Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...
Awatar użytkownika

Kamal
1350
Posty: 1387
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: Kamal » środa, 4 paź 2017, 19:46

Piana może być oznaką, że drożdże ruszyły. Ale warto sprawdzać cukromierzem.
K.
Obrazek


ZABAWA: Pierwszy Forumowy Festiwal Piosenki Alkodomowej
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

INTseed
30
Posty: 30
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 17:55
Załączniki
Re: RE: Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: INTseed » czwartek, 5 paź 2017, 18:22

cyclib pisze:Już prawie 24h od zamknięcia butli, rurka co jakiś czas bulka, zbierają się okręgi białej piany na powierzchni, czy to oznaka że drożdże ruszyły ? Wybaczcie za tak laickie pytania ale to mój pierwszy nastaw.

Ruszyły. Teraz tylko poczekaj. W pewnym momencie przestanie bulkać, ale fermentacja się nie skończyła.


cyclib
5
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 3 paź 2017, 17:33
Załączniki
Re: RE: Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: cyclib » piątek, 6 paź 2017, 11:07

Obecnie piana ginie i powraca co jakiś czas ale w mniejszych ilościach, rurka nadal bulka, 3 doba. Wygląda na to że wszystko poszło dobrze, teraz tylko czekać <3
Dziękuje za pomoc i pozdrawiam !

Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego chyba, że odnosisz się do konkretnego fragmentu!


INTseed
30
Posty: 30
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 17:55
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: INTseed » wtorek, 10 paź 2017, 22:57

Kombinowałem z trzema rodzajami tłoczonych soczków.
Jabłko, jabłko-gruszka oraz jabłko-aronia.
Najbardziej mi smakuje sam jabłkowy.
Jak to u was wygląda?


Guaio
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 17 paź 2017, 17:40
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: Guaio » wtorek, 17 paź 2017, 17:52

Mam pytanie.
Nastawiłem cydr z kartona. Po raz pierwszy. Niestety miałem tylko wolne wiadro fermentacyjne 30L. a nastawu było 10L.
Na brzegach widać osad z piany czyli "kumple" ruszyły do dzieła. Niestety sterczałem przez 30 minut przy rurce i ani bombelka... Czy jest taka opcja, że to skiśnie w tak dużym pojemniku czy też jest szansa, że będzie smaczne????
Może ktoś jakieś spostrzeżenia ma co robić w takiej sytuacji?

BLG na starcie 11. W chwili obecnej BLG 3 (po 7 dniach)
Na dnie widać już osad. W smaku same drożdże....(ale nie ocet).
Pytanie na co teraz zwrócić szczególną uwagę ??:)


INTseed
30
Posty: 30
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 17:55
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: INTseed » sobota, 21 paź 2017, 10:20

To jeszcze gdzieś 14 dni i w butelki ;)


MichalG
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 6 lis 2017, 17:48
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: MichalG » czwartek, 9 lis 2017, 19:58

5 dni temu nastawiłem 22 litry soku jabłkowego tłoczonego na zimno. Dodałem drożdży dedykowanych do cydru i niemal od razu zaczął ładnie pracować. Po 3 dniach bulgotanie w rurce było dużo rzadsze a dziś nie słyszałem go ani razu. Na starcie było 10 blg a dziś czyli w piątym dniu mam 0. Czy możliwe żeby cukier z 22 litrów został tak szybko zjedzony? Temperatura w pokoju to 23 stopnie. Co polecacie robić? Cydr jest mocno wytrawny (taki lubię) ale nie sklarowany. W smaku jest dobry natomiast pachnie drożdżami. Co polecacie zrobić? Czekać parę dni? W sobotę minie dopiero tydzień od startu więc chyba za wcześnie na filtrowanie i butelkowanie?

Awatar użytkownika

Autor tematu
manowar
500
Posty: 542
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: manowar » czwartek, 9 lis 2017, 20:30

10 blg w 5 dni w 23C - żaden problem - dobrze rozbujane piwne zjadłyby w 2 max 3.
Nic nie robić. Jest mętny bo drożdże jeszcze pewnie resztki dojadają - przenieś do chłodnego i poczekaj jak dojedzą i opadną - wtedy rozlewaj.
I na następny raz - lepiej fermentować w chłodniejszym otoczeniu - będzie wolniej, ale smaczniej.
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe ZAPRASZAM

http://alkohole-domowe.com/forum/podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html - ZANIM ZAPYTASZ PRZECZYTAJ


MichalG
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 6 lis 2017, 17:48
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: MichalG » czwartek, 9 lis 2017, 20:38

Dzięki za info, obawiałem się jak się okazuje niesłusznie, że zbyt szybko przebiegła fermentacja. Czy dodatkowy tydzień na dojedzenie (czyli rozlew po 2 tygodni od startu będzie optymalny?


Nabwek
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 3 paź 2017, 18:08
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: Nabwek » środa, 15 lis 2017, 12:02

Witajcie!
Do kolejnego cydru z kartonika chciałbym dodać cynamon - byłoby idealnie na święta ;)
Stąd moje pytanie. Lepiej dodać całą laskę czy proszkowany cynamon?

Pozdrawiam,
Paweł

Awatar użytkownika

Autor tematu
manowar
500
Posty: 542
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: manowar » środa, 15 lis 2017, 21:25

Ja bym dał kawałki - łatwiej oddzielić niż proszek, który może zrobić zawiesinę i nie opaść. A przede wszystkim bym pomyślał czy nie lepiej zrobić z cynamonu napar i taki dolać - można wtedy dodać goździki jeszcze i co tam chcesz - i łatwiej dozować.
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe ZAPRASZAM

http://alkohole-domowe.com/forum/podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html - ZANIM ZAPYTASZ PRZECZYTAJ


gadaka
250
Posty: 255
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: gadaka » piątek, 17 lis 2017, 11:37

Opcja Kolegi @manowar jest także bezpieczniejsza - mniejsze szanse, że przedobrzysz z przyprawami dodając napar w częściach bądź mieszając w małej ilości....

Awatar użytkownika

Pretender
2000
Posty: 2490
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: Pretender » piątek, 17 lis 2017, 16:52

Jeśli chcesz dodawać cynamon, to posłuchaj manowara, tylko kora, nie będziesz miał problemów z klarownością.


eldier
450
Posty: 466
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: eldier » piątek, 17 lis 2017, 17:20

A zamiast naparu najlepiej zalać 70%, po kilku dniach już mocno cynamonowe. Do "malowania" w sam raz :) Tylko proponuje odmierzać strzykawką, żeby nie przedobrzyć.

Awatar użytkownika

Pretender
2000
Posty: 2490
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: Pretender » piątek, 17 lis 2017, 17:30

Dokładnie, żadnych naparów.


Wróć do „Cydr”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości