Nastaw z brzoskwin - śluz

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...
Awatar użytkownika

Autor tematu
kamilos ms
50
Posty: 92
Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 21:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wino
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Post autor: kamilos ms »

Witam,dnia wczorajszego poczyniłem nastaw z brzoskwiń.Owoce pierw umyłem wypestkowałem i do beczki.
Proporcje
-około 15 kg owoców
-5 kg cukru
-25 litrów wody
-drożdze black bull
Dziś sprawdzając czy nastaw ruszył, zaniepokoiła mnie dziwna konsystencja przypominająca śluz.Oczywiście wszystko sobie ładnie pracuje no ale co z tym że tak powiem kiślem zrobić czekać aż przefermentuje do końca jakoś rozcieńczyć przefiltrować??
Ostatnio zmieniony niedziela, 11 sie 2013, 08:55 przez kamilos ms, łącznie zmieniany 1 raz.
promocja
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z brziskwin śluz

Post autor: gr000by »

Ten kisiel to rozdrobnione owoce, które zostały uniesione pęcherzykami CO2 wyprodukowanego przez drożdże. Pod nimi znajduje się reszta cieczy. Zostaw nastaw w spokoju jak pracuje, daj drożdżom przerobić cały cukier.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kamilos ms
50
Posty: 92
Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 21:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wino
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z brziskwin śluz

Post autor: kamilos ms »

Ok.dam spokojnie pracować chłopakom :)
Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z brziskwin śluz

Post autor: BartekBartek1 »

Robiłem ostatnio z brzoskwiń i moreli. Moim zdaniem to za dużo wody 5litrów wystarczy w zupełności, nawet za dużo na taką ilość owoców. Cukru maksymalnie 3kg. Destylacja w płaszczu oczywiście. Odbiór 4l/h, ale zalecane 2l/h i po tylko tygodniu leżakowania w garnku super aromat brzoskwiń. Butelka, którą napełniłem tym destylatem, jeszcze na drugi dzień pachniała świeżą brzoskwinią. Codziennie zatapiaj kożuch i jak będzie na minusie to do kotła. Pozdrawiam ;D
Pędzić, pić, zalegalizować.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kamilos ms
50
Posty: 92
Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 21:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wino
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z brziskwin śluz

Post autor: kamilos ms »

Z przykrością stwierdzam że śluz jest w całym nastawie,nie idzie oddzielić tego od owoców a tym bardziej zmierzyć poziom blg.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z brziskwin śluz

Post autor: lesgo58 »

Nastaw pracuje? To daj mu spokój. Dopiero 5 dzień mija. Mieszaj codziennie.
A tak nawiasem - nie daje się drożdży gorzelnianych do nastawów owocowych.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z brziskwin śluz

Post autor: gr000by »

Ten śluz najprawdopodobniej powodują pektyny zawarte w owocach. Dodając drożdże Black Bull powinieneś dodać jeszcze 1-2 ml pektoenzymu (Pektopol, Rohapect) na każde 10 litrów nastawu. Gdybyś dodał Spiritferm Turbo Fruit to nie miałbyś tego problemu, bo zawierają dodatek pektynaz i arabanaz. Jeszcze możesz dodać pektoenzymu, powinien pomóc.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Nastaw z brziskwin śluz

Post autor: olo 69 »

A w czym ten śluz Ci przeszkadza?
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

Autor tematu
kamilos ms
50
Posty: 92
Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 21:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wino
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

Post autor: kamilos ms »

No w tym że na pot stilu z grzałkami nie dam rady tego przedestylować
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

Post autor: lesgo58 »

Poczekaj aż skończy fermentować. Dodaj w międzyczasie - jeśli możesz, tak jak koledzy radzili - pekto i powinno się trochę sklarować. Po skończonej fermentacji daj mu się trochę odstać. Póżniej zlej z wierzchu rzadkie, a resztę przefiltruj. nie musisz zbytnio się starać. Możesz wyciskać aż poleci "muł".Trochę "mułu" nie zaszkodzi. Bylebyś nie grzał za mocno. Maksymalnie 1kW ( a nawet mniej). A jak masz dwie grzałki to tę małą moc rozłóż na obydwie po połowie - w ten sposób ryzyko przypalenia zmniejszysz jeszcze bardziej.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
kamilos ms
50
Posty: 92
Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 21:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wino
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

Post autor: kamilos ms »

To mi się wydaje że sobie postoji ze 2 miesiące bo wybieram się za granice.Nic się z tym nie stanie przez ten czas?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

Post autor: lesgo58 »

kamilos ms pisze:Nic się z tym nie stanie przez ten czas?
:odlot: Opowiesz nam jak wrócisz. :)
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
kamilos ms
50
Posty: 92
Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 21:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wino
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

Post autor: kamilos ms »

Witam ponownie,wróciłem wcześniej niż planowałem:),mając chwile czasu zajrzałem do mojego nastawu i moim oczom ukazał się biały kożuch,zapach zniewalający lecz konsystencja kiślu dalej pozostała.Co z tym białym czymś zebrać to,a resztę przefiltrować?
Obrazek
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

Post autor: gr000by »

