Wino z pomidorów

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Autor tematu
synumk
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 10 wrz 2014, 14:43

Post autor: synumk »

Witam

W sierpniu nastawiłem wino z pomidorów. Po początkowej bardzo burzliwej fermentacji, zatrzymało się. W tej chwili jest po trzech przelaniach. Jest klarowne ale jest jeszcze dużo osadu. Cukromierz pokazuje dużą zawartość cukru. Dla mnie ma dziwny smak, na pewno inne niż piłem. Czy ktoś z forumowiczów robił wino z pomidorów? Ile czasu leżakowało do spożycia? Czy dużo cukru było w nastawie? Za wszystkie odpowiedzi i sugestie bardzo dziękuję.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino z pomidorów

Post autor: Kamal »

Niech ta osoba zdradzi Ci przepis. Być może robił z innej odmiany, a to ma spore znaczenie. Mógł też czegoś do tego wina dodać?
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino z pomidorów

Post autor: siwy1121 »

synumk pisze:Witam

Cukromierz pokazuje dużą zawartość cukru.
Dużo tzn ile ??? Wiesz ile cukru było na początku ???

Autor tematu
synumk
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 10 wrz 2014, 14:43
Re: Wino z pomidorów

Post autor: synumk »

Trochę źle to napisałem. Po nastawieniu było ok. 200g/l cukru. Później była druga tura cukru, ale teraz nie pamiętam ile. Całe wino było planowane na 280g/l, niestety excel z moimi notatkami się uszkodził i straciłem wszystkie dokładne ilości składników :cry: . W tej chwili wino ma 150g/l cukru. Wydaje mi się trochę dużo cukru, bo porzeczka taką ilość cukru przerobiła do zera. Kolor jest ok. podobny do wina jabłkowego, ale smak taki sobie. Może jeszcze musi postać aby było lepsze w smaku.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino z pomidorów

Post autor: siwy1121 »

A dodawałeś drożdży, czy na dzikusach fermentowałeś ??? Spróbuj restartu aktywnymi drożdżami (bayanuss G995, albo chociaż Fermivin PDM dotępne w Lerua Merle i OBI), tylko najpierw poczytaj jak się to robi, na forum znajdziesz informacje.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wino z pomidorów

Post autor: Pretender »

A jak to nie pomoże, to rób drugie, ale na mniejszą ilość cukru, tak żeby robaczki przerobiły całość. Tak na przyszłość, pisz cały przepis...

Autor tematu
synumk
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 10 wrz 2014, 14:43
Re: Wino z pomidorów

Post autor: synumk »

Drożdże jakie dodałem to szlachetne drożdże w płynie biowin, prawdopodobnie tokaj, ale w teraz już nie pamiętam a zapiski zginęły. Dodatkowo pożywka biowin. Z pogniecionych pomidorów (gatunek pomidorów nieznany nie kupione ze sklepu) wycisnąłem sok i do nastawu dodałem wcześniej wspomniany cukier.
Dziękuję za podpowiedzi, spróbuję go ruszyć i zobaczymy co wyjdzie. A któryś z Was robił wino pomidorowe?

kuma
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 12 paź 2017, 20:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Kontakt:
Re: Wino z pomidorów

Post autor: kuma »

A jaki smak ma takie wino? Czy ono smakuje jaki pomidor czy raczej ma inny smak?
Kocham nalewkę z żurawiny: http://www.rynek-rolny.pl/artykul/zurawina-przedstawiamy-lecznicze-nalewki-wzmacniajace-odpornosc.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”