Na 100 l nastawu to spokojnie można dać 33 kg glukozy i 3 paczki po 90 g Black Label Turbo. Przerobią do -4 .Doody pisze:... 25kg i to jest właśnie idealna ilość na 100l nastawu.
Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
-
- Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 12 lis 2017, 19:20
- Ulubiony Alkohol: Wódka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Podziękował: 13 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
U mnie wygląda to tak nastawiłem wczoraj 32litry wody 12.5kg glukozy cargill BLG startowe 20 po 24 godzinach też 20 lecz z tendencją do 19 czy to jest normalne ?
Drugi nastaw to 16kg cukru ba 42 litry wody Blg startowe 20-21 po 24 godzinach spadło do 15 w obu przypadkach używałem drożdży alcotec vodka
Drugi nastaw to 16kg cukru ba 42 litry wody Blg startowe 20-21 po 24 godzinach spadło do 15 w obu przypadkach używałem drożdży alcotec vodka
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Pierwszy nastaw masz na 21"procent, te drożdże tego nie dadzą rady zjeść. Drugi nastaw to 22 procenty, podobnie. Sposobow jest wiele obliczenia ile cukru dać na nastaw. Proponuję na kg cukru najmniej 3.75litra wody, a bezpieczniej dać nawet 4litry. Czyli na beczkę 100l wsypujemy 27- 25kg cukru. Glukozy można więcej.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Pierwszy nastaw, przyjmując wydajność alkoholową glukozy na poziomie 0,55 l/kg, będzie miał maksymalnie 17%, natomiast drugi, przy wydajności cukru 0,6 l/kg, będzie miał 18%.
Polecam podszkolić się w matematycemichal278 pisze:Pierwszy nastaw masz na 21 procent, te drożdże tego nie dadzą rady zjeść. Drugi nastaw to 22 procenty, podobnie.
Pierwszy nastaw, przyjmując wydajność alkoholową glukozy na poziomie 0,55 l/kg, będzie miał maksymalnie 17%, natomiast drugi, przy wydajności cukru 0,6 l/kg, będzie miał 18%.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Radius sam się ucz matematyki. Z kg glukozy będzie 0.55l spirytusu. Z 12.5 będzie 6.875l. Podziel to przez 32litry wody. Nie było nastawu 32litry tylko dał do 32litrow wody tyle glukozy!!
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Nie kompromituj się;
No a ile objętości zajęła ta glukozamichal278 pisze:Nie było nastawu 32 litry tylko dał do 32 litrów wody tyle glukozy!!
J. Cieślak pisze:
"Jeden kg cukru przy rozpuszczeniu go w wodzie wywołuje zwiększenie się objętości o 0,6l"
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 268
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
- Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Rogaland Norwegia
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Tylko weź pod uwagę fakt, że glukoza glukozie nie równa. Mnie na glukozie z PEPEES (12,5 kg/37 litrów wody) BLG wskazywało ~ 23. Przy takich samych proporcjach chińska glukoza dawała prawie 26. Miało to oczywiście wpływ na wydajność; z chińskiej jest o ~ 0,7 litra produktu więcej.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 12 lis 2017, 19:20
- Ulubiony Alkohol: Wódka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Podziękował: 13 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
dzisiaj zakupie nowy cukromierz i sprawdzę BLG faktycznie może być walnięty bo wczoraj wskazywał mi na cukrze 3BLG a na gulko 10BLG co raczej po trzech dniach jest nie możliwe
dodam ze do tych 32litrow wody po rozmieszaniu gluko dodałem jeszcze 5 litrów na wyrównanie temperaturyDoody pisze:W obu przypadkach Blg oscyluje w okolicach 28... a nie 20. Raczej zmień cukromierz.
dzisiaj zakupie nowy cukromierz i sprawdzę BLG faktycznie może być walnięty bo wczoraj wskazywał mi na cukrze 3BLG a na gulko 10BLG co raczej po trzech dniach jest nie możliwe
-
- Posty: 268
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
- Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Rogaland Norwegia
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
I gdyby nie to, że o gustach nie dyskutuje się, polemizowałbym. W moim subiektywnym odczuciu, spirytus i wódka z chińskiej glukozy są lepsze niźli z polskiej.Doody pisze:...rektyfikat z chińskiej glukozy jest bardzo dobry i porównywalny z rektyfikatem z glukozy polskiej.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Wystarczy wrócić kilka stron wcześniej - http://alkohole-domowe.com/forum/post14 ... ml#p149811
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 30
- Rejestracja: środa, 31 sty 2018, 14:16
- Krótko o sobie: Początkujący producent i koneser napoi wysokoprocentowych.
- Ulubiony Alkohol: Whyski
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Niepołomice
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
No i na mnie przyszedł czas, aby się rozkoszować lepszym smakiem.
