Witam,
Postanowiłem zrobić pierwsza whisky STONEWALLS SOUTHERN WHISKEY przepisu:
Składniki:
• 5 l wody,
• 1 litr syropu kukurydzianego,
• 150 ml miodu,
• 50 g drożdży turbo 48,
• KEG / BECZKA.
Sposób wykonania:
1. Wymieszać syrop i miód z wodą o temp. 25-30 st. C.
2. Dodać uwodnione drożdże Turbo 48 .
3. Fermentacja 7-14 dni. Leżakowanie jak najdłuższe!
Moje pytania:
1) Po fermentacji całość przefiltrować i do beczki zostawić do leżakowania ?
2) Wiorki dębowe będe zalewał (25g) whisky gotową i wrzuce je do beczki po fermentacji w trakcie moze 15%, bedzie dobrze ?
3) Czy powinienem dodać jakis spirytus, cokolwiek jeszcze ?
STONEWALLS SOUTHERN WHISKEY - Czy, aby na pewno tak ?
-
- Posty: 268
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
- Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Rogaland Norwegia
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
-
- Posty: 383
- Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
- Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
- Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: STONEWALLS SOUTHERN WHISKEY - Czy, aby na pewno tak ?
Z takiej ilości wyjdzie ci tyle co kot napłakał i do whisky będzie "temu" baaaardzo daleko. Może zacznij od czegoś prostszego jeśli jesteś początkujący a najlepiej od przeczytania podstawowych informacji niezbędnych w naszej pasji, które znajdziesz na tym forum