Znajdziecie wszystko o metodach warzenia piwa, jak uzyskać najlepszą warkę oraz odpowiedni smak domowego piwka.

Autor tematu
krzewyozdobne
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 13:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Kontakt:
Załączniki
Zwykły chmiel, a piwko

Postautor: krzewyozdobne » poniedziałek, 9 paź 2017, 09:07

Czy taki zwykły chmiel nadaje się do zrobienia piwa?
https://krzewyozdobne.net


ZABAWA: Pierwszy Forumowy Festiwal Piosenki Alkodomowej
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

zgoda
50
Posty: 53
Rejestracja: niedziela, 2 mar 2014, 17:30
Krótko o sobie: Bądźmy dobrej myśli, jeszcze może z tego wyjść coś dobrego.
Ulubiony Alkohol: bourbon!
Status Alkoholowy: Piwowar
Załączniki
Re: Zwykły chmiel, a piwko

Postautor: zgoda » poniedziałek, 9 paź 2017, 11:33

Nie bardzo, nie wiadomo jaki da efekt.

Awatar użytkownika

Krzysztof988
20
Posty: 28
Rejestracja: wtorek, 13 wrz 2016, 09:15
Krótko o sobie: Normalny jestem i tyle
Ulubiony Alkohol: każdy dobry
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Lasy na wschodzie kraju
Załączniki
Re: Zwykły chmiel, a piwko

Postautor: Krzysztof988 » poniedziałek, 9 paź 2017, 20:56

Taki dziko rosnący ? nie próbowałbym, bo jak pisz zgoda "Nie bardzo, nie wiadomo jaki da efekt." Ceny szlachetnych są takie, że nie warto, a przecież nie sypiesz całego worka.
Lepiej mieć parkinsona i trochę wylać niż alzhaimera i zapomnieć wypić

Awatar użytkownika

DoktorPio
50
Posty: 80
Rejestracja: niedziela, 11 paź 2015, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Piwowar
Kontakt:
Załączniki
Re: Zwykły chmiel, a piwko

Postautor: DoktorPio » wtorek, 10 paź 2017, 15:03

Jak kiedyś dawałem taki dziko rosnący chmiel ale tylko na smak i aromat czyli w ostatnich 15 i 0 minucie chmielenia ! Natomiast na goryczkę czyli na początku procesu chmielenia radził bym dać chmiel w którym znamy zawartość alfa kwasów jest to ważne ze względu na obliczenie goryczki IBU. Gdy damy zbyt wiele to będzie piwo zbyt gorzkie a jak damy za mało to nie będzie miało charakteru piwa. Bo gdyby dziki chmiel miał nawet dużą zawartość alfa kwasów to dodawanie go w 15 i 0 minucie nie spowoduje zbytniego podwyższenia goryczki :ok:


Wróć do „Warzenie Piwa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości