Kolumna półkowa
-
- Posty: 119
- Rejestracja: poniedziałek, 9 paź 2017, 19:02
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: whisky, burbon, owocówki, czysty 96%
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
-
- Posty: 60
- Rejestracja: sobota, 5 maja 2012, 06:16
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wszystko co sam wyprodukuję, choć nie zawsze!
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Kolumna półkowa
Ja mam podobny problem co michal278. Bardzo szybko pogony się pokazują. Ostatnio leciałem na połowie mocy i było dużo lepiej ale ciągle dość szybko się pokazują na OLM. Ostatnio zrobiłem odpęd na pot still i jak znajdę trochę czasu to puszczę przez półki surówkę o mocy w granicach 20%
Sent from my F3213 using Tapatalk
Sent from my F3213 using Tapatalk
-
- Posty: 2382
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 630 razy
- Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Kolumna półkowa
Miało być super a tu ku..a leci bele co. Sorry za mentorski ton ale półkowa to nie automat do smakowych ambrozji. Nauczcie się swojej kolumny a ona się wam odwdzięczy. Operator musi brać czynny udział w jej pracy. Koledzy zacznijcie od początku. Czyli od zalania wszystkich półek i pracy na najmniejszej możliwej mocy. Potem odbiór przedgonów tak by refluks wystarczył do pracy półek. Jak przestaje śmierdzieć rozpałka odbieracie przedgon do osobnych naczyń i tak do momentu gdy uznajecie, że leci serce. No i musicie obrać jakiś wskaźnik do pracy. Albo temperatura w punkcie odbioru (może być złudna bo termometr źle umieszczony) albo "papuga" też działająca z opóźnieniem. Jak coś się wam nie podoba to pompowanie i czekanie na unormowanie się przyjętych parametrów. Jak dojdziecie tym sposobem do 99C w kotle to pogony oddzielnie i koniec.
I nie liczcie na powtarzalność. Nastaw z dna beczki jest inny niż z góry.
I stare przyzwyczajenia z rektyfikacji skutkujące rozczarowaniem. Koledzy trzeba wrócić do potstila. W końcu półkowa to kilka potstili jeden nad drugim .szatajoh pisze:.........Nowe trendy nowe smaki. Nowe technologie.
Miało być super a tu ku..a leci bele co. Sorry za mentorski ton ale półkowa to nie automat do smakowych ambrozji. Nauczcie się swojej kolumny a ona się wam odwdzięczy. Operator musi brać czynny udział w jej pracy. Koledzy zacznijcie od początku. Czyli od zalania wszystkich półek i pracy na najmniejszej możliwej mocy. Potem odbiór przedgonów tak by refluks wystarczył do pracy półek. Jak przestaje śmierdzieć rozpałka odbieracie przedgon do osobnych naczyń i tak do momentu gdy uznajecie, że leci serce. No i musicie obrać jakiś wskaźnik do pracy. Albo temperatura w punkcie odbioru (może być złudna bo termometr źle umieszczony) albo "papuga" też działająca z opóźnieniem. Jak coś się wam nie podoba to pompowanie i czekanie na unormowanie się przyjętych parametrów. Jak dojdziecie tym sposobem do 99C w kotle to pogony oddzielnie i koniec.
I nie liczcie na powtarzalność. Nastaw z dna beczki jest inny niż z góry.
-
- Posty: 234
- Rejestracja: niedziela, 28 paź 2012, 15:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whiski i Sliwowica
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Norynberga/Zywiec
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowanie: 34 razy
- Kontakt:
Re: Kolumna półkowa
Cytat Szlumf; Koledzy trzeba wrócić do potstila.
Ja bym powiedzial ze prędzej do destylatora CM każdy kto ma opanowanego CMa bez problemu będzie pracował na półkowej.
Cytat; Operator musi brać czynny udział w jej pracy.
Jak zauważyłem to niektórzy pulkownicy szukają automatu wydaje mi się że to droga do nikąd ale to moje skromne zdanie.
Cytat; I nie liczcie na powtarzalność.
Każdy nastaw jest inny ostatnio destylowłlem nastaw z pigwy najpierw odestylowałem płyne zostało mi okolo 60 litrow gęstego szkoda mi tego było rozrobiłem to gęste z wodą i do kotła z płaszczem poszło na półkową.Wyobraźcie sobie moje zdziwienie jak po próbach organoleptycznych próbki super gęstego były o niebo lepsze i bardziej aromatyczne a proces destylacji byl identyczny.
Ja bym powiedzial ze prędzej do destylatora CM każdy kto ma opanowanego CMa bez problemu będzie pracował na półkowej.
Cytat; Operator musi brać czynny udział w jej pracy.
Jak zauważyłem to niektórzy pulkownicy szukają automatu wydaje mi się że to droga do nikąd ale to moje skromne zdanie.
Cytat; I nie liczcie na powtarzalność.
Każdy nastaw jest inny ostatnio destylowłlem nastaw z pigwy najpierw odestylowałem płyne zostało mi okolo 60 litrow gęstego szkoda mi tego było rozrobiłem to gęste z wodą i do kotła z płaszczem poszło na półkową.Wyobraźcie sobie moje zdziwienie jak po próbach organoleptycznych próbki super gęstego były o niebo lepsze i bardziej aromatyczne a proces destylacji byl identyczny.
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Kolumna półkowa
Natomiast kolumna półkowa to doskonała zabawka dla kogoś, kto szuka nowych i ciekawych efektów. Nawet z tego samego surowca można osiągnąć inny efekt końcowy. Zamierzony, bądź nie. Dobra, rozteoretyzowałem się, ale mam nadzieję tę teorię za jakiś czas poprzeć własnym doświadczeniem
Pełna zgoda Na podstawie własnych, jakże skromnych obserwacji podczas trzech gotowań na pólkach, jestem święcie przekonany, że żaden automat nie sprawdzi się na kolumnie półkowej. Ani teraz, ani kiedykolwiek. Po wielu gotowaniach na kolumnie z wypełnieniem chyba potrafiłbym napisać program dla automatyki, by spirytus robił się sam. Bez wątpienia z jakimiś stratami, ale wyszedłby doskonały. Przy jednym surowcu to proces powtarzalny i nudny.szatajoh pisze:Jak zauważyłem to niektórzy pulkownicy szukają automatu wydaje mi się że to droga do nikąd...
Natomiast kolumna półkowa to doskonała zabawka dla kogoś, kto szuka nowych i ciekawych efektów. Nawet z tego samego surowca można osiągnąć inny efekt końcowy. Zamierzony, bądź nie. Dobra, rozteoretyzowałem się, ale mam nadzieję tę teorię za jakiś czas poprzeć własnym doświadczeniem
I już widzę, że moja kolumna jest niedoinwestowana. Sam termometr w głowicy niewiele daje, jeśli korzysta się z OLM. Musi być przy obniżonym odbiorze dokładny i szybki termometr. No i chłodnica Liebiga, bo gorący urobek mocno zafałszowuje wrażenia. Już zamówioneSzlumf pisze:No i musicie obrać jakiś wskaźnik do pracy. Albo temperatura...
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Kolumna półkowa
A ja powiem wam, że półkowa nie nadaje do nastawów poniżej 7%, druga sprawa. W półkowej o wiele szybciej pojawiają się pogony niż na pot stillu. Wszystko kwestia wsadu. Można się ratować albo buforem, lub stripingiem. Po prostu mniej % wsad słabo zalewa półki.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 1261
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Kolumna półkowa
michal278 - zapodaj dokładne dane twojej kolumny + zdjęcia. Nagraj moment w którym znika ci barbotaż, podaj temperatury, wszelkie dane, które pomogą zdiagnozować problem. Opisz jak prowadzisz proces i będziemy się habilitować. Bez tego to trochę jak z przepowiadaniem pogody na miesiąc do przodu. Możemy sobie pomachać rękami i nic więcej. I naprawdę nie obwiniaj nastawu o problemy bo nie tam jest przyczyna. Ja (jak i inni co się wypowiadali) jak chcę, to mam w pełni zalane półki nawet jak leci już z kolumny sama woda. Co więcej, zwykle tak prowadzę proces, że na początku mam słabo zalane sita, a na końcu mocniej. Popatrz na moje filmiki.
