Witam!
W niedługim czasie, jako że jęczmień pod dostatkiem, zamierzam zrobić zacier w beczce 220l.
I teraz pytanie, czy znacie pomysł na grzanie w beczce plastikowej (nie wiem czy to dobre określenie ale beczka na pewno nadaje się do spożywki) ?
Beczkę mam owiniętą specjalnym kocem do bojlerów który jest często używany w UK, podobno dobrze trzyma ciepło.
Nie mam większego gara do gotowania niż 17l. Myślicie, że grzanie w nim wody, wlewanie do beczki i wsypywanie partiami śruty zda egzamin? Zamierzam później rozbić skrobię przy pomocy słodu jęczmiennego jak temperatura spadnie do 65*C.
Ile tak naprawdę śruta musi przebywać w gorącej wodzie (90-95*C) jeżeli nie będę stosował enzymu upłynniającego?
Jak przygotować zacier w beczce 220l?
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
Autor tematu - Posty: 15
- Rejestracja: poniedziałek, 21 mar 2016, 06:35
- Krótko o sobie: Psotnik na emigracji w UK :)
- Ulubiony Alkohol: Wódka
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: UK
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jak przygotować zacier w beczce 220l?
Nie posiadam kega ani grzałki - mam potstilla właśnie z szybkowaru 17l, a grzeję na pojedynczej płycie indukcyjnej.
U mnie woda też dosyć gorąca leci ale nie aż tak, żeby skleikować śrutę. Teoretycznie potrzebowałbym około godziny żeby zagrzać wystarczającą ilość wody do uzupełnienia beczki, pytanie tylko czy muszę ją podgrzewać i utrzymywać temperaturę czy poprostu zostawić do samoistnego wystygnięcia?
U mnie woda też dosyć gorąca leci ale nie aż tak, żeby skleikować śrutę. Teoretycznie potrzebowałbym około godziny żeby zagrzać wystarczającą ilość wody do uzupełnienia beczki, pytanie tylko czy muszę ją podgrzewać i utrzymywać temperaturę czy poprostu zostawić do samoistnego wystygnięcia?
-
Autor tematu - Posty: 15
- Rejestracja: poniedziałek, 21 mar 2016, 06:35
- Krótko o sobie: Psotnik na emigracji w UK :)
- Ulubiony Alkohol: Wódka
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: UK
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jak przygotować zacier w beczce 220l?
Mam plan następujący:
Beczka dobrze zaizolowana, garnek 17l i czajnik.
Zagotować w garnku 12 l wody, wsypać ile wejdzie śruty z jęczmienia (3-4kg) i gotować przez 5-10 minut mieszając wiertłem do betonu.
W między czasie przygotowywać za pomocą czajnika wrzątek do następnego gotowania. Po tym czasie kleik leci do beczki, zamykam beczkę i zaczynam od nowa aż zatrę 30kg śruty.
Jak już skończę, mieszać wszystko co godzinę aż temperatura spadnie do 70*C - wtedy dodaje 15kg słodu jęczmiennego i mieszam przez kilka minut, a potem co 15 minut. Po uzyskaniu temperatury 30*C zasypuję drożdżami i zostawiam w spokoju na 2 tygodnie.
Czy taki proces zadziała bez dodatkowego grzania/ogrzewania beczki?
Pozdrawiam!
Beczka dobrze zaizolowana, garnek 17l i czajnik.
Zagotować w garnku 12 l wody, wsypać ile wejdzie śruty z jęczmienia (3-4kg) i gotować przez 5-10 minut mieszając wiertłem do betonu.
W między czasie przygotowywać za pomocą czajnika wrzątek do następnego gotowania. Po tym czasie kleik leci do beczki, zamykam beczkę i zaczynam od nowa aż zatrę 30kg śruty.
Jak już skończę, mieszać wszystko co godzinę aż temperatura spadnie do 70*C - wtedy dodaje 15kg słodu jęczmiennego i mieszam przez kilka minut, a potem co 15 minut. Po uzyskaniu temperatury 30*C zasypuję drożdżami i zostawiam w spokoju na 2 tygodnie.
Czy taki proces zadziała bez dodatkowego grzania/ogrzewania beczki?
Pozdrawiam!