Jak przechowywać destylat?
-
Autor tematu - Posty: 338
- Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Południe Paryża
- Podziękował: 109 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Jak przechowywać destylat?
Właśnie kupiłem 2 dziesięciolitrowe "paczki" czerwonego wina (cabernet + sauvignon) i zalałem beczkę. Była lekka nieszczelność w drewnie, ale po 3 godzinach wszystko jest ok. Natomiast jest inny problem: cieknie mosiężny kran. Jest tak mocno skręcony, że nie można nim obracać ręcznie. Grubym drutem przekręcałem nim na wszystkie strony i jakakolwiek by nie była pozycja kranu - cieknie ( mniej więcej kropla na minutę). Jest to do naprawienia?
Pozdrawiam
Jachu
Jachu
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 76
- Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
- Krótko o sobie: Dla zabawy
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
- Podziękował: 5 razy
Re: Jak przechowywać destylat?
Wypadł mi wyjazd, a mam dobre ~15L spirytusu w butelkach. Chciałem go wrzucić na strych, w którym generalnie panuje taka sama temperatura jak na zewnątrz. Nie pękną zimą butelki? Raz że szkło samo z siebie temperatury może nie wytrzymać, a dwa, to czy spirytus nie zwiększa jakoś mocno swojej objętości wraz ze spadkiem temperatury?
To samo pytanie z cukrem i glukozą. Mam trochę zapasów... można je przechowywać w minusowej temperaturze?
To samo pytanie z cukrem i glukozą. Mam trochę zapasów... można je przechowywać w minusowej temperaturze?
-
- Posty: 2557
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Jak przechowywać destylat?
O jakiej wilgoci mówisz w ujemnych temperaturach? Gorzej jak jest temperatura 15-4C i taka jesienna pogoda jaka była ostatnio.golec269 pisze:Odnośnie cukru i glukozy to bym nie ryzykował bo wilgoć może doprowadzić do zbrylenia, co jest raczej niepożądane.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Jak przechowywać destylat?
U mnie prawie wszystko co mocniejsze stoi w pomieszczeniu, w którym jest temp podobna jak na dworze. Od kilku lat nic nie pękło. Nie nalewaj do pełna i będzie dobrze. Wódkę też czasem do zamrażary się wrzuca i jakoś nic się z butelkami nie dzieję. Uważaj z 5tkmi, bo te po przyniesieniu do ciepłego mogą trzasnąć: http://alkohole-domowe.com/forum/post12 ... l?#p128514
Jeden worek glukozy od tamtego roku stoi otwarty, co prawda zbryliła się, ale po wrzuceniu do gorącej wody wszystko ładnie się rozpuszcza.
Jeden worek glukozy od tamtego roku stoi otwarty, co prawda zbryliła się, ale po wrzuceniu do gorącej wody wszystko ładnie się rozpuszcza.
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: Jak przechowywać destylat?
Duże ilości alkoholu przemysłowo przemieszcza się również w pojemnikach z HDPE. Jest bezpieczny.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 464
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Jak przechowywać destylat?
Czy samogon może leżakować w fermentorach przeznaczonych do piwa? Zastanawia mnie to, ponieważ pojemniki są w końcu dopuszczone, przez szacowne urzędowe komisje, do kontaktu z alkoholem. Czy jego procentowość odgrywa większe znaczenie? Planowałem odstawić większą porcję single malta =62% mocy. Wciąż obawiam się jednak o to, czy tak stężony etanol jakoś nie wejdzie w reakcje z tworzywem, z którego wykonano zbiornik.
-
Autor tematu - Posty: 338
- Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Południe Paryża
- Podziękował: 109 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Jak przechowywać destylat?r
Nie znam się na tym, sam kupiłem beczki plastykowe do fermentacji, ale mocniejszego destylatu bym w tym nie trzymał. Spotkałem jakieś 3 lata temu chemika, który nie daje swemu dziecku mleka w plastykowych (atestowanych) butelkach ze względu na migrację cząstek zawartosci plastyku do mleka.
Przy wyższym stężeniu alkoholu obawiałbym się o tego rodzaju migrację... ale... czy jest to znacząco szkodliwe??? Bardziej niż sam alkohol?
Przy wyższym stężeniu alkoholu obawiałbym się o tego rodzaju migrację... ale... czy jest to znacząco szkodliwe??? Bardziej niż sam alkohol?
Pozdrawiam
Jachu
Jachu
-
- Posty: 632
- Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: żytnia
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Jak przechowywać destylat?
Krótko i na temat tylko szkło. Jakbym miał duże pojemniki szklane z duża japą to fermentację też bym wolał w szkle robić ale to mało praktyczne i przy myciu duże ryzyko uszkodzenia dlatego mam nierdzewkę / kwasówkę. Ale przechowuję każdy alkohol nie zależnie od mocy tylko i wyłącznie w szkle.