Kolumna Cu Ø42mm, "projekt" do oceny
-
Autor tematu
Witam serdecznie szanowne grono forumowiczów
Bytność na tymże szacownym forum nakłoniła mnie do spróbowania czegoś więcej nic bimberek z dziadkowego sprzętu typu "kana+chłodnica" Przeczytałem wiele tematów i popełniłem wstępny "projekt" sprzętu, który chciałbym wykonać. Proszę o ocenę Przechodząc do meritum:
- kocioł to keg 30L, ogrzewany taboretem gazowym, w nim termometr oraz wspawany nypel gwintowany 1 1/4 cala do połączenia z kolumną
- bufor szklany o pojemności czynnej ok. 2,2L dla H=200mm, z termometrem, rura borokrzemowa Ø wew. 130mm, uszczelka silikonowa. Wszystko to umieszczone między dwoma pierścieniami mosiężnymi o grubości min. 4mm, skręcanymi. Reszta na rysunku.
- kolumna to rura miedziana grubościenna Ø42mm w systemie LM/OLM z wizjerem szklanym, instalowanym identycznie jak bufor, półki odbioru jak na rysunku.
- skraplacz to rurka miedziana miękka Ø10mm, 15 zwojów
Teraz pytania:
1. W którym miejscu kolumny powinienem umieścić termometr prowadzący?
2. Czy taka pojemność bufora jest odpowiednia? Zalewanie etanolem będzie trwało dłużej, lecz wyprowadzenie odpływu powinno powodować szybsze wypłukanie treści "mniej alkoholowych".
3. Czy taka konstrukcja półek odbioru jest odpowiednia i jaką powinny mieć pojemność?
4. Czy wężownica z rurki Ø10mm zmieści się w kolumnie i, czy 15 zwojów wystarczy?
5. Główne elementy będą lutowane na miękko lub twardo. Sama rura waży już ok. 3kg, do tego jeszcze wizjery szklane i wypełnienie. Czy wszystko mi się nie rozpadnie?
Tak z grubsza wygląda mój zamysł Jeszcze raz proszę o opinię i pomoc.
Z góry dzięki za wszelaką pomoc i pozdrawiam!
Błażej
PS: Dlaczego miedź, mosiądz i szkło? Ponieważ uwielbiam te materiały
Bytność na tymże szacownym forum nakłoniła mnie do spróbowania czegoś więcej nic bimberek z dziadkowego sprzętu typu "kana+chłodnica" Przeczytałem wiele tematów i popełniłem wstępny "projekt" sprzętu, który chciałbym wykonać. Proszę o ocenę Przechodząc do meritum:
- kocioł to keg 30L, ogrzewany taboretem gazowym, w nim termometr oraz wspawany nypel gwintowany 1 1/4 cala do połączenia z kolumną
- bufor szklany o pojemności czynnej ok. 2,2L dla H=200mm, z termometrem, rura borokrzemowa Ø wew. 130mm, uszczelka silikonowa. Wszystko to umieszczone między dwoma pierścieniami mosiężnymi o grubości min. 4mm, skręcanymi. Reszta na rysunku.
- kolumna to rura miedziana grubościenna Ø42mm w systemie LM/OLM z wizjerem szklanym, instalowanym identycznie jak bufor, półki odbioru jak na rysunku.
- skraplacz to rurka miedziana miękka Ø10mm, 15 zwojów
Teraz pytania:
1. W którym miejscu kolumny powinienem umieścić termometr prowadzący?
2. Czy taka pojemność bufora jest odpowiednia? Zalewanie etanolem będzie trwało dłużej, lecz wyprowadzenie odpływu powinno powodować szybsze wypłukanie treści "mniej alkoholowych".
3. Czy taka konstrukcja półek odbioru jest odpowiednia i jaką powinny mieć pojemność?
4. Czy wężownica z rurki Ø10mm zmieści się w kolumnie i, czy 15 zwojów wystarczy?
5. Główne elementy będą lutowane na miękko lub twardo. Sama rura waży już ok. 3kg, do tego jeszcze wizjery szklane i wypełnienie. Czy wszystko mi się nie rozpadnie?
Tak z grubsza wygląda mój zamysł Jeszcze raz proszę o opinię i pomoc.
Z góry dzięki za wszelaką pomoc i pozdrawiam!
Błażej
PS: Dlaczego miedź, mosiądz i szkło? Ponieważ uwielbiam te materiały
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Autor tematu
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Kolumna Cu Ø42mm, "projekt" do oceny
Ad 1. Jeżeli wypełnieniem będą sprężynki KO, to możesz umieścić 15-20 cm nad buforem.
Ad 2. Pojemność jest odpowiednia, tylko po co komplikujesz sprawę tą rurką "przelewu" skoro wystarczy obrócić daszek w drugą stronę?
Ad 3. Półki odbioru są OK z tym, że półka do odbioru przedgonów mogłaby być innej konstrukcji aby zwiększyć pojemność jeziorka. Jednak i w tej konfiguracji powinna spełni swoje zadanie.
