Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1843
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy

Post autor: drgranatt »

Doody pisze:... 25kg i to jest właśnie idealna ilość na 100l nastawu. ;)
Na 100 l nastawu to spokojnie można dać 33 kg glukozy i 3 paczki po 90 g Black Label Turbo. Przerobią do -4 .
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: michal278 »

Dokładnie 33kg i da to jakieś 17% z grubsza.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Drupi »

A ja myślę że jeśli poświęcamy większy koszt na glukozę dla lepszej jakości to nie warto tyle dawać. Wyjdzie gorsze. 25 kg w sam raz.
I like noble drinks.

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: michal278 »

Black label idealnie pracują przy 17% przy 350g drożdży na 100l nastawu.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

drucik123
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 12 lis 2017, 19:20
Ulubiony Alkohol: Wódka
Status Alkoholowy: Destylator
Podziękował: 13 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: drucik123 »

U mnie wygląda to tak nastawiłem wczoraj 32litry wody 12.5kg glukozy cargill BLG startowe 20 po 24 godzinach też 20 lecz z tendencją do 19 czy to jest normalne ?
Drugi nastaw to 16kg cukru ba 42 litry wody Blg startowe 20-21 po 24 godzinach spadło do 15 w obu przypadkach używałem drożdży alcotec vodka
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Doody »

W obu przypadkach Blg oscyluje w okolicach 28... a nie 20. Raczej zmień cukromierz.
Pozdrawiam
Darek

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: michal278 »

Pierwszy nastaw masz na 21"procent, te drożdże tego nie dadzą rady zjeść. Drugi nastaw to 22 procenty, podobnie. Sposobow jest wiele obliczenia ile cukru dać na nastaw. Proponuję na kg cukru najmniej 3.75litra wody, a bezpieczniej dać nawet 4litry. Czyli na beczkę 100l wsypujemy 27- 25kg cukru. Glukozy można więcej.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: radius »

michal278 pisze:Pierwszy nastaw masz na 21 procent, te drożdże tego nie dadzą rady zjeść. Drugi nastaw to 22 procenty, podobnie.
Polecam podszkolić się w matematyce ;)
Pierwszy nastaw, przyjmując wydajność alkoholową glukozy na poziomie 0,55 l/kg, będzie miał maksymalnie 17%, natomiast drugi, przy wydajności cukru 0,6 l/kg, będzie miał 18%.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

jaro11043
50
Posty: 72
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 21:53
Krótko o sobie: Robię to, bo lubię.
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: jaro11043 »

Witam, ja tam z matmy orzeł nie jestem ,ale wyszło mi 2,56 l na 1 kg słodkiego toż to ma BLG, że hej.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: radius »

Co ci "wyszło", bo nie bardzo rozumiem? :problem:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

jaro11043
50
Posty: 72
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 21:53
Krótko o sobie: Robię to, bo lubię.
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: jaro11043 »

Wyszło mi, że 32 litry wody na 12,5 kg glukozy daje 2,56 litra wody na 1 kilogram plus glukoza 0,5 litra tj. około 38 litrów całości, to BLG jest wysokie jak na drożdże typu vodka.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: radius »

No, ale o tym (wysokim blg) to już Doody pisał trochę wyżej ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

jaro11043
50
Posty: 72
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 21:53
Krótko o sobie: Robię to, bo lubię.
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: jaro11043 »

No fakt :) .

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: michal278 »

Radius sam się ucz matematyki. Z kg glukozy będzie 0.55l spirytusu. Z 12.5 będzie 6.875l. Podziel to przez 32litry wody. Nie było nastawu 32litry tylko dał do 32litrow wody tyle glukozy!!

