Nastaw z brzoskwin - śluz
-
Autor tematu - Posty: 92
- Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 21:26
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wino
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kraśnik
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Witam,dnia wczorajszego poczyniłem nastaw z brzoskwiń.Owoce pierw umyłem wypestkowałem i do beczki.
Proporcje
-około 15 kg owoców
-5 kg cukru
-25 litrów wody
-drożdze black bull
Dziś sprawdzając czy nastaw ruszył, zaniepokoiła mnie dziwna konsystencja przypominająca śluz.Oczywiście wszystko sobie ładnie pracuje no ale co z tym że tak powiem kiślem zrobić czekać aż przefermentuje do końca jakoś rozcieńczyć przefiltrować??
Proporcje
-około 15 kg owoców
-5 kg cukru
-25 litrów wody
-drożdze black bull
Dziś sprawdzając czy nastaw ruszył, zaniepokoiła mnie dziwna konsystencja przypominająca śluz.Oczywiście wszystko sobie ładnie pracuje no ale co z tym że tak powiem kiślem zrobić czekać aż przefermentuje do końca jakoś rozcieńczyć przefiltrować??
Ostatnio zmieniony niedziela, 11 sie 2013, 08:55 przez kamilos ms, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z brziskwin śluz
Ten kisiel to rozdrobnione owoce, które zostały uniesione pęcherzykami CO2 wyprodukowanego przez drożdże. Pod nimi znajduje się reszta cieczy. Zostaw nastaw w spokoju jak pracuje, daj drożdżom przerobić cały cukier.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 92
- Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 21:26
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wino
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kraśnik
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
-
- Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z brziskwin śluz
Robiłem ostatnio z brzoskwiń i moreli. Moim zdaniem to za dużo wody 5litrów wystarczy w zupełności, nawet za dużo na taką ilość owoców. Cukru maksymalnie 3kg. Destylacja w płaszczu oczywiście. Odbiór 4l/h, ale zalecane 2l/h i po tylko tygodniu leżakowania w garnku super aromat brzoskwiń. Butelka, którą napełniłem tym destylatem, jeszcze na drugi dzień pachniała świeżą brzoskwinią. Codziennie zatapiaj kożuch i jak będzie na minusie to do kotła. Pozdrawiam ;D
Pędzić, pić, zalegalizować.
-
Autor tematu - Posty: 92
- Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 21:26
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wino
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kraśnik
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z brziskwin śluz
Nastaw pracuje? To daj mu spokój. Dopiero 5 dzień mija. Mieszaj codziennie.
A tak nawiasem - nie daje się drożdży gorzelnianych do nastawów owocowych.
A tak nawiasem - nie daje się drożdży gorzelnianych do nastawów owocowych.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z brziskwin śluz
Ten śluz najprawdopodobniej powodują pektyny zawarte w owocach. Dodając drożdże Black Bull powinieneś dodać jeszcze 1-2 ml pektoenzymu (Pektopol, Rohapect) na każde 10 litrów nastawu. Gdybyś dodał Spiritferm Turbo Fruit to nie miałbyś tego problemu, bo zawierają dodatek pektynaz i arabanaz. Jeszcze możesz dodać pektoenzymu, powinien pomóc.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 92
- Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 21:26
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wino
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kraśnik
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz
Poczekaj aż skończy fermentować. Dodaj w międzyczasie - jeśli możesz, tak jak koledzy radzili - pekto i powinno się trochę sklarować. Po skończonej fermentacji daj mu się trochę odstać. Póżniej zlej z wierzchu rzadkie, a resztę przefiltruj. nie musisz zbytnio się starać. Możesz wyciskać aż poleci "muł".Trochę "mułu" nie zaszkodzi. Bylebyś nie grzał za mocno. Maksymalnie 1kW ( a nawet mniej). A jak masz dwie grzałki to tę małą moc rozłóż na obydwie po połowie - w ten sposób ryzyko przypalenia zmniejszysz jeszcze bardziej.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 92
- Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 21:26
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wino
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kraśnik
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz
Opowiesz nam jak wrócisz.kamilos ms pisze:Nic się z tym nie stanie przez ten czas?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 92
- Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 21:26
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wino
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kraśnik
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz
To białe coś nie wygląda zbyt dobrze. Nie widać za dobrze, czy to pleśń, czy drożdże kożuchujące, a może jeszcze coś innego. Na twoim miejscu całość tego białego bym wywalił natychmiast. Resztę przefiltruj, odciśnij pulpę i destyluj. Koniecznie dwa razy, pierwszy raz zbieraj wszystko co ma %% i ma związek z owocami, a drugi raz powoli tnij frakcje i tak grzej, żeby mieć produkt o mocy 60-80% od początku do końca. Dziel na smak i zapach, a się nie zawiedziesz. Mam tylko nadzieję, że to białe coś nie wpłynie na jakość końcowego produktu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 92
- Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 21:26
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wino
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kraśnik
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
-
Autor tematu - Posty: 92
- Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 21:26
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wino
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kraśnik
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz
To w takim razie najpierw przefiltruj nastaw przez tetrę lub worek filtracyjny, jak to nie pomoże usunąć śluzu/kisielu, to dopiero wtedy zastosuj umiarkowane rozcieńczanie wodą.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 92
- Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 21:26
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wino
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kraśnik
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz
To masz nieciekawą sytuację. Możesz spróbować podgrzać małą część nastawu - może na gorąco śluz się rozpuści i nie będzie stanowił problemu? Jakby tak było to mógłbyś wstępnie zagrzać nastaw, mieszając go, aż śluz się rozpuści i dopiero później montować aparaturę. Może w ten sposób uda ci się go przedestylować. Możesz też nalać wody by przykryła grzałkę, zagotować ją i dodać nastawu do objętości roboczej kotła, zagrzać i tak pracować. Trochę gdybam, bo nigdy stricte takiej sytuacji nie miałem, a przy grzaniu gazem wystarczy odcedzić kawałki owoców/części stałe.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 35
- Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 08:29
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
-
- Posty: 35
- Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 08:29
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
-
- Posty: 35
- Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 08:29
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz
Myślę, że ok 25l wody, blg kurczę nie sprawdzałem, nie pomyślałem bo wkurzył mnie ten zapach dziwny. Czytałem gdzieś, że z brzoskwiń wychodzi bardziej wytrawny zapach, ale zapachu alko nie ma. Dodałem Drożdże gorzelnicze do nastawów owocowych Alcotec Fruit 25 l x 3 saszetki
-
- Posty: 35
- Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 08:29
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
-
- Posty: 35
- Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 08:29
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy