Pomoc przy nastawie z winogron
Witam
Mam taki problem , nastawiłem zacier z winogrona , zbiornik 50 litry dałem do niego 15 kg owoców i 18 kg cukru - trochę chyba za dużo cukru. Zacier zaczął pracować po czym przestał , więc kupiłem drożdże winiarskie i nic nie ruszyło .
Stało mi tak z 6 miesięcy postanowiłem kupić turbo drożdże spirit ferm 3 . Dodałem dwie torebki i nic nie ruszyło . Dziwne to trochę bo te drożdże to tylko woda i cukier i przerabiają na alkohol a tu nic.mysle że coś jest w tym zacierze co zabija drożdże . Proszę o radę ci zrobić bo szkoda wylać , ładnie pachnie słodkie jest .
Mam taki problem , nastawiłem zacier z winogrona , zbiornik 50 litry dałem do niego 15 kg owoców i 18 kg cukru - trochę chyba za dużo cukru. Zacier zaczął pracować po czym przestał , więc kupiłem drożdże winiarskie i nic nie ruszyło .
Stało mi tak z 6 miesięcy postanowiłem kupić turbo drożdże spirit ferm 3 . Dodałem dwie torebki i nic nie ruszyło . Dziwne to trochę bo te drożdże to tylko woda i cukier i przerabiają na alkohol a tu nic.mysle że coś jest w tym zacierze co zabija drożdże . Proszę o radę ci zrobić bo szkoda wylać , ładnie pachnie słodkie jest .
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Pomoc przy nastawie z winogron
Ile dałeś wody do tego syropu cukrowo winogronowego?
15 kg winogron ma w sobie około 2,5kg + 18kg, to już jest przeszło 20kg na zbiornik 50l
Zakładając, że uzupełniłeś tą cukrową pulpę do pełnych 50l wodą, to miałeś około 35 BLG.
I jak tu drożdże mogły cokolwiek zrobić - za słodko miały.
Rozcieńcz to wodą do 20/25 BLG i dopiero wtedy dodaj drożdże. Odzyskasz chociaż cukier w postaci %
15 kg winogron ma w sobie około 2,5kg + 18kg, to już jest przeszło 20kg na zbiornik 50l
Zakładając, że uzupełniłeś tą cukrową pulpę do pełnych 50l wodą, to miałeś około 35 BLG.
I jak tu drożdże mogły cokolwiek zrobić - za słodko miały.
Rozcieńcz to wodą do 20/25 BLG i dopiero wtedy dodaj drożdże. Odzyskasz chociaż cukier w postaci %
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Pomoc przy nastawie z winogron
Prawdopodobnie jest w nim 8-9 % alkoholu, który wytworzyły dzikie drożdże. Dlatego drożdże wrzucone do takiego nastawu nie ruszają do pracy, gdyż doznają szoku alkoholowego. Należy je stopniowo przywyczaić - czyli pobrać z nastawu 0,5 litra, dodać litr wody - aby obniżyć stężenie alkoholu do 2-3%. Następnie dodać drożdże i odstawić na 15 minut. Potem dodać z nastawu kolejne 0,5 litra, odstawić i jeszcze raz po 15 minutach kolejne 0,5 litra. Dopiero tak przyzwyczajone do trudnego środowiska drożdże wystartują w nastawie.rakud29 pisze: ... Zacier zaczął pracować po czym przestał , więc kupiłem drożdże winiarskie i nic nie ruszyło .
Stało mi tak z 6 miesięcy postanowiłem kupić turbo drożdże spirit ferm 3 . Dodałem dwie torebki i nic nie ruszyło . Dziwne to trochę bo te drożdże to tylko woda i cukier i przerabiają na alkohol a tu nic.mysle że coś jest w tym zacierze co zabija drożdże . Proszę o radę ci zrobić bo szkoda wylać , ładnie pachnie słodkie jest .
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy