Nastaw z owoców dzikiego czarnego bzu

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zahir92
50
Posty: 85
Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 23:01
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy

Post autor: Zahir92 »

Witam
Czy któryś z Panów ma doświadczenia z fermentacją , a następnie destylacją nastawu z owoców czarnego bzu?
Czy destylat z tych owoców jest pijalny? Wiem, że we Włoszech można kupić destylat z bzu Sambuca, ale jak on smakuje
to nie wiem...No i najważniejsze - jak pozbyć się sambunigryny?
Ostatnio zmieniony sobota, 26 sie 2017, 08:19 przez Zahir92, łącznie zmieniany 1 raz.
koncentraty wina
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Nastaw z owoców dzikiego czarnego bzu

Post autor: Doody »

Wystarczy owoce zalać wodą i zagotować.
Pozdrawiam
Darek

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z owoców dzikiego czarnego bzu

Post autor: michal278 »

Robiłem kilka razy tylko temu że mam tego surowca w setkach kg. Nic ciekawego z tego nie jest. Smak fuj, chociaż kwestia gustu. Słynna brandy z cz. bzu jest w Austrii, smak taki sam fuj.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Nastaw z owoców dzikiego czarnego bzu

Post autor: eldier »

Wystarczy troszkę poszukać:
http://alkohole-domowe.com/forum/post10 ... n*#p108480
Odnośnie sambunigryny, to nie musisz robić nic, rozkłada się pod wpływem wysokiej temp, a że będziesz to i tak gotował a wiec bez paniki.
Co innego wino lub nalewka - wtedy już koniecznie trzeba zagotować lub wysuszyć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”