Stworzyłem nastaw 50 litrowy z około 20 kg glukozy krystalicznej. Kupiłem glukozę przez internet za 88 zł - 25kg.
Skorzystałem ze sprawdzonych drożdży Cobra 6 w ilości 2 saszetki - woda temp. około 25.
Za parę godzin pojawią się pewnie pierwsze oznaki fermentacji. BLG początkowe 27 BLG.
Czas start. Następnymi efektami się z Wami podzielę.
Stworzyłem nastaw 50 litrowy z około 20 kg glukozy krystalicznej. Kupiłem glukozę przez internet za 88 zł - 25kg.
Skorzystałem ze sprawdzonych drożdży Cobra 6 w ilości 2 saszetki - woda temp. około 25.
Za parę godzin pojawią się pewnie pierwsze oznaki fermentacji. BLG początkowe 27 BLG.
Czas start. Następnymi efektami się z Wami podzielę.
Z poważaniem i respektem , dla wszystkich doświadczonych kolegów i koleżanek.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Ozzy, jak dysponujesz odpowiednio dużym fermentatorem, to radziłbym Ci dopełnić do jakichś 95l, dodajac resztę gluko, blg będziesz miał wtedy w granicach nieco później 24(czyli optymalnie) i nastawu na dwa wsady do kotla.
Edit.
Cóś mi nie pasowało i zajrzałem do Twojego posta jeszcze raz.
Jesli zrobiłeś nastaw 50l brutto z 20kg gluko to BLG masz prawie 35, jeśli te 20kg rozpuściłeś w 50l wody, to BLG ~28, objętość przeszło 60l.
To jak żeś to dokładnie poczynił?
Zrób taj jak napisałem wyżej, a będziesz Pan zadowolony
Edit.
Cóś mi nie pasowało i zajrzałem do Twojego posta jeszcze raz.
Jesli zrobiłeś nastaw 50l brutto z 20kg gluko to BLG masz prawie 35, jeśli te 20kg rozpuściłeś w 50l wody, to BLG ~28, objętość przeszło 60l.
To jak żeś to dokładnie poczynił?
Zrób taj jak napisałem wyżej, a będziesz Pan zadowolony
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 30
- Rejestracja: środa, 31 sty 2018, 14:16
- Krótko o sobie: Początkujący producent i koneser napoi wysokoprocentowych.
- Ulubiony Alkohol: Whyski
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Niepołomice
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
No słuchaj wlałem na wstępie do beki 50 litrowej około 20 litrów zimnej wody (ala schładzającej, nastaw), następnie zagotowałem 20 litrów wody w garze i dosypałem miarką dwulitrową 1/3 worka 25kg glukozy, pamiętając o mieszaniu oraz całkowitym rozpuszczeniu .
60 Litrów by się nawet nie zmieściło bo mam po miarkę na 50 zrobioną, więc dolałem tam tylko później wody zimnej schłodziłem chłodnicą, i przy temp. 25 dodałem drożdże.
zanurzyłem Balingomierz (korzystam także z refraktometru), w środku i po ustabilizowaniu płynu odczytałem poziom - możliwe , ze jest to w granicach błędu z uwagi na podwyższoną temperaturę do odczytu, z uwagi na kalibrację przy 20 stopniach płynów. Nie korygowałem już tego. i tak mi to wyszło.
Z ostatniej chwili drożdże pięknie pracują. Z beczki wydobywa się piękny syk. Temperatura miodzio nie podwyższona, BLG dzisiaj już o 7 rano wyniosło 20 BLG.
60 Litrów by się nawet nie zmieściło bo mam po miarkę na 50 zrobioną, więc dolałem tam tylko później wody zimnej schłodziłem chłodnicą, i przy temp. 25 dodałem drożdże.
zanurzyłem Balingomierz (korzystam także z refraktometru), w środku i po ustabilizowaniu płynu odczytałem poziom - możliwe , ze jest to w granicach błędu z uwagi na podwyższoną temperaturę do odczytu, z uwagi na kalibrację przy 20 stopniach płynów. Nie korygowałem już tego. i tak mi to wyszło.
Z ostatniej chwili drożdże pięknie pracują. Z beczki wydobywa się piękny syk. Temperatura miodzio nie podwyższona, BLG dzisiaj już o 7 rano wyniosło 20 BLG.
Z poważaniem i respektem , dla wszystkich doświadczonych kolegów i koleżanek.
-
- Posty: 30
- Rejestracja: środa, 31 sty 2018, 14:16
- Krótko o sobie: Początkujący producent i koneser napoi wysokoprocentowych.