To białe coś nie wygląda zbyt dobrze. Nie widać za dobrze, czy to pleśń, czy drożdże kożuchujące, a może jeszcze coś innego. Na twoim miejscu całość tego białego bym wywalił natychmiast. Resztę przefiltruj, odciśnij pulpę i destyluj. Koniecznie dwa razy, pierwszy raz zbieraj wszystko co ma %% i ma związek z owocami, a drugi raz powoli tnij frakcje i tak grzej, żeby mieć produkt o mocy 60-80% od początku do końca. Dziel na smak i zapach, a się nie zawiedziesz. Mam tylko nadzieję, że to białe coś nie wpłynie na jakość końcowego produktu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kamilos ms
50
Posty: 92
Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 21:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wino
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

Post autor: kamilos ms »

Cały czas obawiam się o przypalenie grzałki,może rozcieńczyć z woda tego gluta?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

Post autor: gr000by »

A dodałeś pektoenzymu zgodnie z zaleceniami?
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kamilos ms
50
Posty: 92
Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 21:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wino
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

Post autor: kamilos ms »

Tak dodałem.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

Post autor: gr000by »

To w takim razie najpierw przefiltruj nastaw przez tetrę lub worek filtracyjny, jak to nie pomoże usunąć śluzu/kisielu, to dopiero wtedy zastosuj umiarkowane rozcieńczanie wodą.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kamilos ms
50
Posty: 92
Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 21:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wino
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

Post autor: kamilos ms »

Próbowałem filtrować przez złożoną kilka razy firankę,zawsze tak robię części stałe się oddzieliły,a śluz przelatywał w takiej samej konsystencji.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

Post autor: gr000by »

To masz nieciekawą sytuację. Możesz spróbować podgrzać małą część nastawu - może na gorąco śluz się rozpuści i nie będzie stanowił problemu? Jakby tak było to mógłbyś wstępnie zagrzać nastaw, mieszając go, aż śluz się rozpuści i dopiero później montować aparaturę. Może w ten sposób uda ci się go przedestylować. Możesz też nalać wody by przykryła grzałkę, zagotować ją i dodać nastawu do objętości roboczej kotła, zagrzać i tak pracować. Trochę gdybam, bo nigdy stricte takiej sytuacji nie miałem, a przy grzaniu gazem wystarczy odcedzić kawałki owoców/części stałe.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

Post autor: Pretender »

Na małej ilości zrób próbę. Podgrzej i dodaj trochę pekto. Jeśli i to nie pomoże, to tylko grzanie małą mocą lub poszukanie kumpla z płaszczem. Ale dziwnie zabrzmiało ;) "z płaszczem" ....

Bodzios13likes
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 08:29
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

Post autor: Bodzios13likes »

Witam, pozwolę sobie odświeżyć temat, mój nastaw chyba nie wypalił, po tygodniu nie czuć alko, a sam nastaw jest kwaśny ;( To moja pierwsza próba z owocami, zawsze cukrówka, ma ktoś może jakiś pomysł ? Drożdże dodałem do nastawów owocowych. Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

Post autor: Kamal »

A dane o nastawie? Nie możemy Ci pomóc nie mając info, ile czego było?
K.
Obrazek

Bodzios13likes
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 08:29
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

Post autor: Bodzios13likes »

Jakieś 25g kg bez pestek, podzielone na 4 części, 8kg cukru, wszystko w beczke 80l.
Stała temp ok 20-25 stopni.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

Post autor: Kamal »

A ile wody dodałeś do całego nastawu? A Blg? Drożdże turbo?
Przypuszczam przerobienie cukru.
K.
Obrazek

Bodzios13likes
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 08:29
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

Post autor: Bodzios13likes »

Myślę, że ok 25l wody, blg kurczę nie sprawdzałem, nie pomyślałem bo wkurzył mnie ten zapach dziwny. Czytałem gdzieś, że z brzoskwiń wychodzi bardziej wytrawny zapach, ale zapachu alko nie ma. Dodałem Drożdże gorzelnicze do nastawów owocowych Alcotec Fruit 25 l x 3 saszetki
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

Post autor: Kamal »

Cukier pewnie drożdże zjadły. Zobacz co pokaże cukromierz.
3 paki to sporo drożdży dałeś.
K.
Obrazek

Bodzios13likes
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 08:29
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

Post autor: Bodzios13likes »

No ponoć jedna na 25l, zawsze zastanawiałem się co się stanie jak da za dużo, drożdże będą wydzielać za dużo ciepłą i umrą ?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

Post autor: Kamal »

Drożdże mogą się ugotować, destylat może być czuć drożdżami (w zależności od sprzętu). ;-)
Na tyle spokojnie by 2 paczki wystarczyły, a nawet jedna by podołała.
K.
K.
Obrazek

Bodzios13likes
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 08:29
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

Post autor: Bodzios13likes »

Witam, wiec sprawdziłem blg, było 4 więc dałem w rurę, zapach nie zachęcający, smaku jeszcze nie wiem bo później jechałem autem. Moc bardzo mała, nie wiem z jakiego powodu, na początku 50%, po upływie 700ml, moc 40% :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”