Zwykły chmiel, a piwko
-
Autor tematu - Posty: 1
- Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 14:33
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Kontakt:
-
- Posty: 32
- Rejestracja: wtorek, 13 wrz 2016, 10:15
- Krótko o sobie: Normalny jestem i tyle
- Ulubiony Alkohol: każdy dobry
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Lasy na wschodzie kraju
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 119
- Rejestracja: niedziela, 11 paź 2015, 21:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 52 razy
- Kontakt:
Re: Zwykły chmiel, a piwko
Jak kiedyś dawałem taki dziko rosnący chmiel ale tylko na smak i aromat czyli w ostatnich 15 i 0 minucie chmielenia ! Natomiast na goryczkę czyli na początku procesu chmielenia radził bym dać chmiel w którym znamy zawartość alfa kwasów jest to ważne ze względu na obliczenie goryczki IBU. Gdy damy zbyt wiele to będzie piwo zbyt gorzkie a jak damy za mało to nie będzie miało charakteru piwa. Bo gdyby dziki chmiel miał nawet dużą zawartość alfa kwasów to dodawanie go w 15 i 0 minucie nie spowoduje zbytniego podwyższenia goryczki