Druga destylacja- jakiej wody użyć?

Zbiór podstawowych wiadomości dla początkujących destylerów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:

Post autor: Zygmunt »

Witam,
Po pierwszym złożeniu aparatury wlewam 20l wody i destyluje, coby sprawdzić szczelność, wydajność itp. Jeżeli wszystko będzie ok, wlewam ok 25l 13% zacieru, destyluję. Powiedzmy, że otrzymam jakieś 3-4l - założymy- 80%, którą chciałbym przedestylować jeszcze raz.
Teoretycznie takiego rozcieńczonego destylatu- załóżmy, że rozcieńczam do 40%- będzie ok 8l- nie za mało do kega? Jak u Was się to zachowywało?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

bogdan
500
Posty: 509
Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Druga destylacja- jakiej wody użyć?

Post autor: bogdan »

Zlewasz zwykłą kranówkę, czy za mało? Jeśli na gazie gotujesz, to nie za mało. Jaśli grzałką, to musisz wziąć pod uwagę, to żeby woda pozostała w KEGU miała po gotowaniu objętość conajmniej taką, by zakrywała grzałkę. Ot i wszystko.

pozdrawiam Bogdan

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Druga destylacja- jakiej wody użyć?

Post autor: mima »

A najlepiej robi się to tak, że wlewa się
najpierw wodę i musi ona zakrywać
grzałki. Później lejesz destylat.
Wtedy jest pewność że grzałki się
nie wynurzą.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Druga destylacja- jakiej wody użyć?

Post autor: Zygmunt »

E, ten zbiornik akurat grzeję LPG, więc o grzałki się nie martwię :)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

ksynio79
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 14 sty 2010, 16:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) (zwyczajny normalny spokojny szatan :P )
Ulubiony Alkohol: Śliwowica
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Re: Zapytanie apropo %

Post autor: ksynio79 »

szczotkiewicz pisze:Po pierwszej destylacjio rozcieńcz do 40%, przejedz (przedestyluj jeszcze raz).

To już będzie gotowy trunek, a do ilu tuy go rozcieńczysz to zależy tylko od Ciebie jaki wolisz pić:D

Pozdrawiam
Witam ja mam do tego pytanko dotyczace drugiej destylacji jakiej wody najlepiej zastosowac do rozcieczenia? (przegotowana czy demineralizowana) :freak:
Awatar użytkownika

Maciej_K
400
Posty: 407
Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
Krótko o sobie: Majster
Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zapytanie apropo %

Post autor: Maciej_K »

Chyba zaczynamy się rozdrabniać :) .
O ile z kranu nie leci ci woda o mineralizacji 25g/l, a w granicach 300-600mg/l, to rozcieńczaj kranówką.

Z chemicznego punktu widzenia lepiej pewnie użyć demineralizowanej, bo jest w niej więcej miejsca na smrody, które miałyby się w niej rozpuszczać, no i w kotle nie będzie kamienia. Ale to przegięcie jest już, według mnie.

Docent, nie teoryzuj.

Rozcieńczaj kranówką.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Zapytanie apropo %

Post autor: Zygmunt »

Do drugiej destylacji to nawet śniegiem możesz rozcieńczać, bo i tak wszystko w kotle zostaje. Szczególna troska o minerały występuje dopiero w fazie rozcieńczania przedkonsumpcyjnego.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

ksynio79
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 14 sty 2010, 16:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) (zwyczajny normalny spokojny szatan :P )
Ulubiony Alkohol: Śliwowica
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Re: Druga destylacja- jakiej wody użyć?

Post autor: ksynio79 »

Wielkie dzieki i juz problem z glowy (przeciez to logiczne ze zostaje w kotle sory pochopne pytanie :respect:
Awatar użytkownika

Coorp.pl
100
Posty: 112
Rejestracja: czwartek, 10 wrz 2009, 20:24
Krótko o sobie: Zbyt wiele szczegółów nie ma co zdradzać. Kocham moją Rodzinę a Przyjaciele są ważni jak moi Krewni. Kiedyś kupię sobie ranczo, wybuduję dom, wędzarnię, ziemiankę i szopę do pędzenia. Kto wie? Może wykopię staw? Posadzę na pewno brzozy. A może dęby i lipy ;-) Świerki i sosny też tam będą. Będę miał kurki i świnki, a kto wie, czy nie będzie tam krówki i konika :-)
Ulubiony Alkohol: własne wódki i nalewki oraz piwo braciszka Siurka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Puszcze Mazowsza
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Druga destylacja- jakiej wody użyć?

Post autor: Coorp.pl »

Nigdy nie gotowałem dwa razy, bo lubię drożdżowy posmak, ale wcale nie był bym taki hop - do przodu z tą kranówką. Pewnie aż tak nasze kubki smakowe nie są wyczulone, jak francuskich kiperów, ale to chyba nie przypadek, że polskie wódki są tak cenione na świecie. Czemu? Mamy bardzo dobre wody źródlane. Zresztą także jakość naszych piw jest doceniana na świecie z tego samego powodu - H2O proszę Panów! Gdyby nie było ważne co wlewamy do kotła, to po co się chrzanić z nastawem ze śliwków, jabłków, czy słodu? Idąc Waszym tokiem myślenia - zawsze powinien wyjść taki sam smakowo i jakościowo C2H5OH, a przecież nie wychodzi. Sama woda też jest ważna. Nie zaprzeczam, że też wszystko (prawie) robię na kranówie, ale nie piszcie, że woda do destylacji nie jest ważna.
"Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich".
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik


Ave Księstwo Oświęcimskie ;)

kudlatytraktor
10
Posty: 12
Rejestracja: piątek, 29 wrz 2017, 01:23
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) no dopóki psoty nie brakuje.....
Ulubiony Alkohol: IPA i inne wysokie chmiele
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Druga destylacja- jakiej wody użyć?

Post autor: kudlatytraktor »

Szukając odpowiedzi na inne pytanie znalazłem ten oto problem z wodą demineralizowaną. Mam prawie nieograniczony dostęp do wody destylowanej i zastanawiam się nad rozcieńczeniem przed II psoceniem? To znaczy że zaryzykuje, i o efektach poinformuje.
Awatar użytkownika

Searcher
100
Posty: 125
Rejestracja: czwartek, 31 sie 2017, 12:42
Krótko o sobie: To skomplikowane :)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: wielkopolskie
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Druga destylacja- jakiej wody użyć?

Post autor: Searcher »

Próbowałem, ale ciężko mi wyciągnąć jakiekolwiek wnioski. Bo i tak i tak produkt był idealny :)
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Druga destylacja- jakiej wody użyć?

Post autor: Pretender »

Zwykła kranówa. Tym bardziej, jeśli jest dobra. Nie ma co kombinować.

kudlatytraktor
10
Posty: 12
Rejestracja: piątek, 29 wrz 2017, 01:23
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) no dopóki psoty nie brakuje.....
Ulubiony Alkohol: IPA i inne wysokie chmiele
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Druga destylacja- jakiej wody użyć?

Post autor: kudlatytraktor »

Macie rację. Bez większych różnic.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Druga destylacja- jakiej wody użyć?

Post autor: lesgo58 »

kudlatytraktor pisze:Szukając odpowiedzi na inne pytanie znalazłem ten oto problem z wodą demineralizowaną. Mam prawie nieograniczony dostęp do wody destylowanej i zastanawiam się nad rozcieńczeniem przed II psoceniem? To znaczy że zaryzykuje, i o efektach poinformuje.
Tylko w przypadku gdy kranówa jest do :dupa: .
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pierwsze Kroki”