Wzmocnienie cydru o 2%

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

Autor tematu
INTseed
50
Posty: 52
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 18:55
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: INTseed »

Robie cydr z kartonika słoneczna tłocznia jabłko-gruszka. Będzie tego 15l
Chciałbym go zrobić mocniejszy tak o 2% alkoholu.
Czy nie wiecie ile dodać cukru?
Soki mają około 12blg.
koncentraty wina

Woodworm
150
Posty: 169
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Wzmocnienie cydru o 2%

Post autor: Woodworm »

34g na litr

Autor tematu
INTseed
50
Posty: 52
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 18:55
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wzmocnienie cydru o 2%

Post autor: INTseed »

Od razu go dodać czy najpierw przefermentować sok?

Woodworm
150
Posty: 169
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Wzmocnienie cydru o 2%

Post autor: Woodworm »

Odrazu dodaj. Później dodajesz znowu do butelek na refermentacje, ja daje 3g zwykłego i łyżeczko ksylitolu

Autor tematu
INTseed
50
Posty: 52
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 18:55
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wzmocnienie cydru o 2%

Post autor: INTseed »

Gotujesz cukier przed dodaniem czy sypiesz do soku i mieszasz?

Autor tematu
INTseed
50
Posty: 52
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 18:55
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wzmocnienie cydru o 2%

Post autor: INTseed »

Troszku piany mam. Temperatura poszła do góry ;( Nie spodziewałem się że fermentor 33l może być za mały.
Drożdze to zamoyscy uniweralne. Obrazek

Woodworm
150
Posty: 169
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Wzmocnienie cydru o 2%

Post autor: Woodworm »

Taką ilość to normalnie w soku rozpuść, możesz dać troszkę espumisanu na pianę.
Ostatnio zmieniony piątek, 22 wrz 2017, 07:57 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zdania zaczynamy z dużej litery.

Autor tematu
INTseed
50
Posty: 52
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 18:55
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wzmocnienie cydru o 2%

Post autor: INTseed »

Po jakim czasie butelkujesz taki sok z cukrem? Może być w przybliżeniu bo wiem że trzeba mierzyć ;)

Woodworm
150
Posty: 169
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Wzmocnienie cydru o 2%

Post autor: Woodworm »

2-3 tygodnie

Autor tematu
INTseed
50
Posty: 52
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 18:55
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wzmocnienie cydru o 2%

Post autor: INTseed »

danianf filtrujesz cydr? Zastosowałem drożdze zamoyskie i po przelaniu widzę że na powierzchni jest parę skórek owoców ( te co w saszetce były )

Cydr mój od tygodnia nie bulka, a jakiś słodki jest. Nie wiem czy to wina tego że kupiłem tłoczony jabłko-gruszka czy przyzwyczajam się do kwasku ;)
Zobaczymy za tydzień czy coś się zmieni.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”