- Ulubiony Alkohol: Whyski
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Niepołomice
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Dobrze pochwalę się wynikami destylacji w następnym poście , tym czasem z cukrówki wychodzi mi ponad 96% !!!
No problem w tym , że mam tylko 2 x 50 litrów ale no trudno , w dniu dzisiejszym BLG wynosi już prawie 0 więc, pokuszę się o stwierdzenie, że drożdże kochają wręcz glukozę hehemasterpaw2 pisze:Ozzy, jak dysponujesz odpowiednio dużym fermentatorem, to radziłbym Ci dopełnić do jakichś 95l, dodajac resztę gluko, blg będziesz miał wtedy w granicach nieco później 24(czyli optymalnie) i nastawu na dwa wsady do kotla.
Edit.
Dobrze pochwalę się wynikami destylacji w następnym poście , tym czasem z cukrówki wychodzi mi ponad 96% !!!
Z poważaniem i respektem , dla wszystkich doświadczonych kolegów i koleżanek.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Nie wiem na czym prowadzisz rektyfikację, ale mogę Cię zapewnić, że z 20 kg glukozy powinno wyjść nie mniej niż 10 litrów spirytusu. Z tej liczby co najmniej 7 litrów już takiego do spożycia. Z glukozy tylko ogony robi się na 2,5, środek serca nie wymaga ponownej rektyfikacji. Co innego z cukrem, gdzie wszystko trzeba pogonić raz jeszcze.Ozzy pisze:Dobrze pochwalę się wynikami destylacji w następnym poście , tym czasem z cukrówki wychodzi mi ponad 96% !!!
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Chyba trochę więcej, powinno wyjść 8,5 - 9 litrów serca.psotamt pisze:... mogę Cię zapewnić, że z 20 kg glukozy powinno wyjść nie mniej niż 10 litrów spirytusu. Z tej liczby co najmniej 7 litrów już takiego do spożycia.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Wszystko też zależy od glukozy. Miałem chińską i z PEPEES, gdzie z pierwszej zawsze było jakieś 0,5 litra spirytusu więcej. Tylko chińska glukoza skończyła się i nie wiadomo czy ktoś ją jeszcze sprowadzi.
Zależy jak kto separuje. Ja z 12,5 kg glukozy odbieram nie więcej niż 150 ml przedgonu na wylanie i potem 0,5 litra na drugie gotowanie. Potem dopiero odbieram serce do spożycia. Przy na prawdę dobrych wiatrach uzbieram serca 5 litrów, ale nie zawsze. Reszta razem z pogonami idzie na 2,5.drgranatt pisze:Chyba trochę więcej, powinno wyjść 8,5 - 9 litrów serca.
Wszystko też zależy od glukozy. Miałem chińską i z PEPEES, gdzie z pierwszej zawsze było jakieś 0,5 litra spirytusu więcej. Tylko chińska glukoza skończyła się i nie wiadomo czy ktoś ją jeszcze sprowadzi.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 30
- Rejestracja: środa, 31 sty 2018, 14:16
- Krótko o sobie: Początkujący producent i koneser napoi wysokoprocentowych.
- Ulubiony Alkohol: Whyski
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Niepołomice
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
No właśnie mam Peppesa więc zobaczymy. A na czym prowadzę rektyfikację? na mojej Elżbiecie czyli AAbrateku (patrz opis):).Niebawem dołączę jeszcze bufor stabilizujący, bo zamówiłem tydzień temu i czekam z utęsknieniem .
Z poważaniem i respektem , dla wszystkich doświadczonych kolegów i koleżanek.
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
A tak w kontekście patriotycznym przy zakupie glukozy:
Źródło: http://fakty.interia.pl/raporty/raport- ... Id,2285990Cargill vs. Polska (2008 r.) - amerykańska firma spożywcza Cargill pozwała nasz kraj na podstawie traktatu o stosunkach handlowych z USA do trybunału w Paryżu za ograniczenia w stosowaniu syropu izoglukozowego. Arbitrzy uznali, że jest to dyskryminacja. Polska musiała zapłacić 20 milionów dolarów odszkodowania.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Dodam od siebie: budując Cargill w offsecie trzeba było zamknąć cukrownię Łapy. Taki mały offtop. Pepees zaś był producentem też piwa Łomża ale skupił się na produkcji glukozy i skrobi i sprzedał browar.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 7 mar 2018, 07:57 przez michal278, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Jako, że glukoza do naszych potrzeb występuje na rynku w opakowaniach 25 kg, zwykle dzieli się worek na połowę. Do tej połowy zaś potrzebne jest 37 litrów wody. To optymalne proporcje. Wtedy do kotła jest do wlania 42 litry po dobrym sklarowaniu. Jeśli potrzebujesz 50 litrów wsadu, musisz proporcjonalnie zwiększyć ilość składników.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.