jabłka z 1-go nastawu

Zbiór podstawowych wiadomości dla początkujących destylerów.

Autor tematu
moryske
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 20:59

Post autor: moryske »

kiedy można użyć jabłek z pierwszego do kolejnego nastawu- przefiltrowałem jabłka z pierwszego nastawu a było ich w pierwszym n ponad 22 kG. Częśc z nich jest jeszcze w "dobrym" stanie ale zawarty jest w nich jeszcze jakiś procent alkoholu-dość wyczuwalny. Trochę szkoda mi ich wurzycać. Myślę zeby dodać wrząku-wody z cukrem a po wystudzeniu pożwkę i drożdży TURBOGRAPPA YEAST. Z tym tylko, że obawiam się iż na zawarty w jabłkach alkohol może nie pozwolić na wszczęcie fermentacji. Czy może ktoś doradzić co z tym fantem zrobić ? Moje rozważnia to z 15 litrów przegotowanej wody z 7 kG cukru, pożywka + te drożdże i powinno coś z tego wyjść, ale tylko co? a może jeszcze dodać sody oczyszczonej przed dodaniem drożdży.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: jabłka z 1-go nastawu

Post autor: Pretender »

Uwierz mi, nie są w dobrym stanie. Dobra rada, jeśli chcesz uzyskać "coś dobrego" nie warto oszczędzać, jak to się mówi "podcierać tyłek szkłem..."
Nastaw "przerobił"? Nie kombinuj, zrób kolejny, na świeżych owocach ...
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: jabłka z 1-go nastawu

Post autor: Doody »

Jak najbardziej Pretender ma rację. Popłuczyny to nie jest dobry pomysł.
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pierwsze Kroki”