Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...
Awatar użytkownika

Autor tematu
teofil20
50
Posty: 80
Rejestracja: niedziela, 7 cze 2009, 11:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
likier kokosowy

Postautor: teofil20 » wtorek, 12 kwie 2011, 19:20

1-1,5 litr psoty;
1-2 kokosy;
Cukier do smaku;

Nakłuwamy orzech tak by mleko wylać do szklanki, rozłupujemy cały kokos i wybieramy biały miąższ. Do słoika wsypujemy wiórki z kokosa, wlewamy mleko kokosowe i zalewamy psotą. Odstawiamy na miesiąc lub dwa. Po tym czasie zlewamy likier przez kilkukrotnie złożona gazę i odstawiamy do dojrzewania, czas nieograniczony:)
Polecam mi smakowało
Picie alkoholu z umiarem, nie szkodzi nawet w największych ilościach.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

bogdan.wm
100
Posty: 105
Rejestracja: niedziela, 1 sie 2010, 16:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: okolice Giżycka
Załączniki
Re: likier kokosowy

Postautor: bogdan.wm » niedziela, 22 maja 2011, 19:31

witaj mam takie pytanko, jaki kolor powinien mieć ten likier?? Bo mój stoi już 2 miesiąc i ma kolor mleka. To dobrze??

Awatar użytkownika

Autor tematu
teofil20
50
Posty: 80
Rejestracja: niedziela, 7 cze 2009, 11:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: likier kokosowy

Postautor: teofil20 » czwartek, 26 maja 2011, 19:06

Czy kolor mleka to nie wiem, ale nie powinien. Gdy go robiłem kilka razy to wychodził mi taki mętny jak woda z małą ilością mleka. Póżniej potrafi sie jeszcze troche sklarować.
Picie alkoholu z umiarem, nie szkodzi nawet w największych ilościach.


markus383
150
Posty: 166
Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: mazowsze
Załączniki
Re: likier kokosowy

Postautor: markus383 » wtorek, 27 mar 2012, 10:54

Czy można użyć zwykłej wódki ze sklepu??

Macie może inne przepisy na Malibu, ale bez mleka.


we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 11:50
Załączniki
Re: likier kokosowy

Postautor: we125 » środa, 28 lis 2012, 18:52

Czy można mleko kokosowe zastąpić mlekiem zagęszczonym? I Miąższ z kokosa zwykłymi wiórkami kokosowymi? Raz piłem likierek który miał smak kokosowy był w takiej płaskiej butelce z której nalewało się z dwóch dzióbków.I chciałbym teraz sam zrobić bo był bardzo dobry.

Awatar użytkownika

Autor tematu
teofil20
50
Posty: 80
Rejestracja: niedziela, 7 cze 2009, 11:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: likier kokosowy

Postautor: teofil20 » czwartek, 29 lis 2012, 19:57

Bezpośrednio z tego przepisu nie zrobisz takiego likieru. Z tego co wiem tam jest inna zasada produkcji, jednak dokładnie jej nie znam więc nie będę w błąd wprowadzał.
Picie alkoholu z umiarem, nie szkodzi nawet w największych ilościach.

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5183
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: likier kokosowy

Postautor: Zygmunt » czwartek, 29 lis 2012, 20:05

Raz piłem likierek który miał smak kokosowy był w takiej płaskiej butelce z której nalewało się z dwóch dzióbków.I chciałbym teraz sam zrobić bo był bardzo dobry.


Prawdopodobnie chodzi Ci o Sheridan's: http://pl.wikipedia.org/wiki/Sheridan's

Nie jest to likier kokosowy.
Przy okazji- nie róbcie nalewek na wiórkach kokosowych i mleku kokosowym (tym tłustym, białym, z puchy- nie woda ze środka włochatego kokosa)- miałem straszny problem, żeby dobrze oddzielić tłuszcz od alkoholu, a smak wcale nie był rewelacyjny.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Pawellos999
50
Posty: 51
Rejestracja: wtorek, 2 paź 2012, 19:10
Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's Gentleman i inne odmiany Whisky poza domowymi oczywiście tego się nie da podrobić :D
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: likier kokosowy

Postautor: Pawellos999 » czwartek, 29 lis 2012, 20:13

Znalazłem coś takiego, z przepisu wydaje się ciekawy likier ale jeszcze nie miałem okazji testować i podobny tutaj
Za to ten mogę polecić z czystym sumieniem jeśli ktoś lubi kukułki (cukierki :) )
@markus383 jeśli chcesz bez mleka to zwyczajnie nie dawaj mleka tylko maceruj samego kokosa lub wiórki, też jest fajny smaczek ;)


we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 11:50
Załączniki
Re: likier kokosowy

Postautor: we125 » piątek, 30 lis 2012, 20:16

Tak Zygmunt jest to dokładnie ta butelka. Po przeczytaniu przepisu z internetu zrobiłem tak, zalałem wiórki kokosowe psotą 50% i po paru dniach odcedziłem. Mleko zagęszczone niesłodzone podgrzałem i rozpuściłem cukier waniliowy i zwykły cukier po ostudzeniu dodałem wódkę. Dzisiaj spróbowałem i czuć delikatny smak kokosa ale jest dużo gorsze jak likier kawowy. Dodam kawę i kakao powinno wszystko naprawić.


PETER29
450
Posty: 465
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Załączniki
Re: likier kokosowy

Postautor: PETER29 » czwartek, 28 mar 2013, 23:00

Likier kokosowy na wiórkach.

1. Paczka wiórek kokosowych ( 25 dkg)
2. Torebka cukru waniliowego
3. Mleko kokosowe w puszce ( 400 ml )
4. Mleko skondensowane słodkie ( 400 ml )
5. Mleko skondensowane niesłodzone ( 400 ml)
6. Flaszka psoty 40% ( 0,7 l )

Do słoja wsypujemy wiórki, cukier waniliowy i zalewamy psotką. Zakręcamy i codziennie potrząsamy słojem. ( przez 7 dni ).
Po tygodniu odcedzamy i wyciskamy wiórki przez gazę. Ciecz którą uzyskaliśmy wlewamy do garnka i po kolei dolewmy
mleka intensywnie miksująć. Po zmiksowaniu wszystkiego znów na tydzień do słoja codziennie mieszająć.
Po tygodniu do butelek i smacznego.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

Awatar użytkownika

soltys
100
Posty: 138
Rejestracja: sobota, 9 lut 2013, 13:10
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: woj. Podkarpackie
Załączniki
Re: likier kokosowy

Postautor: soltys » piątek, 31 sty 2014, 18:50

Zrobiłem likier wg przepisu kol. PETER29 ale coś poszło nie tak. Po zlaniu do butelek codziennie muszę nimi mocno potrząsać bo w przeciwnym wypadku na górze tworzy się piana, która krzepnąc całkowicie czopuje szyjkę butelki. Co mógłbym zrobić, żeby likierek jakoś uratować? Może ta piana to tłuszcz z mleka kokosowego? Może to odsączyć?
Jeżeli spożywamy alkohol - nie pijemy

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2557
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: likier kokosowy

Postautor: Wald » sobota, 1 lut 2014, 22:22

Przelej do słoja, a jak się zbierze, ściągnij ręcznikiem papierowym.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


PETER29
450
Posty: 465
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Załączniki
Re: likier kokosowy

Postautor: PETER29 » niedziela, 2 lut 2014, 17:35

Dziwne rzeczy u mnie nie tworzyło się coś takiego. Zresztą zostało bardzo szybko spożyte przez kobietki tak że nie miało prawa się wytworzyć. A tak na poważnie zdarzyło się ale to jak jedna butelczyna została na parę dni w lodówce. I to nie żadna piana a po prostu cały likier zgęstniał. Jak postał w temperaturze pokojowej bez problemu właził do kielicha.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF


siseniora
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 20 lis 2014, 18:36
Załączniki
Re: likier kokosowy

Postautor: siseniora » czwartek, 20 lis 2014, 18:49

chciałam zapytać czy dodanie barwnika spożywczego zmieni coś w likierze? oczywiście oprócz koloru i czy to dobry pomysł?

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: likier kokosowy

Postautor: gr000by » czwartek, 20 lis 2014, 21:05

Dobre jakościowo barwniki spożywcze nie powodują zmiany smaku trunku. Jak chcesz mieć alkohol o innym niż standardowy kolorze, to barwniki to najszybsza i najprostsza opcja zmiany koloru alkoholu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

Adrian222
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 4 sie 2017, 07:02
Załączniki
Re: likier kokosowy

Postautor: Adrian222 » poniedziałek, 6 lis 2017, 19:20

Mam przepis na likier kokosowy z takich składników:

- puszka mleka kokosowego 400ml
- puszka mleczka zagęszczonego słodzonego 530g
- 500ml wódki 40% lub 200ml spirytusu 95% i 300ml wody

Co sądzicie o tym żeby zamiast wódki dać spirytus 95%?
Jak długo coś takiego można przechowywać w temperaturze pokojowej?


sylcia
10
Posty: 12
Rejestracja: poniedziałek, 24 paź 2016, 07:52
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: likier kokosowy

Postautor: sylcia » czwartek, 9 lis 2017, 08:25

Jak długo może takie coś stać - nie wiem, nigdy nie robiłam i nie zagłębiałam się w temat. A jeśli chodzi o zamianę wódki na spirytus to jest to tylko Twoja decyzja, zależy jak mocną chcesz mieć nalewkę/likier. Ta z samego spirytusu będzie dwa razy mocniejsza niż z wódki.


Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości