Witam
W sierpniu nastawiłem wino z pomidorów. Po początkowej bardzo burzliwej fermentacji, zatrzymało się. W tej chwili jest po trzech przelaniach. Jest klarowne ale jest jeszcze dużo osadu. Cukromierz pokazuje dużą zawartość cukru. Dla mnie ma dziwny smak, na pewno inne niż piłem. Czy ktoś z forumowiczów robił wino z pomidorów? Ile czasu leżakowało do spożycia? Czy dużo cukru było w nastawie? Za wszystkie odpowiedzi i sugestie bardzo dziękuję.
Wino z pomidorów
Re: Wino z pomidorów
Trochę źle to napisałem. Po nastawieniu było ok. 200g/l cukru. Później była druga tura cukru, ale teraz nie pamiętam ile. Całe wino było planowane na 280g/l, niestety excel z moimi notatkami się uszkodził i straciłem wszystkie dokładne ilości składników . W tej chwili wino ma 150g/l cukru. Wydaje mi się trochę dużo cukru, bo porzeczka taką ilość cukru przerobiła do zera. Kolor jest ok. podobny do wina jabłkowego, ale smak taki sobie. Może jeszcze musi postać aby było lepsze w smaku.
Re: Wino z pomidorów
Drożdże jakie dodałem to szlachetne drożdże w płynie biowin, prawdopodobnie tokaj, ale w teraz już nie pamiętam a zapiski zginęły. Dodatkowo pożywka biowin. Z pogniecionych pomidorów (gatunek pomidorów nieznany nie kupione ze sklepu) wycisnąłem sok i do nastawu dodałem wcześniej wspomniany cukier.
Dziękuję za podpowiedzi, spróbuję go ruszyć i zobaczymy co wyjdzie. A któryś z Was robił wino pomidorowe?
Dziękuję za podpowiedzi, spróbuję go ruszyć i zobaczymy co wyjdzie. A któryś z Was robił wino pomidorowe?