Szybkowar 9l zimne palce.

Kłopoty z budową i eksploatacją aparatury, wybór właściwego sprzętu. Podstawowe pytania początkujących.

Autor tematu
Zaranin007
5
Posty: 9
Rejestracja: niedziela, 3 gru 2017, 21:36

Post autor: Zaranin007 »

Witam. Proszę o ocenę sprzętu i ewentualne rady jak polepszyć korzystanie z niego. Od niedawna jestem użytkownikiem i posiadaczem kwasoodpornego destylatora na szybkowarze 9l z kolumną typu ZIMNE PALCE - refluks wewnętrzny, z odstojnikiem, zestawem węży i złączek oraz z precyzyjnym termometrem elektronicznym. Całość zakupiona na edestylstory.pl. Sprawdza się dobrze i wszystko przebiega póki co bez zakłóceń, a produkt końcowy w początkowej fazie ma 90%, w środku 85-80% natomiast na samym końcu leci 75%. Cały proces przebiega następująco: podgrzewanie nastawu; na początku temperatura 30-40stopni, po czasie szybko wzrasta i zaczyna lecieć pierwszy kabarecik. Pierwsze około 100ml wylewam do zlewu, woda przez cały okres leci minimalnie dosłownie, możliwie najmniejszym i najdelikatniejszym ciurkiem, a gaz normuje według potrzeb by temperatura była około 80stopni. Przy pierwszych pomiarach alkoholomierz wskazuje 90-95%, po czasie temperatura wzrasta samoistnie bez jakiejkolwiek ingerencji. Obniżam gaz i spada ponownie do około 80%. Tempo odbioru destylatu spada, a alkoholomierz wskazuje 80-85%, po czasie temperatura delikatnie samoistnie bez ingerencji wzrasta do 85stopni, a prędkość odbioru wzrasta, moc 75-80%. Po czasie i bez ingerencji odbiór zwalnia i w zasadzie przestaje kapać. Efekt końcowy z ponad 6 litrów winka owocowego (robionego tylko pod destylację) to ololo 1000ml 80% destylatu. Całość po rozcieńczeniu w wodzie mineralnej daje wspaniale pachnący i smakowy wyrób. Prośba moja dotyczy dodatkowych wskazówek i porad. Gdyż stawiam w temacie pierwsze kroki i jestem świadom braku pewnej wiedzy. Zatem liczę na jakieś wskazówki, porady, podpowiedzi.
alembiki

redhot
200
Posty: 212
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Szybkowar 9l zimne palce.

Post autor: redhot »

Masz coś nie teges ze sprzętem i/lub alkoholomierzem. Szukaj na forum pod nazwą "wieszak" bo własnie coś takiego kupiłeś. Jeżeli przestaje kapać przy 75%, to może grzejesz na termostacie? Kapać powinno do zera. Wytnij też odstojnik, bo potrzebny tam jak świni siodło. Jak z 6l "winka" masz litr 80% i jeszcze tyle zostało w kotle, to zmień alkoholomierz.

Kawo
100
Posty: 103
Rejestracja: niedziela, 13 lis 2016, 11:17
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Szybkowar 9l zimne palce.

Post autor: Kawo »

redhot A jak się robi takie mocne wina żeby z 6 L wyleciało 2 L ?
Awatar użytkownika

Amadeuss
100
Posty: 115
Rejestracja: poniedziałek, 27 sie 2012, 12:18
Krótko o sobie: Lubię nowe wyzwania ....
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Szybkowar 9l zimne palce.

Post autor: Amadeuss »

Kawo pisze:redhot A jak się robi takie mocne wina żeby z 6 L wyleciało 2 L ?
Mój teść potrafi!
Gasi fermentację dolewając 0,5 l kupnego spirytusu i gotowe :D

Autor tematu
Zaranin007
5
Posty: 9
Rejestracja: niedziela, 3 gru 2017, 21:36
Re: Szybkowar 9l zimne palce.

Post autor: Zaranin007 »

Wlaciwie to użyłem błędnego stwierdzenia bo kapie nawet po 75%. Jedynie wolniej. Spróbuje zatem wycisnąć do końca roztwór tak jak mówisz.

Autor tematu
Zaranin007
5
Posty: 9
Rejestracja: niedziela, 3 gru 2017, 21:36
Re: Szybkowar 9l zimne palce.

Post autor: Zaranin007 »

Dolewając spirytusu do wina by go później przepędzić mija się z celem. Po prostu tak nie robię i na chwile obecna nie mam zamiaru. Ale jak wspomniałem człowiek się uczy. Narazie aparatura się sprawdza. A alkoholomierz jest biowina, mam jeszcze inny ruski jakiś, ale wskazuje zawsze 5% różnicy. Próbowałem na kilku innych miernikach i każde wskazywały identycznie z moim biowinem. Ruski może socjalnie cofnięty o 5% xD
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy i pytania”