wino z soku z malin z sokownika

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
PapaChmiel
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 10 wrz 2017, 11:04

Post autor: PapaChmiel »

Witam wszystkich
jak w prosty sposób zrobić wino z soku zrobionego w sokowniku?
Aktualnie posiadam 5l soku z malin
sok powstał z 12 kg malin i 2,5 kg cukru
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: wino z soku z malin z sokownika

Post autor: sargas »

Woda, cukier, drożdże, pożywka, twój soczek i jedziesz z tematem. Przepisów na google znajdziesz mnóstwo.

Autor tematu
PapaChmiel
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 10 wrz 2017, 11:04
Re: wino z soku z malin z sokownika

Post autor: PapaChmiel »

wszystko fajnie, nie ma niczego do pomiaru blg
pytanie brzmi ile dodać wody z cukrem?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: wino z soku z malin z sokownika

Post autor: Kamal »

Bez podstawowego sprzętu bierzesz się za wino. Ehh.... czemu wszyscy walą na sztukę...
Skąd możemy Ci doradzić ile cukru dać, skoro nie wiadomo ile go jest w soku? A napewno sporo, bo 2,5kg już dałeś przy produkcji.
K.
Obrazek

Autor tematu
PapaChmiel
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 10 wrz 2017, 11:04
Re: wino z soku z malin z sokownika

Post autor: PapaChmiel »

Ok, sprzęt zakupiony.
Blg soku wynosi 25.
Soku jest 6l.
Ktoś podpowie ile wody? Chiał bym zrobić mocne wino.


M- A ja bym chciał, żebyś pisał posty z zasadami pisowni.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: wino z soku z malin z sokownika

Post autor: Kamal »

Możesz odrazu poszczuć drożdżami. :-) Powinny bez problemu podjąć pracę, a jak się boisz to dalej wody do 21 Blg i drożdże. Ale użyj do win mocnych.
K.
Obrazek

Autor tematu
PapaChmiel
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 10 wrz 2017, 11:04
Re: wino z soku z malin z sokownika

Post autor: PapaChmiel »

Jest dobrze, fermentacja ruszyła. Zastanawiam się jednak, czy nie dodać wody z cukrem, aby trochę rozcieńczyć nastaw. Wydaje się, że nastaw jest troszkę za gęsty.
Ostatnio zmieniony środa, 13 wrz 2017, 13:59 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Koniecznie poprawki.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: wino z soku z malin z sokownika

Post autor: Kamal »

A dodawałeś już coś wody?
Jak się zacznie wytracać osad, to wino będzie "rzadsze".
K.
Obrazek

Autor tematu
PapaChmiel
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 10 wrz 2017, 11:04
Re: wino z soku z malin z sokownika

Post autor: PapaChmiel »

Wody jeszcze nie dodawałem.
Ostatnio zmieniony środa, 13 wrz 2017, 18:28 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Koniecznie poprawki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”