Czy owoce z marketów nadają się na wino?

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
INTseed
50
Posty: 52
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 18:55
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: INTseed »

Witam.
Chciałem się was spytać czy każdy owoc kupiony w markecie nadaje się do robienia wina. Miałem zamiar kupić np. winogrona w jakiejś promocji, ale przeczytałem, że one się nie nadają. Nie było podane czemu.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3835
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Czy owoce z marketów nadają się na wino?

Post autor: Doody »

Mojemu koledze nie rozpoczęły procesu fermentacji winogrona z biedronki z powodu dużej ilości środków grzybobójczych dodanych dla konserwacji.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Czy owoce z marketów nadają się na wino?

Post autor: wiking »

Zapomnij o dobrych owocach w markecie (winogrona i nie tylko) z przeznaczeniem na dobre wino.

sylcia
30
Posty: 41
Rejestracja: poniedziałek, 24 paź 2016, 08:52
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Czy owoce z marketów nadają się na wino?

Post autor: sylcia »

Nie wiem o jakiej ilości mowa ale najlepiej jest dopaść kogoś, komu w domowym zaciszu rosną winogrona. Często ludzie nie wykorzystują owoców do niczego, rosną bo rosną, potem spadają, idzie zima i tak w kółko ;) Poszukaj na olx lub na lokalnych grupach na fb "kupię, zamienię" itp., ewentualnie bazarki gdzieś w okolicy.

Autor tematu
INTseed
50
Posty: 52
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 18:55
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czy owoce z marketów nadają się na wino?

Post autor: INTseed »

Na razie zrobiłem jedno winko na hibiskusie. Gdyby nie to że dałem za dużo skórki cytryny wyszło by rewelacyjne jak na pierwszy raz. Mam jeszcze je więc chciałbym zrobić inne.

Czy środki konserwujące znajdują się w środku owocu?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Czy owoce z marketów nadają się na wino?

Post autor: Kamal »

Nie. Na skórkach owoców są.
K.
Obrazek

Autor tematu
INTseed
50
Posty: 52
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 18:55
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czy owoce z marketów nadają się na wino?

Post autor: INTseed »

To może po prostu je zalać oxi, a później przemyć wrzątkiem?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Czy owoce z marketów nadają się na wino?

Post autor: Kamal »

Zygmunt już pisał o myciu pod wrzątkiem. - Substancje chemiczne na skórkach owoców pod wpływem wyższej temp, wchłaniają się głębiej w owoc.
K.
Obrazek

sylcia
30
Posty: 41
Rejestracja: poniedziałek, 24 paź 2016, 08:52
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Czy owoce z marketów nadają się na wino?

Post autor: sylcia »

Poczytaj o pozbywaniu się chemii ze skórek owoców - najpierw kąpiel w wodzie z octem (środowisko kwaśne) a potem w wodzie z sodą (zasadowe).

Autor tematu
INTseed
50
Posty: 52
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 18:55
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czy owoce z marketów nadają się na wino?

Post autor: INTseed »

Właśnie czytam o pozbywaniu się tej całej chemii i mam jedno pytanie. Na 5kg winogron starczy zrobić wode z kwaskiem i sodą po 1l czy trzeba więcej?

sylcia
30
Posty: 41
Rejestracja: poniedziałek, 24 paź 2016, 08:52
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Czy owoce z marketów nadają się na wino?

Post autor: sylcia »

Ilość zrób taką żeby przykryła owoce, zachowaj tylko proporcje woda:ocet/soda. W kwestii czy 1l wystarczy to chyba nikt Ci nie pomoże na odległość, sam oceń ;]

mattz90
30
Posty: 41
Rejestracja: niedziela, 11 mar 2018, 01:35
Krótko o sobie: Młody i bardzo ambitny
Ulubiony Alkohol: Każdy
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: USA, NJ, Princeton
Podziękował: 8 razy
Re: Czy owoce z marketów nadają się na wino?

Post autor: mattz90 »

Ja Ci powiem tak, w październiku kupiłem winogrona rodzynkowe kalifornijskie (mieszkam w Stanach) na promocji w markecie i winko wyszło piękne i bardzo smaczne, choć jeszcze nie jest gotowe żeby je butelkować. Ok. dwa tygodnie temu kupiłem znowu winogrona kalifonijskie, przygotowałem je tak samo ale nastaw mi zapleśniał i wylałem do kanalizy... Nie wiem co było tego przyczyną ale póki co dla mnie szanse że takie wino się uda sa dosłownie 50-50
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”