-
- Posty: 234
- Rejestracja: niedziela, 28 paź 2012, 15:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whiski i Sliwowica
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Norynberga/Zywiec
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowanie: 34 razy
- Kontakt:
Re: Kolumna półkowa
@szatajoh.To jak się odniesiesz do oryginału SD?
Na oko wyglada jednakowo.U mnie sa rożnice w wysokości nacięcia okolo 0.3- 0.4 mm. Moja interpretacja wymiarów to albo niedokładność
przy produkcji albo używanie przemiene wymiarów metrycznych i calowych. Najwazniejsze ze kolumna dziala a uzytkownik zadowolony.
Na oko wyglada jednakowo.U mnie sa rożnice w wysokości nacięcia okolo 0.3- 0.4 mm. Moja interpretacja wymiarów to albo niedokładność
przy produkcji albo używanie przemiene wymiarów metrycznych i calowych. Najwazniejsze ze kolumna dziala a uzytkownik zadowolony.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Kolumna półkowa
Rysunki zamieszczone przeze mnie nie są mojego autorstwa(ściągnięte). Po przeanalizowaniu wydaje mi się, że w oryginalnym procaps'ie odległości między nacięciami są proporcjonalne do ich szerokości w stosunku 1:1,a głębokość nacięcia jak najbardziej może oscylować w granicach 5mm.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Ziarno bez zacierania
Moja kolumna to fi 100mm długość 50, 5 półek sitowych o grubości 5mm, przelewy 20mm fi, 15mm jeziorka na każdej półce, otwory 80 sztuk fi 1.7mm, u góry dodany olm. Zakładam głowice puszkową od kolumny pryzmatycznej. Kocioł to 90l z 2 kegow w 3 kegu.
Problem: Brak zalania przy niskim %, do tego szybko pojawiają się pogony.
Ile koledzy proponują przykładać wat?
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Problem: Brak zalania przy niskim %, do tego szybko pojawiają się pogony.
Ile koledzy proponują przykładać wat?
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Kolumna półkowa
Dlaczego użyłeś tak grubych półek i zrobiłeś w nich tak mało otworów? Masz poniżej 3% otworów, to będzie bardzo wpływało na moc grzania. Coś czuję, że nie liczyłeś, tylko ciąłeś/ wierciłeś na czuja....
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 2382
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 630 razy
- Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Kolumna półkowa
Michał278.
Jeżeli nie zwiększysz ilości otworów to może prowizoryczne przedłużenie syfonów pomoże. Tylko przy kłopotach z ich zalaniem być może będziesz je musiał zalewać wodą przed procesem.
Półki masz teflonowe. Czy są wciskane w rurę bo nie bardzo widać? Jeżeli tak to jak je uszczelniłeś?
Jeżeli nie zwiększysz ilości otworów to może prowizoryczne przedłużenie syfonów pomoże. Tylko przy kłopotach z ich zalaniem być może będziesz je musiał zalewać wodą przed procesem.
Półki masz teflonowe. Czy są wciskane w rurę bo nie bardzo widać? Jeżeli tak to jak je uszczelniłeś?
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Kolumna półkowa
Półki temu są tak grube bo takie płyty teflonowe miałem. Wierciłem tylko 80 bo łatwiej dowiercić niż potem pozatykać. Wszystko jest skręcane na środkowej prowadnicy i wchodzi ciężko w rurę.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 224
- Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
- Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
- Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Uk
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Kolumna półkowa
Kołpaki 22 mm- chyba trochę za małe szczeliny wyciołem, ale ... są skręcane zatem zawsze można poprawić. W środku rurki fi 15 mm lutowane lutem srebrnym 55 %.
Za tydzień test na zacierze kukurydzą+żyto+ słód pale ale
Za tydzień test na zacierze kukurydzą+żyto+ słód pale ale
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Bimber forever !!!
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Kolumna półkowa
Prośba do doświadczonych kolegów o ocenę procesu, wskazanie błędów.
