Pomoc przy nastawie z winogron

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
rakud29
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 3 paź 2017, 11:04

Post autor: rakud29 »

Witam
Mam taki problem , nastawiłem zacier z winogrona , zbiornik 50 litry dałem do niego 15 kg owoców i 18 kg cukru - trochę chyba za dużo cukru. Zacier zaczął pracować po czym przestał , więc kupiłem drożdże winiarskie i nic nie ruszyło .
Stało mi tak z 6 miesięcy postanowiłem kupić turbo drożdże spirit ferm 3 . Dodałem dwie torebki i nic nie ruszyło . Dziwne to trochę bo te drożdże to tylko woda i cukier i przerabiają na alkohol a tu nic.mysle że coś jest w tym zacierze co zabija drożdże . Proszę o radę ci zrobić bo szkoda wylać , ładnie pachnie słodkie jest .
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Pomoc przy nastawie z winogron

Post autor: masterpaw2 »

Ile dałeś wody do tego syropu cukrowo winogronowego?
15 kg winogron ma w sobie około 2,5kg + 18kg, to już jest przeszło 20kg na zbiornik 50l :o
Zakładając, że uzupełniłeś tą cukrową pulpę do pełnych 50l wodą, to miałeś około 35 BLG.
I jak tu drożdże mogły cokolwiek zrobić - za słodko miały.
Rozcieńcz to wodą do 20/25 BLG i dopiero wtedy dodaj drożdże. Odzyskasz chociaż cukier w postaci %
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Pomoc przy nastawie z winogron

Post autor: klepa »

Post jest żartem, a "rakud" to anagram!
J.Okowita - to Ty? Zgadłem? Co wygrałem? :mrgreen:

O, Master się pospieszył... :D

Autor tematu
rakud29
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 3 paź 2017, 11:04
Re: Pomoc przy nastawie z winogron

Post autor: rakud29 »

Dlatego kolega klepa mi ubliża ?
Po to jest forum żeby pomagać a nie udawać mądrych.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Pomoc przy nastawie z winogron

Post autor: JanOkowita »

rakud29 pisze: ... Zacier zaczął pracować po czym przestał , więc kupiłem drożdże winiarskie i nic nie ruszyło .
Stało mi tak z 6 miesięcy postanowiłem kupić turbo drożdże spirit ferm 3 . Dodałem dwie torebki i nic nie ruszyło . Dziwne to trochę bo te drożdże to tylko woda i cukier i przerabiają na alkohol a tu nic.mysle że coś jest w tym zacierze co zabija drożdże . Proszę o radę ci zrobić bo szkoda wylać , ładnie pachnie słodkie jest .
Prawdopodobnie jest w nim 8-9 % alkoholu, który wytworzyły dzikie drożdże. Dlatego drożdże wrzucone do takiego nastawu nie ruszają do pracy, gdyż doznają szoku alkoholowego. Należy je stopniowo przywyczaić - czyli pobrać z nastawu 0,5 litra, dodać litr wody - aby obniżyć stężenie alkoholu do 2-3%. Następnie dodać drożdże i odstawić na 15 minut. Potem dodać z nastawu kolejne 0,5 litra, odstawić i jeszcze raz po 15 minutach kolejne 0,5 litra. Dopiero tak przyzwyczajone do trudnego środowiska drożdże wystartują w nastawie.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Pomoc przy nastawie z winogron

Post autor: klepa »

Rakud - drugi post i drugi żart? Zgadłem?
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Pomoc przy nastawie z winogron

Post autor: masterpaw2 »

O, widzę, że klepa znowu szaleje :D
Ps.
Jak tam obiecany trunek z Twojej rudej piękności?
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Pomoc przy nastawie z winogron

Post autor: klepa »

Mistrzu - u mnie się wyświetla, że pół godziny temu nazad wysłałem do Ciebie PW. Ty zaglądasz tam czasem?
Awatar użytkownika

Będziniak
50
Posty: 61
Rejestracja: środa, 18 lis 2015, 21:26
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pomoc przy nastawie z winogron

Post autor: Będziniak »

Najlepiej rozcieńcz winogronami.
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Pomoc przy nastawie z winogron

Post autor: seneka »

Aha i w całej tej historii nie ma mowy o zacieraniu.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”