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: radius »

Nie kompromituj się;
michal278 pisze:Nie było nastawu 32 litry tylko dał do 32 litrów wody tyle glukozy!!
No a ile objętości zajęła ta glukoza :o
J. Cieślak pisze:
"Jeden kg cukru przy rozpuszczeniu go w wodzie wywołuje zwiększenie się objętości o 0,6l"
:mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: michal278 »

Kuźwa no fakt. Tylko jeśli liczymy blg to lepiej liczyć masowo. Zatem takie drożdże powinny to jakoś przerobić
..

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: radius »

A można to, blg liczyć inaczej niż tylko "masowo"? :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Mafiej
250
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Mafiej »

Jeden kg cukru zwiększa objętość o 0,6 litra a kg glukozy o 0,45 litra..
1 kg cukru odpowiada 1,12 kg glukozy.
Tak mi ostatnio wyszło jak mierzyłem.
Muszę jeszcze sprawdzić czy 1 kg cukru i 1,12 kg glukozy podbije brix w takim samym stopniu...
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: psotamt »

Tylko weź pod uwagę fakt, że glukoza glukozie nie równa. Mnie na glukozie z PEPEES (12,5 kg/37 litrów wody) BLG wskazywało ~ 23. Przy takich samych proporcjach chińska glukoza dawała prawie 26. Miało to oczywiście wpływ na wydajność; z chińskiej jest o ~ 0,7 litra produktu więcej.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Doody »

Ja mam bardzo podobne spostrzeżenia do kolegi @psotamt. I pomimo, że chińska wg "papierów" to 99,9% glukozy, coś podnosi "sztucznie" Blg. Jeszcze nie rozgryzłem co.. ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

drucik123
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 12 lis 2017, 19:20
Ulubiony Alkohol: Wódka
Status Alkoholowy: Destylator
Podziękował: 13 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: drucik123 »

Doody pisze:W obu przypadkach Blg oscyluje w okolicach 28... a nie 20. Raczej zmień cukromierz.
dodam ze do tych 32litrow wody po rozmieszaniu gluko dodałem jeszcze 5 litrów na wyrównanie temperatury

dzisiaj zakupie nowy cukromierz i sprawdzę BLG faktycznie może być walnięty bo wczoraj wskazywał mi na cukrze 3BLG a na gulko 10BLG co raczej po trzech dniach jest nie możliwe

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: gadaka »

Robił ktoś nastaw z glukozy węgierskiej?
Awatar użytkownika

Mafiej
250
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Mafiej »

Doody pisze: Jeszcze nie rozgryzłem co.. ;)
Pewnie jakieś chemikalia :womit:
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Doody »

No właśnie nie bardzo chemikalia, bo niby jakie? Po drugie rektyfikat z chińskiej glukozy jest bardzo dobry i porównywalny z rektyfikatem z glukozy polskiej.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: psotamt »

Doody pisze:...rektyfikat z chińskiej glukozy jest bardzo dobry i porównywalny z rektyfikatem z glukozy polskiej.
I gdyby nie to, że o gustach nie dyskutuje się, polemizowałbym. W moim subiektywnym odczuciu, spirytus i wódka z chińskiej glukozy są lepsze niźli z polskiej.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: gadaka »

Jeśli polska jest z ziemniaka to z czego jest chińska?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: radius »

Wystarczy wrócić kilka stron wcześniej - http://alkohole-domowe.com/forum/post14 ... ml#p149811
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Ozzy
30
Posty: 30
Rejestracja: środa, 31 sty 2018, 14:16
Krótko o sobie: Początkujący producent i koneser napoi wysokoprocentowych.
Ulubiony Alkohol: Whyski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Niepołomice
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Ozzy »

No i na mnie przyszedł czas, aby się rozkoszować lepszym smakiem.
Stworzyłem nastaw 50 litrowy z około 20 kg glukozy krystalicznej. Kupiłem glukozę przez internet za 88 zł - 25kg.
Skorzystałem ze sprawdzonych drożdży Cobra 6 w ilości 2 saszetki - woda temp. około 25.
Za parę godzin pojawią się pewnie pierwsze oznaki fermentacji. BLG początkowe 27 BLG.
Czas start. :) Następnymi efektami się z Wami podzielę. :punk:
Z poważaniem i respektem , dla wszystkich doświadczonych kolegów i koleżanek.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: masterpaw2 »