Kolumnę przedstawiłem w tym poście. Teraz ma dołożoną chłodnicę Liebiga, port temperatury tuż nad OLM. Woda najpierw przechodzi przez chłodnicę Liebiga, potem przez główną.
Wsad: zacier z 10 kg pszenżyta z 36 litrami wody na enzymach. Przed podaniem drożdży 17-18 BLG, po fermentacji -1 BLG. Do kotła wrzuciłem prawie wszystko. Zostało ¼ młóta które zalałem 7 litrami wody i po jednodniowej maceracji ściągnąłem wężykiem by wlać do kotła.
Grzanie na początku 3 kW z mieszaniem wsadu do 70*C kijem od szczotki przez króciec, pomagało, potem założyłem kolumnę. Do 93,7*C (na tej wartości zatrzymał się przyrost) utrzymywałem różnicę temperatur między płaszczem a wsadem na 30*C, w trakcie procesu nie więcej niż 23*C, skończyłem na 64% obciążeniu grzałki 2,5 kW.
Po zagrzaniu stabilizacja, a potem odbiór przedgonów z głowicy w ilości 300 ml. Pierwsza setka mocno śmierdząca, ale trzecia już bardzo miło pachnąca. Następnie odbiór z OLM w przedziale temperatur 79,3-80,3*C jakie wskazywał termometr nad zaworkiem. W głowicy przez cały proces niezachwiane 77,6*C. Wszystkie półki zalane, dolna wypełniona na połowę wysokości. Odbierałem z niewielkim refluksem.
Nakapało 4 litry od 90 - 43%. Na razie nie zlewam do jednego naczynia, chcę spróbować, powąchać każdej frakcji. Przy temperaturze w kotle 98,5*C zamknąłem OLM i odbiór tylko z głowicy. Nakapało jeszcze 300 ml, a że pilnowałem temperatury, to pogony mają 90%. Pachną intensywnie zbożem, nie pogonami, taki bonus. Temperatura w kotle na koniec stanęła na 90,0*C i nie chciała podejść wyżej. Może dziś niskie ciśnienie, może termometr na sterowniku zaniża.
To gotowanie było odpędem, ale prowadziłem je jak docelowy proces. Takie ćwiczenie. Mam zamiar zrobić jeszcze dwa takie gotowania, a potem urobek z trzech zrobić już docelowo. Nie wiem czy otrzymałem właściwy produkt, czy taki powinien być. W całym garażu pachnie „chlebowo”. Próbowałem z ostatniej butelki tego co ma 43% - smakuje dobrze, nie odrzuca, pachnie zbożem, ma wyraźną słodką nutę.
Kolumnę przedstawiłem w tym poście. Teraz ma dołożoną chłodnicę Liebiga, port temperatury tuż nad OLM. Woda najpierw przechodzi przez chłodnicę Liebiga, potem przez główną.
Wsad: zacier z 10 kg pszenżyta z 36 litrami wody na enzymach. Przed podaniem drożdży 17-18 BLG, po fermentacji -1 BLG. Do kotła wrzuciłem prawie wszystko. Zostało ¼ młóta które zalałem 7 litrami wody i po jednodniowej maceracji ściągnąłem wężykiem by wlać do kotła.
Grzanie na początku 3 kW z mieszaniem wsadu do 70*C kijem od szczotki przez króciec, pomagało, potem założyłem kolumnę. Do 93,7*C (na tej wartości zatrzymał się przyrost) utrzymywałem różnicę temperatur między płaszczem a wsadem na 30*C, w trakcie procesu nie więcej niż 23*C, skończyłem na 64% obciążeniu grzałki 2,5 kW.
Po zagrzaniu stabilizacja, a potem odbiór przedgonów z głowicy w ilości 300 ml. Pierwsza setka mocno śmierdząca, ale trzecia już bardzo miło pachnąca. Następnie odbiór z OLM w przedziale temperatur 79,3-80,3*C jakie wskazywał termometr nad zaworkiem. W głowicy przez cały proces niezachwiane 77,6*C. Wszystkie półki zalane, dolna wypełniona na połowę wysokości. Odbierałem z niewielkim refluksem.
Nakapało 4 litry od 90 - 43%. Na razie nie zlewam do jednego naczynia, chcę spróbować, powąchać każdej frakcji. Przy temperaturze w kotle 98,5*C zamknąłem OLM i odbiór tylko z głowicy. Nakapało jeszcze 300 ml, a że pilnowałem temperatury, to pogony mają 90%. Pachną intensywnie zbożem, nie pogonami, taki bonus. Temperatura w kotle na koniec stanęła na 90,0*C i nie chciała podejść wyżej. Może dziś niskie ciśnienie, może termometr na sterowniku zaniża.
To gotowanie było odpędem, ale prowadziłem je jak docelowy proces. Takie ćwiczenie. Mam zamiar zrobić jeszcze dwa takie gotowania, a potem urobek z trzech zrobić już docelowo. Nie wiem czy otrzymałem właściwy produkt, czy taki powinien być. W całym garażu pachnie „chlebowo”. Próbowałem z ostatniej butelki tego co ma 43% - smakuje dobrze, nie odrzuca, pachnie zbożem, ma wyraźną słodką nutę.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 1190
- Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
- Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
- Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 140 razy
- Kontakt:
Re: Kolumna półkowa
Masz zamiar zrobić 3 takie procesy. Drugą porcję nastawu przygotuj tak samo jak za pierwszym razem. Odbiór serca zrób szybciej (na pograniczu wysuszania górnej półki) i popróbuj co bardziej Ci odpowiada.
Pozdrawiam
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
-
- Posty: 224
- Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
- Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
- Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Uk
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Kolumna półkowa
Dzięki za wsparcie, zastanawiałem się jeszcze nad opcją jednego kołpaka też mocowanego na "pręt". Do kolumny 63 mm sami oceńcie rysunek, mnie irytuje niezagospodarowana przestrzeń. Przy większym kołpaku łatwiej wycinać szczeliny i mniej wiercenia.
Kołpak 44 mm
Powrót 15 mm
Otwór dla pary 35 mm
Można też zdeformować rurę powrotu tj nadać jej kształt elipsy co pozwoli na przesunięcie kołpaka bardziej na środek.
Kołpak 44 mm
Powrót 15 mm
Otwór dla pary 35 mm
Można też zdeformować rurę powrotu tj nadać jej kształt elipsy co pozwoli na przesunięcie kołpaka bardziej na środek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Bimber forever !!!
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Kolumna półkowa
Wg moich obliczeń to potrzeba jeszcze drugie tyle dziur, jeśli się mylę niech ktoś poprawi mnie. Kolumna fi wewnątrz 100mm powrót fi 20, dziur jest teraz 80 wiertło fi 1.7mm. W tej chwili mam niecałe 2,4%. Jeśli coś pochrzanilem poproszę o korektę.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 105
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 15:21
- Krótko o sobie: Jestem :)
- Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's, własny.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Kolumna półkowa
Witam
Panowie jak wcześniej pisałem jestem na etapie budowy półkowej ale całej z KO. Część elementów już doszła z chin, kolega z forum robi półki z pro-capem. Mam tylko pytanie jakie kupić grzałki 3x1.5KW czy 3x2KW i który sterownik ten - http://www.pamel.pl/sklep/prestashop/pl ... awory.html czy inny, ale 3 sondy dam + termometr dodatkowy na powrocie wody. Zbiornik oczywiście z płaszczem - woda czy glikol?
Zdjęcia wstawię jak chińczyk dośle następne części.
Panowie jak wcześniej pisałem jestem na etapie budowy półkowej ale całej z KO. Część elementów już doszła z chin, kolega z forum robi półki z pro-capem. Mam tylko pytanie jakie kupić grzałki 3x1.5KW czy 3x2KW i który sterownik ten - http://www.pamel.pl/sklep/prestashop/pl ... awory.html czy inny, ale 3 sondy dam + termometr dodatkowy na powrocie wody. Zbiornik oczywiście z płaszczem - woda czy glikol?
Zdjęcia wstawię jak chińczyk dośle następne części.
-
- Posty: 59
- Rejestracja: wtorek, 2 gru 2014, 01:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystko co świt swój, z ziemi bierze.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: południowy wschód PL
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy