Wino z porzeczek za słodkie, koniec fermentacji.

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
dawko91
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 12 wrz 2017, 18:45

Post autor: dawko91 »

Witam. Robie wino pierwszy raz i chyba przesadziłem z cukrem. Czytałem gdzieś że można to naprawić dodajac drożdże żeby przerobiły jeszcze ten cukier. Dzisiaj zakupiłem drożdże w płynie tylko nie wiem jak sie za to zabrac. :scratch: Mierzyłem cukier, 17 blg.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Wino z porzeczek za słodkie, koniec fermentacji.

Post autor: JanOkowita »

W szkole dawali elementarz, żeby nauczyć się czytać? No to jak coś robisz po raz pierwszy to przedtem poczytaj. Chcesz naprawiać 17 blg - czyli masz cukromierz. A poza tym to wiemy, że "robisz" wino. Nie wiadomo z czego, nie wiadomo ile i nie wiadomo jak.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
dawko91
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 12 wrz 2017, 18:45
Re: Wino z porzeczek za słodkie, koniec fermentacji.

Post autor: dawko91 »

Wino z porzeczek, mam około 20 litrów. Nastawiłem, dodałem drożdże winne, pracowało jakieś 6 tygodni i przestało. Zlałem wino ale jest mega słodkie.

Woodworm
150
Posty: 169
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Wino z porzeczek za słodkie, koniec fermentacji.

Post autor: Woodworm »

teraz to jedynie kupaż z jakimś wytrawnym winem w ilości co najmniej 1:1

Autor tematu
dawko91
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 12 wrz 2017, 18:45
Re: Wino z porzeczek za słodkie, koniec fermentacji.

Post autor: dawko91 »

Wino ze sklepu? Jakie najlepsze? Nie mozna nic juz z tym zrobić?

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Wino z porzeczek za słodkie, koniec fermentacji.

Post autor: wawaldek11 »

Możesz rozcieńczyć swoje wino niezbyt słodkim sokiem, np. jabłkowym. Jak przeżyły jakieś drożdże, to po napowietrzeniu powinny wznowić pracę. Jeśli nie, to restart rozcieńczonego np. do 8*Blg nastawu.
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
dawko91
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 12 wrz 2017, 18:45
Re: Wino z porzeczek za słodkie, koniec fermentacji.

Post autor: dawko91 »

Potrzebuje konkretnych wskazówek. Co i ile dodać?

Woodworm
150
Posty: 169
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Wino z porzeczek za słodkie, koniec fermentacji.

Post autor: Woodworm »

Jakie to porzeczki? Jesli czarne to spróbuj kupić taki sok i rozcieńcz wino nim w proporcji 1;1.
Jeśli czerwone to jedynie mieszania z jakimś sokiem, nie wiem co by pasowało do tego.

Autor tematu
dawko91
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 12 wrz 2017, 18:45
Re: Wino z porzeczek za słodkie, koniec fermentacji.

Post autor: dawko91 »

A jak rozcieńczę to z sokiem to będę mial sok a nie wino. Ono jest juz teraz słabe.

przemekbmw123
20
Posty: 26
Rejestracja: sobota, 21 sty 2017, 21:48
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino z porzeczek za słodkie, koniec fermentacji.

Post autor: przemekbmw123 »

Pytanie ile BLG miałeś na początku/ ile alkoholu jest w winie? Jeżeli max 12% to po rozcieńczeniu do 6-8 BLG restart na np. Bayanusach a dalej to już fermentujesz wedle upodobań, albo wytrawne albo słodkie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”