Witam.
przeszukuję forum, ale nigdzie nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi, mam beczkę 150 litrów i sporo jabłek. Czy mogę wrzucić naraz 6 torebek drożdży typu fruit do 150 litrowego nastawu ? Czy jednak mam kombinować z pojedynczymi nastawami po 25l ?
drożdże fruit na duze nastawy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 126
- Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
- Ulubiony Alkohol: własne piwo
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: drożdże fruit na duze nastawy
Witam. Dwa lata temu jabłka obrodziły i nastawiłem tego ok 100l pulpy. Stwierdziłem, że skoro istnieje taki przedmiot jak cukromierz i jestem w stanie stwierdzić czy cukier został przerobiony na alkohol to poeksperymentuję z drożdżami, a konkretnie z ich ilością. Dodałem jedną paczkę "turbo frutów" i sprawdziłem czy sobie poradzą. Nie pamiętam ile to wszystko fermentowało, ale jedna paczuszka (chyba ok. 60g) zjadła bodajże do poziomu -1, a na pewno nie niżej. Jedyne co dodałem to sok z dwóch cytryn. Spróbuj zrobić podobnie. Ja bojąc się,że grzyby nie sprostają miałem w zanadrzu drożdże winiarskie typu bayanus g995. W razie czego myślałem zrobić matkę drożdżową woda plus cukier i w małych dawkach dodawać już trochę przefermentowany nastaw aby drożdże przywykły do stężenia alko. Nie dawaj zbyt dużej ilości drożdży, bo szkoda kasy i smrodu w urobku.