Mało miejsca - Rozlanie na dwa balony podczas fermentacji

Naczynia do nastawiania zacieru.

Autor tematu
PierwszeWino
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 25 paź 2017, 06:32

Post autor: PierwszeWino »

Witajcie,

Mam taki mały 5l baniaczek wypełniony niestety prawie po brzeg nastawem, wiem mój błąd. Rozpoczęła się fermentacja i wypycha owoce do góry więc zdjąłem rurkę i na szybko zakryłam gazą. Będę musiał rozdzielić nastaw na dwa baniaki, czy przed przelaniem do drugiego baniaka mogę nastaw dobrze wymieszać wstrząsając baniakiem? Czy to mu nie zaszkodzi?

Pozdrawiam
alembiki
Awatar użytkownika

Qba
700
Posty: 706
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Kontakt:
Re: Mało miejsca - Rozlanie na dwa balony podczas fermentacji

Post autor: Qba »

Nie zaszkodzi, można dzielić, potem złączyć, a na przyszłość wyposaż się w fermentor plastikowy 30l lub gąsior o większej pojemności i takich problemów nie będzie.
Alkohole-domowe.com - Przepisy, wiedza, forum
Alkohole-domowe.pl - Zakupy, asortyment, zaopatrzenie

Autor tematu
PierwszeWino
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 25 paź 2017, 06:32
Re: Mało miejsca - Rozlanie na dwa balony podczas fermentacji

Post autor: PierwszeWino »

Dzięki Qba, tak też zrobię. Mam jeszcze pytanie, już rozlałem na dwa pojemniki (w czas bo zaczynało wychodzić z baniaka) no i teraz w starym fermentacja trwa dalej, a w nowym nic się nie dzieje jeszcze. Baniaki takie same, w nowym jest troszkę mniej nastawu, to normalne że w nowym baniaku jeszcze nie zaczęło działać?

Autor tematu
PierwszeWino
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 25 paź 2017, 06:32
Re: Mało miejsca - Rozlanie na dwa balony podczas fermentacji

Post autor: PierwszeWino »

[yt]https://youtu.be/xos2MnVxe-c[/yt]
Wszystko działa :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „W czym nastawiać?”