Ozzy, jak dysponujesz odpowiednio dużym fermentatorem, to radziłbym Ci dopełnić do jakichś 95l, dodajac resztę gluko, blg będziesz miał wtedy w granicach nieco później 24(czyli optymalnie) i nastawu na dwa wsady do kotla.
Edit.
Cóś mi nie pasowało i zajrzałem do Twojego posta jeszcze raz.
Jesli zrobiłeś nastaw 50l brutto z 20kg gluko to BLG masz prawie 35, jeśli te 20kg rozpuściłeś w 50l wody, to BLG ~28, objętość przeszło 60l.
To jak żeś to dokładnie poczynił?
Zrób taj jak napisałem wyżej, a będziesz Pan zadowolony :ok:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Ozzy
30
Posty: 30
Rejestracja: środa, 31 sty 2018, 14:16
Krótko o sobie: Początkujący producent i koneser napoi wysokoprocentowych.
Ulubiony Alkohol: Whyski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Niepołomice
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Ozzy »

No słuchaj wlałem na wstępie do beki 50 litrowej około 20 litrów zimnej wody (ala schładzającej, nastaw), następnie zagotowałem 20 litrów wody w garze i dosypałem miarką dwulitrową 1/3 worka 25kg glukozy, pamiętając o mieszaniu oraz całkowitym rozpuszczeniu .
60 Litrów by się nawet nie zmieściło bo mam po miarkę na 50 zrobioną, więc dolałem tam tylko później wody zimnej schłodziłem chłodnicą, i przy temp. 25 dodałem drożdże.
zanurzyłem Balingomierz (korzystam także z refraktometru), w środku i po ustabilizowaniu płynu odczytałem poziom - możliwe , ze jest to w granicach błędu z uwagi na podwyższoną temperaturę do odczytu, z uwagi na kalibrację przy 20 stopniach płynów. Nie korygowałem już tego. i tak mi to wyszło.
Z ostatniej chwili drożdże pięknie pracują. Z beczki wydobywa się piękny syk. Temperatura miodzio nie podwyższona, BLG dzisiaj już o 7 rano wyniosło 20 BLG.
Z poważaniem i respektem , dla wszystkich doświadczonych kolegów i koleżanek.
Awatar użytkownika

Ozzy
30
Posty: 30
Rejestracja: środa, 31 sty 2018, 14:16
Krótko o sobie: Początkujący producent i koneser napoi wysokoprocentowych.
Ulubiony Alkohol: Whyski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Niepołomice
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Ozzy »

masterpaw2 pisze:Ozzy, jak dysponujesz odpowiednio dużym fermentatorem, to radziłbym Ci dopełnić do jakichś 95l, dodajac resztę gluko, blg będziesz miał wtedy w granicach nieco później 24(czyli optymalnie) i nastawu na dwa wsady do kotla.
Edit.
No problem w tym , że mam tylko 2 x 50 litrów ale no trudno , w dniu dzisiejszym BLG wynosi już prawie 0 więc, pokuszę się o stwierdzenie, że drożdże kochają wręcz glukozę :) hehe
Dobrze pochwalę się wynikami destylacji w następnym poście , tym czasem z cukrówki wychodzi mi ponad 96% !!!
Z poważaniem i respektem , dla wszystkich doświadczonych kolegów i koleżanek.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: masterpaw2 »

Skoro tak Ci to wyszło, to gratulacje :ok: chłopaki musiały się nieźle napracować. Pewnie zaraz padną z :pije:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: psotamt »

Ozzy pisze:Dobrze pochwalę się wynikami destylacji w następnym poście , tym czasem z cukrówki wychodzi mi ponad 96% !!!
Nie wiem na czym prowadzisz rektyfikację, ale mogę Cię zapewnić, że z 20 kg glukozy powinno wyjść nie mniej niż 10 litrów spirytusu. Z tej liczby co najmniej 7 litrów już takiego do spożycia. Z glukozy tylko ogony robi się na 2,5, środek serca nie wymaga ponownej rektyfikacji. Co innego z cukrem, gdzie wszystko trzeba pogonić raz jeszcze.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1843
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: drgranatt »

psotamt pisze:... mogę Cię zapewnić, że z 20 kg glukozy powinno wyjść nie mniej niż 10 litrów spirytusu. Z tej liczby co najmniej 7 litrów już takiego do spożycia.
Chyba trochę więcej, powinno wyjść 8,5 - 9 litrów serca.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: psotamt »

drgranatt pisze:Chyba trochę więcej, powinno wyjść 8,5 - 9 litrów serca.
Zależy jak kto separuje. Ja z 12,5 kg glukozy odbieram nie więcej niż 150 ml przedgonu na wylanie i potem 0,5 litra na drugie gotowanie. Potem dopiero odbieram serce do spożycia. Przy na prawdę dobrych wiatrach uzbieram serca 5 litrów, ale nie zawsze. Reszta razem z pogonami idzie na 2,5.
Wszystko też zależy od glukozy. Miałem chińską i z PEPEES, gdzie z pierwszej zawsze było jakieś 0,5 litra spirytusu więcej. Tylko chińska glukoza skończyła się i nie wiadomo czy ktoś ją jeszcze sprowadzi.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Ozzy
30
Posty: 30
Rejestracja: środa, 31 sty 2018, 14:16
Krótko o sobie: Początkujący producent i koneser napoi wysokoprocentowych.
Ulubiony Alkohol: Whyski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Niepołomice
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Ozzy »

No właśnie mam Peppesa więc zobaczymy. A na czym prowadzę rektyfikację? na mojej Elżbiecie czyli AAbrateku (patrz opis):).Niebawem dołączę jeszcze bufor stabilizujący, bo zamówiłem tydzień temu i czekam z utęsknieniem :).
Z poważaniem i respektem , dla wszystkich doświadczonych kolegów i koleżanek.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: psotamt »

A tak w kontekście patriotycznym przy zakupie glukozy:
Cargill vs. Polska (2008 r.) - amerykańska firma spożywcza Cargill pozwała nasz kraj na podstawie traktatu o stosunkach handlowych z USA do trybunału w Paryżu za ograniczenia w stosowaniu syropu izoglukozowego. Arbitrzy uznali, że jest to dyskryminacja. Polska musiała zapłacić 20 milionów dolarów odszkodowania.
Źródło: http://fakty.interia.pl/raporty/raport- ... Id,2285990
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: michal278 »

Dodam od siebie: budując Cargill w offsecie trzeba było zamknąć cukrownię Łapy. Taki mały offtop. Pepees zaś był producentem też piwa Łomża ale skupił się na produkcji glukozy i skrobi i sprzedał browar.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 7 mar 2018, 07:57 przez michal278, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Zurek91
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 4 lip 2017, 19:06
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Zurek91 »

Panowie, chcę zrobić nastaw 50L na drożdżach Alcotec 48, oczywiście na glukozie. Skoro jest mniej wydajna to ile jej dodać do nastawu?
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: psotamt »

Jako, że glukoza do naszych potrzeb występuje na rynku w opakowaniach 25 kg, zwykle dzieli się worek na połowę. Do tej połowy zaś potrzebne jest 37 litrów wody. To optymalne proporcje. Wtedy do kotła jest do wlania 42 litry po dobrym sklarowaniu. Jeśli potrzebujesz 50 litrów wsadu, musisz proporcjonalnie zwiększyć ilość składników.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”