Nastaw ze starych nalewek

...na wszystkim da się nastawić "zacier".

Autor tematu
Bodzios13likes
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 08:29
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Post autor: Bodzios13likes »

Witam wszystkich, piszę bo nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, niestety kilkanaście litrów nalewki mi nie wyszło, jest bardzo gorzka, a cukru jest sporo (tak lubię). Podejrzewam, że spirytus był złej jakości lub owoce czymś pryskane (choć je myłem). Nie wiem co teraz z tym zrobić, najchętniej bym przedestylował, ale nie wiem czy użyć drożdży do nastawów owocowych czy gorzelniczych ? Odzyskam choć troche tego spirytusu z nalewek + troche z cukru ? Też się zastanawiam jakie proporcje dodać wody. Były robione w słoikach 5 litrowych, wiec samej nalewki będzie ok 3,5l, słoików mam 4szt na różnych owocach (po zmieszaniu może wyjść fajny Rumtopf :D
Pozdrawiam i liczę na pomoc
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nastaw z starych nalewek

Post autor: lesgo58 »

Pewnie, ze da się odzyskać. Ale nie można sypać drożdży bezpośrednio do nalewki bo drożdże zginą śmiercią męczeńską.
Pytanie ile spirytusu jest w tej nalewce? Trzeba zrobić wyliczenia aby się zorientować jaki mocny jest ten nastaw. Póżniej trzeba go rozcieńczyć do takiego stanu aby drożdże podjęły pracę.
Inna opcja to przedestylować nalewkę odzyskując alkohol pod postacią smacznej owocowej wódki a pozostały dunder celem odzyskania pozostałego cukru wykorzystać do zrobienia nowego nastawu. Wystarczy uzupełnić cukir do pożądanej wartości blg i odfermentować.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
Bodzios13likes
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 08:29
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z starych nalewek

Post autor: Bodzios13likes »

Na każde 5l, daje 1 l spirytu i ok 1,5litra wody niegazowanej reszta to owoce.
Obydwie opcję wydają się spoko, tylko niestety jestem zbyt niedoświadczony, żeby wiedzieć która lepsza.
Myślę, że pierwsza, ale co zrobić z owocami w tej nalewce?
Odcedzić je, samą nalewkę przelać do kega i do dundru podać te same owoce uzupełniając wodą i drożdżami?
Pozdrawiam

Scalone

I jeszcze chciałbym podpytać, blg powinno być 22 prawda? I te drożdże to gorzelnicze? Ciekawi mnie jeszcze ile muszę dodać tych drożdży, ale to już muszę na oko myślę. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z starych nalewek

Post autor: Kamal »

Owoce i nalewkę razem do kotła i destyluj.
Do dundru dodaj cukru, tak do 22 Blg .
Drożdże mogą być bayanus (winne).
K.
Obrazek

Autor tematu
Bodzios13likes
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 08:29
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z starych nalewek

Post autor: Bodzios13likes »

Witam, zrobiłem tak jak pisaliście, efekt jest mega ! Zapach i smak malin !
Dunder zalałem rozpuszczonym cukrem do blg 22 i dodałem drożdże winne, teraz tylko czekać, dzięki :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”