Cześć wszystkim,
Czy ktoś jest w stanie mi wytłumaczyć jak oblicza się ilość wody i kiedy ją dodawać? W tym poradniku http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html# jest fragment: "Zakładam, że sok nie jest (jak na maliny) bardzo kwaśny, pomiar daje 16 gram na litr i (5 Blg) 5 dkg cukru na litr. Dopuszczalny poziom kwasu 5 do 7 g/l, zróbmy 6 g/l, czyli całość muszę rozcieńczyć do ok 21,6 litrów. " Skąd wzięło się 21,6l ? Jak zostało to policzone?
I druga kwestia, jeśli już ustale ilość wody i cukru to wiem, że można dodać 2/3 planowanej ilości cukru przed fermentacją. A co z wodą? Też 2/3 planowanej ilości?
Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc.
jak oblicza się ilość wody do wina?
-
- Posty: 744
- Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
- Ulubiony Alkohol: swój
- Lokalizacja: Beskid Niski
- Podziękował: 94 razy
- Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Ile wody?
Pytasz "Skąd wzięło się 21,6l ? Jak zostało to policzone?"
Czytaj całościowo, w podanym poście rozważane jest 8 litrów soku malinowego o kwasowości 16 g/l.
W przeciwnym razie teoria nie pójdzie w parze z praktyką.
Czytaj całościowo, w podanym poście rozważane jest 8 litrów soku malinowego o kwasowości 16 g/l.
Drugie pytanie - druga kwestia - na koniec w fermentorze ma być obliczona ilość płynu. Jeśli z obliczeń wynika, że fermentować będziemy np. 30 litrów wina i w drugiej turze mamy dodać 5 kg cukru rozpuszczone w 2 litrach wody to, musimy tyle mieć w baniaku aby po dodaniu cukru z wodą (5 * 0,6 +2 = 5), w summie "pięć litrów", było te przykładowo planowane 30 litrów.Wald pisze: ... Zaplanowałem deserowe wino, nie za mocne, 14%, półsłodkie. Od razu przygotowujemy matkę drożdżową, wybrałem drożdże „Madera”. Po dwóch, trzech dniach, gdy MD jest gotowa, maliny na cedzak nad pojemnikiem. 3/4 soku spłynie samo. Resztę odciskamy. Teoretycznie powinno być 8 litrów soku.
Zakładam, że sok nie jest (jak na maliny) bardzo kwaśny, pomiar daje 16 gram na litr i (5 Blg) 5 dkg cukru na litr. Dopuszczalny poziom kwasu 5 do 7 g/l, zróbmy 6 g/l, czyli całość muszę rozcieńczyć do ok 21,6 litrów. ...
W przeciwnym razie teoria nie pójdzie w parze z praktyką.