Wino z porzeczki, pytanie o cukier

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Noffak
5
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 5 gru 2017, 15:55
Podziękował: 1 raz

Post autor: Noffak »

Witam!
Zabrałem się kilka dni temu za winko z soku z czarnych porzeczek. Naturalny sok, tłoczony na zimno. Kwaśny, aż gębę wykręca i pachnie na cały dom, jak to porzeczka.

Użyłem drożdży Biowin TurboFRUIT Yeast 14-18% 5-7 dni.

Startowe BLG 22. Bulgotało pięknie, po dwóch dniach zwolniło. Pomiar wskazał BLG 3. Dosłodziłem do 15, na trzeci dzień znowu BLG spadło do 5, dolałem cukru do 12.

Żeby było czytelniej:

Start: 22°
2 doby: 3° -> 15°
1 doba: 5° -> 12°

Roztworu jest łącznie ok 20 litrów.

I teraz pytanie, czy powinienem jeszcze słodzić? Nie chcę zabić drożdży, z drugiej strony chciałbym mieć słodkie wino. Co myślicie?
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Wino z porzeczki, pytanie o cukier

Post autor: ramzol »

Dlaczego wybrałeś te drożdże?
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

jacoslaw
10
Posty: 18
Rejestracja: poniedziałek, 9 paź 2017, 09:47
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino z porzeczki, pytanie o cukier

Post autor: jacoslaw »

I dlaczego nie chcesz ich zabić?
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Wino z porzeczki, pytanie o cukier

Post autor: masterpaw2 »

Ile w sumie dodałeś cukru?
Wino do smaku możesz dosłodzić po skończeniu fermentacji.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Autor tematu
Noffak
5
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 5 gru 2017, 15:55
Podziękował: 1 raz
Re: Wino z porzeczki, pytanie o cukier

Post autor: Noffak »

ramzol pisze:Dlaczego wybrałeś te drożdże?
Bo są wyjątkowo łatwe w obsłudze.
jacoslaw pisze:I dlaczego nie chcesz ich zabić?
A powinienem?
masterpaw2 pisze:Ile w sumie dodałeś cukru?
Wino do smaku możesz dosłodzić po skończeniu fermentacji.
Łącznie, od początku 4.5kg. Jest czwarty dzień burzliwiej fermentacji.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wino z porzeczki, pytanie o cukier

Post autor: Pretender »

Co myślimy? Hmmm ... , że powinieneś najpierw odrobinkę, ale to odrobinkę poczytać forum, wtedy miałbyś minimalne pojęcie o „robieniu” wina ...

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Wino z porzeczki, pytanie o cukier

Post autor: eldier »

Mamy pomiary blg, a to w zupełności wystarczy.
Generalnie dałeś ciała... Ostatnia porcja cukru niepotrzebna. Obecnie wino ma około 18%, a więc nie ruszy dalej. A 12 blg to wg mnie ulepek... Wybór drożdży również tragiczny... Na drugi raz poczytaj, poczytaj i jak będziesz chciał nastawić to zapytaj czy dobrze planujesz zrobić.

Możesz dolać jeszcze tego soku - zbije Ci % i rozcieńczy ten cukier, ale nie gwarantuje co z tego wyjdzie, ale pierwsze koty za płoty. Następne będzie lepsze :)
Awatar użytkownika

Autor tematu
Noffak
5
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 5 gru 2017, 15:55
Podziękował: 1 raz
Re: Wino z porzeczki, pytanie o cukier

Post autor: Noffak »

Winko wystartowało ponownie, nie bulgota już jak opętane ale średnio co 10 sekund. W różnych kulinarnych przepisach podają mniej więcej takie ilości cukru jakie dodałem.

Dzięki za sugestię co do drożdży, rozumiem że więcej cukru nie trzeba, ale uwagi o czytaniu forum można sobie darować. Człowiek potem próbuje coś znaleźć, a jedyne co widać to posty typu "czytaj forum" czy "czytaj książkę".

Pozdrawiam

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Wino z porzeczki, pytanie o cukier

Post autor: eldier »

A od kiedy to bulgotanie jest miarą postępu fermentacji? Nawet jak przerobi jeszcze trochę cukru to i tak będzie to ulepek-mózgojeb. Z kulinarnych przepisów to można sobie co najwyżej przepis na bigos wziąć.

Równie dobrze można sobie darować takie tematy. Wziąłeś się totalnie z dupy za to wino, z takiego soku to może wybitne by nie było, ale na pewno dobre, a co wyjdzie to zobaczymy... Ludzie udzielają Ci dobrych rad, a Ty masz o to pretensje. Nie zdziw się jak na drugi raz mało będzie chętnych do pomocy...

Czytaj tematyczne fora, blogi, książki - tak tak, bo żeby zrobić coś dobrze to nie tylko wystarczy zadać pytanie na forum, ale przede wszystkim trzeba pogłębiać swoją wiedzę.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Wino z porzeczki, pytanie o cukier

Post autor: ramzol »

Jak skończy (pomiar blg) to podbij spirytusem do 20%. W końcu porto też wino. Turbofruity są do nastawów na destylat.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Wino z porzeczki, pytanie o cukier

Post autor: sargas »

Powiem tak nigdy więcej nie użyje innych drożdży do wina niż szlachetne. Raz spróbowałem droży Alcotec wine complex i wystarczy mi. Pomimo że nie były to drożdże turbo mocno alkoholizowały wino i smak był bardziej alkoholowy niż aromatyczny.

lasso
50
Posty: 85
Rejestracja: piątek, 7 lip 2017, 00:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino z porzeczki, pytanie o cukier

Post autor: lasso »

Proponuje na przyszłość poczytać trochę o prawidłowym skomponowaniu ilości składników potrzebnych na wino wg kwasowości, zawartości cukru w owocach itp. a wtedy nie powinno być problemu. Człowiek uczy się na błędach a ważne, że wnioski już wyciągnąłeś.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Wino z porzeczki, pytanie o cukier

Post autor: masterpaw2 »

Widzisz sargas, ucz się od młodego, dobrze prawi :klaszcze:
Ostatnio zmieniony czwartek, 14 gru 2017, 18:57 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta poprzedzającego w całości.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”