Ad 4. Nie zmieści się. Rurka fi 8 to już maksimum, jeżeli uda ci się ją ciasno skręcić.
Ad 5. Nie, jeżeli wszystko będzie sztywne, bez żadnych luzów.
Ad 2. Pojemność jest odpowiednia, tylko po co komplikujesz sprawę tą rurką "przelewu" skoro wystarczy obrócić daszek w drugą stronę?
Ad 3. Półki odbioru są OK z tym, że półka do odbioru przedgonów mogłaby być innej konstrukcji aby zwiększyć pojemność jeziorka. Jednak i w tej konfiguracji powinna spełni swoje zadanie.
Ad 4. Nie zmieści się. Rurka fi 8 to już maksimum, jeżeli uda ci się ją ciasno skręcić.
Ad 5. Nie, jeżeli wszystko będzie sztywne, bez żadnych luzów.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Autor tematu
Re: Kolumna Cu Ø42mm, "projekt" do oceny
Dzięki Radius Taka konstrukcja ma służyć temu, by bufor szybciej wypełniał się coraz mocniejszym alkoholem przy zalewaniu. Zasada tak jak w przypadku papugi do ciągłego pomiaru mocy, w której to świeży destylat napływa "od dołu". Napełnienie buforu o V<=2L wysokoprocentowym alkoholem przy kolumnie 42mm może trochę potrwać :/ Chyba, że jestem w błędzie?
-
Autor tematu
-
Autor tematu
Re: Kolumna Cu Ø42mm, "projekt" do oceny
Cześć!
Małe odświeżenie tematu Jak widać przerobiłem głowicę Boka na ukośną w celu zaoszczędzenia wysokości. Jest to prawie koniec procesu, niestety tym razem byłem zbyt chytry i bufor za szybko się wygotował co poskutkowało końcową temperaturą w kegu na poziomie 98,5'C. Zazwyczaj jest to równe 99'C a dwukrotnie udało mi się "dojść" aż do 99,5'C
Co do produktu jestem naprawdę baaardzo zadowolony Ojciec twierdzi, że po 1-szym procesie jest już bardzo dobre, ale czego się spodziewać, skoro do tej pory działał na dziadkowym sprzęcie kana+chłodnica Przy zastosowaniu metody "2,5" powstaje naprawdę dobrej jakości urobek, który w drineczku (czyli mocno rozwodniony) nie daje nieporządanych smaków i zapachów. Nastaw wygląda zawsze tak samo: 8,3kg glukozy w 25L, drożdże Moskwa. Uzysk surówki to 4-4,1L. Wiem, że da się troszeczkę więcej, ale mam całkiem spore jeziorko (80ml). Zawsze odbieram 100ml przedgonów (80ml po godzinnej stabilizacji i ok. 20ml kropelkowo) i 80ml pogonów (również zrzutem). Moje odczucia co do jakości są jak najbardziej subiektywne
Jak się Wam podoba (lub nie ) moje sprzęcicho?
Małe odświeżenie tematu Jak widać przerobiłem głowicę Boka na ukośną w celu zaoszczędzenia wysokości. Jest to prawie koniec procesu, niestety tym razem byłem zbyt chytry i bufor za szybko się wygotował co poskutkowało końcową temperaturą w kegu na poziomie 98,5'C. Zazwyczaj jest to równe 99'C a dwukrotnie udało mi się "dojść" aż do 99,5'C
Co do produktu jestem naprawdę baaardzo zadowolony Ojciec twierdzi, że po 1-szym procesie jest już bardzo dobre, ale czego się spodziewać, skoro do tej pory działał na dziadkowym sprzęcie kana+chłodnica Przy zastosowaniu metody "2,5" powstaje naprawdę dobrej jakości urobek, który w drineczku (czyli mocno rozwodniony) nie daje nieporządanych smaków i zapachów. Nastaw wygląda zawsze tak samo: 8,3kg glukozy w 25L, drożdże Moskwa. Uzysk surówki to 4-4,1L. Wiem, że da się troszeczkę więcej, ale mam całkiem spore jeziorko (80ml). Zawsze odbieram 100ml przedgonów (80ml po godzinnej stabilizacji i ok. 20ml kropelkowo) i 80ml pogonów (również zrzutem). Moje odczucia co do jakości są jak najbardziej subiektywne
Jak się Wam podoba (lub nie ) moje sprzęcicho?
-
- Posty: 85
- Rejestracja: piątek, 7 lip 2017, 00:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kolumna Cu Ø42mm, "projekt" do oceny
Podoba mi się Twój pomysł Koniecznie zainwestuj w grzałki!!! Jak wiadomo gazu nie odpalisz w zamkniętym pomieszczeniu tylko musi być "przewiew" wtedy pojawia się przeciąg i delikatne wahania temperatury. Pomijam już fakt, że to cholerstwo trudno regulować. Ja kładłem fajerki od starego pieca na taboret i pomogło, ale grzałeczek nie zastąpi nic Pozdrawiam!
-
Autor tematu