jest napisane, że 200 ml spirytusu i 300 ml wody! Pomijając fakt kontrakcji otrzyma około 500 ml 40% wódki.

Wysłane z mojego HUAWEI Y560-L01 przy użyciu Tapatalka
Ok, widzę, zwracam honor :)

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

synek3
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 8 kwie 2018, 23:35
Re: likier kokosowy

Post autor: synek3 »

Kocham likier kokosowy, muszę przetestować ten przepis, już kilka przerobiłem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”